A siker olykor apróságokon múlik

Az élet számtalan területén tapasztalhattuk már, hogy a siker olykor apróságokon múlik. Sokszor néhány milliméter, vagy századmásodperc dönti el, hogy kiből lesz olimpiai- vagy világbajnok. Van úgy, hogy már a startnál eldől minden!

Így van ez a mezőgazdaságban is. Az utóbbi években számtalan esetben tapasztalhattuk a mikrogranulált startertrágyák nyújtotta előnyöket.

A startertrágyázás még célzottabb kijuttatási lehetősége a mikrogranulátumok alkalmazása. Ezzel a technológiai elemmel közvetlenül a mag mellé tudjuk helyezni a műtrágyát vetéssel egymenetben. Így azonnal elérhető tápanyagot biztosítunk a növények számára, ami már a csírázás után segíti a robbanásszerű kezdeti fejlődést. Ez az előny a tenyészidőszak hátralévő részében is megmarad, jobb lesz a növények habitusa, ellenállóbak lesznek a környezeti stresszhatásokkal szemben, és ezek következtében stabilabb terméseredmény is elvárható. A Timac AGRO mikrogranulátumai hozzájárulnak a fejlett gyökérzet kialakulásához, aminek köszönhetően javul a növények tápanyagfelvevő képessége és homogén, erőteljes kezdeti fejlődést mutat az egész állomány. (1. kép). Ezt a kezdeti előnyt a növények a teljes tenyészidőszak alatt megtartják ami a termésmennyiségben is megmutatkozik (1. táblázat).

1. kép: 15 kg/ha GREENSTART hatása kukoricában, Tolna megye (bal oldalt kezelt, jobb oldal kontroll)
1. táblázat Kontroll technológia Timac AGRO technológia
Vetés előtt Karbamid – 200 kg/ha Karbamid – 200 kg/ha
8-24-24 – 200 kg/ha 8-24-24 – 200 kg/ha
Vetéssel egymenetben   GREENSTART 18 kg/ha
Kultivátorral MAS 27 – 150 kg/ha MAS 27 – 150 kg/ha
Termésátlag 8,2 t/ha 9 t/ha

GREENSTART termésnövelő hatása kukoricában

A mikrogranulált startertrágyázás célja, hogy gyorsan elérhető tápanyagot biztosítsunk a csíranövénynek, hiszen az a fejletlen gyökérzetével még csak korlátozott területen képes elérni a tápanyagokat. A vegetáció indulásakor a hajtás és gyökércsíra a magban elraktározott tartalékok elfogyasztását követően csak külső tápanyagforrások felhasználásával képes a további növekedésre. Amennyiben a tápanyag nincs a mag közvetlen közelében vagy nem felvehető formában van jelen a kezdeti fejlődés lelassul, ami a későbbi termésképződést is károsan befolyásolja. A vetőmag számára könnyen felvehető tápanyagforrást jelent a mikrogranulált starterműtrágya, melyből a tápanyagok kioldódása jelentősen gyorsabb, mint a hagyományos nagyszemcsés műtrágyák esetében. A starter műtrágyák egyik legfontosabb jellemzője a foszfor, valamint az egyéb mezo- és mikroelemek mennyisége. Az anyagcsere folyamatokat és a tápanyagfelvétel intenzitását a talajhőmérséklet, illetve annak ingadozása is jelentősen befolyásolja.

A talaj kémhatása jelentősen befolyásolja, korlátozza a magágyba juttatott startertrágyák hatását. Talajspecifikus termékválasztással a pH hatás is könnyen kezelhető.  A Timac AGRO mikrogranulált startertrágyái az eltérő kémhatású (savanyú, lúgos) talajokon támogatják a kezdeti fejlődést PHYSIO+ és MPPA DUO biostimulátor hatóanyagokkal. Megvédik a termékekben található tápelemeket a lekötődéstől és fokozzák a növényi életfolyamatokat, amelyek fontos szerepet játszanak a fiatal növény fejlődésében, és a kialakult stresszhelyzetek leküzdésében.

