Állattartó épületek, terménytárolók és kertészeti épületek acél könnyűszerkezetes csarnokból

Több pályázat is megnyílt az ősz folyamán, amelyekben állattartó telepek, illetve kertészeti üzemek fejlesztésére, korszerűsítésére nyílik lehetőség. Mivel ebbe a könnyűszerkezetes csarnokok építése és korszerűsítése is beletartozik, így megkerestük a Swedsteel-Metecno Kft.-t, hogy agrárcsarnokaikról a gazdáknak mondják el a legfontosabb tapasztalataikat, javaslataikat.

Milyen épületet és technológiát, illetve megoldásokat ajánlanának az állattartóknak a Swedsteel kínálatából?

Modern acélvázas csarnokokat kínálunk hőszigetelt szendvicspaneles vagy hőszigetelés nélküli trapézlemezes kivitelben különböző tartószerkezeti rendszerek közül a legideálisabbat kiválasztva, testreszabottan mindig az egyedi állattartási, magtárolási vagy feldolgozási, raktározási igényekhez igazodva. Célunk egy műszakilag és gazdaságossági szempontból is optimalizált megoldás.

Tudjuk, hogy egy vállalkozás számára egy ilyen építkezés nagy beruházás. A mindennapi működés mellett olyan komplex feladat, amely számos szakterület (építészet, statika, tűzvédelem, építőanyag gyártás, projektvezetés stb.) bevonásával és közös munkájával tud jó minőségben megvalósulni. Fontos a felkészült és szakmailag megbízható, tapasztalt, referenciákkal rendelkező partner kiválasztása.

Hőszigetelt szendvicspaneles csomagoló üzemcsarnok a Swedsteeltől

Nézzünk pár olyan példát, amelyek szem előtt tartása már a tervezés első lépéseinél fontosak!

Például egy mélyalmos baromfitartásnál, fontos a felületek moshatósága, fertőtleníthetősége, amire jó burkolati megoldás a Swedsteel szendvicspaneles falválasztás. Ez színbevonatos horganyzott acélból készül és eközé kerül gyárilag a hőszigetelés. Ugyanitt sok por is keletkezik, ezért itt nem javasolt a főtartó és gerenda esetén a rácsostartós kialakítás, hanem az „I” tartós főtartószerkezeti rendszer alkalmazása ajánlott.

A baromfinál maradva, egy ketreces tartásnál az épületben kialakításra kerülő technológia alapvető része az etető és itatórendszer, amelyet 3 méterenként kell a főtartószerkezetre függeszteni. Ezért az épület főtartó keretállásait ehhez igazodva 3 méterenkénti kiosztásban kell tervezni. Az épület jól szellőztethető kell, hogy legyen, ezért nagyon fontos az optimális geometriai kialakítása. A megfelelő szellőzést a leginkább az elnyújtott téglalap alaprajzú épület segíti. Ebből a szempontból az optimális fesztáv/épülethossz arány ~0,12-0,16 között van. Az épületek többnyire szimmetrikus nyeregtetős kialakításúak. A csarnok jellemző minimális fesztávolsága kb. 7-8 méter.

Ezzel szemben a sertéstelepeknél a technológia nem határozza meg a főtartó keretállások kiosztásának távolságát, így egyéb statikai és épületszerkezeti szempontból tervezhetőek. Ekkor a fesztáv függvényében az optimálisan alkalmazott keretállás távolságok 4-6 méter, és itt a csarnokok jellemzően 3-5 méter vállmagasságúak. Itt is fontos a megfelelő belső hőmérséklet, továbbá a beton lábazati fal kialakítása.  

Köztudott, hogy az állattartásban mind a tartószerkezetek, mind a burkolatok anyaga agresszív, korrózióval fenyegető környezeti terhelésnek vannak kitéve. Az állattartó épületek esetében nagyon fontos még például a hőstressz elkerülése, az ott élő állatok kényelmének és jobb közérzetének biztosítására. Ez ugyanis nagyban kihat a hozamokra – akár a hús mennyiségéről és minőségéről, akár a tej minőségéről legyen is szó.

