A Magyar Húsiparosok Szövetségének budapesti sajtóeseményén közölték, hogy nőtt a legkeresettebb élelmiszerek kínálatában a magyar termékek aránya. A Nébih vizsgálata szerint a magyar tulajdonú üzletek teljesítettek a legjobban. Kínálatukban átlagosan 80 százalék körüli volt a magyar termékek részesedése.
Kasza Gyula, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője közölte, a magyar áru aránya jellemzően az alacsonyabb hozzáadott értéket tartalmazó termékcsoportokban magasabb.
Rámutatott a bolti kínálatok gyakori hibáira is, ilyenek a pontatlan jelölések, a származási országot sokszor nem tüntetik fel – emelte ki a magyarmezogazdasag.hu tudósítása.
A fogyasztók vásárlási szokásai is átalakultak
A GfK Hungária Kft. üzletág-igazgatója, Turcsán Tünde kiemelte, hogy az élelmiszer-fogyasztással együtt a fogyasztók vásárlási szokásai is átalakultak az elmúlt években. A legnagyobb változást a járvány idézte elő. A vevők ennek hatására ritkábban mentek üzletekbe, de többet költöttek, és egyszerre nagyobb mennyiséget vásároltak.
A GfK összesítése szerint 2021 húsvétjára 3,2 millió háztartás 17,1 milliárd forint értékben összesen 7992 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt, ami háztartásonként 2,5 kilogrammot, illetve 5400 forintot jelent.
A magyar vásárlók a többi húsáruhoz viszonyítva aránylag ritkán vásárolnak ilyen termékeket – tette hozzá Turcsán Tünde.
Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke a sertéshús további jelentős drágulására számít. A költségek folyamatosan emelkednek, a takarmány, az energia, a szállítás, a csomagolóanyag mellett a bérek is növekedtek, ezért muszáj emelni a fogyasztói árakon.
Szerinte nehéz lesz a következő hónapokban elfogadtatni az üzletláncokkal és a vevőkkel az áremelkedést, de más lehetőség nincs, máskülönben tönkre mennek a sertéstartók.
Gyengülhet a versenyképesség
A kockázatot be kell vállalni, még akkor is, ha emiatt visszaesik a forgalom, illetve sokan az olcsóbb, külföldi termékeket keresik. A jövedelmezőség visszaesésével a termelők spórolhatnak a korszerűsítéseken. Így gyengülhet a versenyképesség, emiatt nagy szükség lesz a kormány által biztosított fejlesztési támogatásokra – tette hozzá Éder Tamás.
A jobb minőségű húsvéti termékek a hosszabb érlelés miatt még olyan sertésből készülhettek, amelyet az év eleji drágulás előtt dolgoztak fel, így az ünnepi kínálatból még viszonylag jó áron lehetett hozzájutni.