A sivatagi technológia a hazai növénytermesztést is kihúzhatja a csávából

Akadnak gazdák, akiknek szinte elképzelhetetlen nehézségekkel és körülményekkel kell megküzdeniük a földjeiken. Az Egyesült Arab Emírségek sivatagjában például gyakran 50 Celsius-fok feletti hőmérsékletben gazdálkodnak. Egy új fejlesztés mostantól nagyban növelheti ezeknek a területeknek a termőképességét, lényegesen olcsóbb lehet a sivatagi növénytermesztés. Ki tudja, néhány év múlva akár itthon is hasznát vehetjük.

A sivatagi gazdálkodás nagy költségekkel jár, mert a növények öntözésére használt vizet a gazdák sok pénzért, tartályhajókkal szállíttatják. Tekintve, hogy a sivatagi gazdaságokban nagyjából háromszor annyi vízre van szükség, mint a mérsékelt éghajlatú területeken, az ottaniak számára szinte kivitelezhetetlen a földművelés. Az Egyesült Arab Emírségek éppen emiatt az élelmiszereinek közel 80 százalékát importálja. Az éghajlatváltozás elleni küzdelemről szóló ENSZ-egyezmény szerint 2045-re 135 millió ember veszítheti el lakóhelyét és megélhetését az elsivatagosodás miatt – írta a Magyar Mezőgazdaság.

Egy norvég kutató találmányának köszönhetően sokkal olcsóbbá válhat a sivatagi növénytermesztés
Egy norvég kutató találmányának köszönhetően sokkal olcsóbbá válhat a sivatagi növénytermesztés
Kérdés, hogy mégis hogyan lehetne élelmiszert termeszteni ilyen szélsőséges körülmények között?

Egy norvég tudós úgy gondolja, megadhatja a választ. Kristian Olesen ugyanis 2005 óta fejleszt egy anyagot, amit Liquid Nanoclay-nek (LNC) nevezett el – szabad fordításban „folyékony nanoagyag”. Ezt a homokszemcsékkel összekeverve elérte, hogy a homok fizikai tulajdonságai teljesen megváltozzanak: az eljárás után a homokszemek a vízhez kötődnek. A norvég kutató szerint a folyamat semmiféle kémiai anyagot nem tartalmaz, és a kezelés után mindössze 7 órára van szükség ahhoz, hogy a gyenge minőségű homokos talajból hasznosítható mezőgazdasági terület váljon.

A hagyományos homokszemcséknek nagyon alacsony vízvisszatartó képességük van, az LNC-vel összekeverve viszont hosszabb ideig tarthatják meg azt, ezzel növelve a mezőgazdasági hozam lehetőségét.

Kristian Olesen
A tesztek kiváló eredményeket hoztak, jelentősen csökkenhet a sivatagi növénytermesztés költsége

Az eljárást az Emírségekben nemrégiben a gyakorlatban is tesztelték, többek között padlizsán- és paradicsomültetvényeken. A vizsgált területeket a szakemberek kettéválasztották, az egyik felüket pedig az említett anyaggal kezelték.

Az eredmény pedig nagyszerű volt: 50 százalékkal kevesebb vízre volt szükség a kezeletlen területekhez képest. Ez azt jelenti, hogy a sivatagban gazdálkodók átlagban 5000 dolláros hektáronkénti költsége akár a felére csökkenhet. A kezelés hatása pedig maradandó, a megmunkált földeken 5 évnél is tovább tarthat.

A sivatagi növénytermesztés témájához kapcsolódva korábban itt írtunk arról, hogy eredményes volt az Artesian technológia fejlesztése, a sivatagi kukoricateszt után idén már Magyarországon is elérhetőek a Syngenta szárazságtűrő kukorica hibridjei. A nagyszámú kísérleteket a világ több országában is tesztelték. Chilében az Atacama sivatagban az év bármely napja alkalmas kukorica vetésre és nevelésre. Így akár 3 generációt is képesek felnevelni a kutatók molekuláris marker szűréssel együtt, segítve a gyorsabb és rövidebb nemesítési ciklust.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Extrém szárazságtűrő hibridet hozott a magyar piac... Eredményes volt az Artesian technológia fejlesztése, a sivatagi kukoricateszt után idén már Magyarországon is elérhetőek a Syngenta szárazságtűrő kuko...
Újra mehetnek a magyar marhák az Egyesült Arab Emí... Törölte a kéknyelv betegséggel érintett országok listájáról Magyarországot az Egyesült Arab Emírségek szakminisztériuma, az intézkedés eredményeképpen...
A sivatagban is lehet zöldséget termeszteni Az Egyesült Arab Emírségek kedvezőtlen klímájú és terepviszonyú területein egy szír gazda különféle salátaféléket és fűszernövényeket termeszt. Amyad ...
Szibériai kaviárt termelnek az arab sivatagban ... Az Egyesült Arab Emírségekben van a világ legnagyobb kaviárfarmja. Az Emirates AquaTech cég fenntartható módon működtet akvakultúrát Abu-Dzabiban, aho...