Például, ha az istállóban magas a hőmérséklet és páratartalom, a jószág kevesebbet eszik, kevesebb húst és tejet ad le. Fontos bizonyos tartástípusnál a természetes fény bejuttatása. Ezért javasolt ún. bevilágító panelek alkalmazása (természetesen rendszertartozék), amelyeknek az elhelyezését is jól kell tervezni, hogy a bent élő állatoknak szórt fényt biztosítsunk.

Cégünk a mérnöki tudást és koordinációt biztosítja az első tervektől a teljes megvalósításig. A funkcióhoz szükséges technológiát nem biztosítjuk, de több tucat ilyen csarnokot építettünk kivitelező partnereinkkel, akik ezt szakcégekkel közösen kínálják.

Trapézlemezes nyitott szín – Szalmatároló

És a kertészetek számára?

A kertészetek számára szintén a telek, a hely adottságaihoz legjobban illeszkedő, a funkciónak és a tervezett munkának legjobban kialakított növénytartó, növénynevelő, tároló és egyéb raktár, iroda, üzlet, bemutató stb. tudunk megvalósítani a csarnokrendszerünk variabilitásának köszönhetően. Itt is, mint az állattartó épületeknél nagyon hasznos az építtetőnek már a tervezés fázisában egyeztetni a gyártó mérnökeivel, hogy műszakilag minél optimálisabb és anyagilag is minél jobb megoldás szülessen.

Építés előtt mik azok a kérdések, amiket érdemes végiggondolni? Hogyan érdemes belekezdeni egy építésbe? Hogyan induljunk neki? Mik a főbb lépések?

A legfontosabb a funkció, a méret, a hely adottságainak és a hosszú távú célok – például a bővítési lehetőség átgondolása, a későbbi években történő esetleges átalakíthatóság érdekében.

Természetesen utána jön a finanszírozás kérdése, az esetleges pályázatok, a hitel feltételrendszere és hogy ehhez például milyen ajánlatok, szakmai, műszaki tartalmak szükségesek.

Az elindulás ma már az online feltérképezéssel gyorsabb és részben könnyebb, hiszen sok tartalmat megtalálunk, de nehéz eldönteni, hogy amit találtunk az a jó tartalom és jó kínálat számunkra vagy nem, hiszen itt már a műszaki szakmai ismeret vagy ilyen területű tapasztalat fontos. Ezért a tájékozódás mellett érdemes tervező építésszel konzultálni, a gyártókat megkérdezni, és azt is megtudakolni mi a különbség, hiszen tartógerenda és gerenda között, trapézlemez és trapézlemez, szendvicspanel és szendvicspanel között is van különbség. Fontos az acél, hogy ennek milyen az acélmagja, milyen az anyag és a horganyréteg vastagsága. Ez az állattartásban az egyik legfontosabb szempont, hiszen a korrizióállóságot ez adja.

Az építész tervekkel már pontos építőanyagárakat és kivitelezési árakat tudunk kérni. Ezt megelőzően csak nagyságrendi bekerülési árat megbecsülni, ami inkább a tervezéshez, elinduláshoz segítség.

Az ajánlatok összehasonlítása sem mindig egyszerű, ebben is érdemes műszaki szakember segítségét kérni. Ha ez megtörtént, akkor az ár, a benne lévő hozzáadott szolgáltatások, mérnöki támogatás, a benyomások, a szakmai tapasztalat, referenciák alapján érdemes mérlegelni és dönteni, majd elindulhat a projekt.

Terménytároló épület

Miben számítanak különlegesnek a Swedsteel megoldásai?

Tőlünk nyugatra jogszabályban szerepel, hogy az acéltermékek tartósságáért felelős tűzihorganyzás milyen minimális vastagsággal kell, hogy rendelkezzen. Erre nálunk nincs előírás, így ebben nagy különbségek vannak a hazai piacon, mi a Swedsteelnél viszont ebből nem engedünk.