A savanyú kémhatású talajokra fejlesztett termékekben a kalcium MESCAL formában található meg. A MESCAL egy tengeri algafaj elmeszesedett váza. Mikroporózus szerkezetének köszönhetően rendkívül hatékony módon vesz részt a talaj kémhatásának beállításában és fenntartásában. A talajaggregátumok kötéséhez szükséges gyorsan oldódó kalciumot visz a talajba, javítva ezzel a talajszerkezetet. Ez kedvezően hat a talaj vízháztartására, művelhetősége pedig javul. A szükséges tápelemek mellett a PHYSIO+ biostimulátor komplex gondoskodik az intenzív és minőségi kezdeti fejlődésről. Aminopurin tartalmával fokozza a növények kalciumfelvételét, aminek köszönhetően a gyökérszőrök képződése intenzívebbé válik, így egyre nagyobb felületen lesz képes a fiatal növény táplálkozni.

A mikrogranulált startertrágyázás célja, hogy gyorsan elérhető tápanyagot biztosítsunk a vegetáció indulásakor

A lúgos kémhatású talajokra fejlesztett termékeinkben MPPA biostimulátor hatóanyag található, amely magához vonzza és kötésben tartja a talajban található és a műtrágyából feltáródó tápelemeket, melyeket könnyen le tud adni a növények számára. Ezzel nem csak a foszfor, hanem a többi tápelem is könnyen felvehetővé válik a növény számára, lehetővé téve a kiegyenlített fejlődést. A komplex másik hatóanyaga egy auxin prekurzort tartalmazó polipeptid kivonat, amely egyaránt serkenti a növény hajtás- és gyökérfejlődését és a talaj tartalék tápanyagait feltáró mikroorganizmusok aktivitását. Ennek hatásnak köszönhető a gyorsabb kezdeti fejlődés, az intenzívebb gyökérnövekedés és a jobb tápanyag- és vízgazdálkodás.

Termékpalettánkon 4, különböző mikroelem és biostimulátor tartalmú termék közül választhatja ki a talajadottságoknak és a termesztési igényeknek megfelelő megoldást.

Annak érdekében, hogy a termesztési igények és feltételek alapján gondosan kiválasztott mikrogranulátum precíz módon kerüljön a vetőmag közelébe számtalan technológiai megoldást kínálunk partnereink számára. Géppromóciónk keretein belül a mikrogranulátum szóró eszközt ingyen bocsájtjuk az ön tulajdonába.

További részletekért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját, látogasson honlapunkra vagy kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

Az Ön eredménye a mi valódi sikerünk!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A Timac Agro bemutatta a Tápanyag-gazdálkodási Tud... A Timac Agro 2017-ben hagyományteremtő szándékkal indította útjára Tápanyag-gazdálkodási Tudásközpont Hálózatot, melynek elsődleges célja a tápanyag-u...
Kevesebb műtrágyával nagyobb hozam Jóval nagyobb lesz a termésmennyiség, ha talajvizsgálati eredmények alapján tervezik a tápanyagkijuttatást. Többek között erről is beszél majd Császár...
Alaptrágyák minden helyzetre A mezőgazdaság eredményességének egyik legmeghatározóbb tényezője a talaj, amely számos tulajdonságán keresztül alapjaiban határozza meg a termesztet...
Alaptrágyázás extrákkal A tápanyag-utánpótlási technológiák közül a kívánt termésmennyiség elérése szempontjából legnagyobb jelentőséggel az alap- és startertrágyázás bír. A...
Nitrogén vagy nitrogén? Nem ugyanaz! Mint az köztudott, a nitrogén a tápelemek közül a termés mennyiségét és minőségét az egyik legnagyobb mértékben meghatározó tápelem. Az azonban korán...
Stresszmentes tavaszi indulás – átlag feletti term... A környezeti stresszhatások jelentős károkat okoznak a mezőgazdaságban. Megváltoztatják a sejtek redoxállapotát, megzavarják az anyagcsere folyamatok...