A csarnokaink műszakilag egyedi, testreszabott megoldással valósulnak meg, ami a beruházó kéréséhez maximálisan rugalmas tud lenni, és műszaki, szakmai ötletet, megoldást tudunk hozzá javasolni, ami gazdaságossá tudja tenni.

A cégünk komplett megoldásokat kínál, szükség esetén a tervező és kivitelező partnereket bevonva. Így nincs extra koordináció, projektkezelési teher a beruházón, építtetőn. Statikus és építészmérnök kollégák adnak támogatást, ami az egyes szakterületek gördülékeny működését tudja garantálni.

Milyen már megvalósult mezőgazdasági épületek fűződnek a cég nevéhez?

Számos kis, közepes és nagy gazda állattartó épületének, gabonatárolójának, szalmatárolójának, gépszínének, szerelőműhelyének és raktárának megvalósítása fűzódik hozzánk. Ezek közül néhány a legújabbak közül megtalálható például Hódmezővásárhelyen, Nagykanizsán, Cibakházán, Gyöngyöshalászin, Kétegyházán, Hobolon, Kapolyon, Harkakötönyben, Békéscsabán, Belvárdgyulán és még sorolhatnánk sokáig. Akit név szerint a szakma is jól ismer, az például a KITE Zrt.. Nekik már 2 csarnokot is építettünk és folyamatos a kapcsolatunk az újabb beruházásaik kapcsán.

Sertéstelep, betontámfal, trapézlemezes burkolat
Hódmezővásárhely, gabonatároló és szalmatároló nyitott szín

Akinek az érdeklődését felkeltették az olvasottak, hol tud további információt kérni a lehetőségekről?

Közvetlenül tudják hívni a cégünket, vagy online a Swedsteel agrárcsarnok weboldalán tudnak tájékozódni. Itt pár adat megadásával ajánlatot is lehet kérni és mi felkeressük őket telefonon majd személyesen. Természetesen a személy gyárlátogatásos találkozásra is van lehetőség, ezt is biztosítjuk most is biztonságos feltételekkel.

Ha mezőgazdasági csarnok építésében gondolkodik, kérjen ajánlatot, illetve keressen minket a (23) 806-900 telefonszámon vagy az ajánlatkérésüket az info@swedsteel.hu e-mailre vagy a http://csarnok.swedsteel-metecno.com/agrar oldalon tudják elküldeni!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szendvicspanel vagy trapézlemez jobb tetőfedésre?... A trapézlemez a horganyzott acél és az időjárásálló poliészter szín bevonat előnyeit ötvözi. Kialakítását úgy tervezték, hogy a hosszirányú bordák ell...
PIR vagy EPS szendvicspanel? A Metál-Sheet Kft-nél 2010 óta gyártjuk a polisztirolos és 2013. óta a PIR habos szendvicspaneleket, így van elég tapasztalatunk abban, hogy miben kül...
Tudja mit jelent a szendvicspanel tűzállósági hatá... Az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) fogalomtárában megtalálható egy rövid definíció: „Tűzállósági határérték: a vonatkozó műszaki követelmény...
Tartós és gazdaságos épületmegoldások a Swedsteel-... A Swedsteel – Metecno cég széles körben, funkciótól függetlenül kínál könnyűszerkezetes csarnokokat, többek között az élelmiszertermelés legkülönbözőb...
Őszi akció trapézlemezre A Metál-Sheet Kft. akciót indít szeptemberben a 40mm profilmagasságú, tetőlemeznek gyártott trapézlemezére. A színes, magas horganyréteggel ellátott e...
Fémből fakerítés A lemezgyártás egyik újítása a PRINTECH festésű lemez, ami a poliészter bevonatra nyomtatott mintát jelenti. Ennek köszönhetően olyan felületet lehet ...