A selyemhernyók fenntartható takarmányforrást biztosítanak a brojlercsirkék számára

Egyre több a bizonyíték arra, hogy a zsírtalanított selyemhernyóliszt fenntartható választékot nyújthat a brojlercsirkék számára. A selyemhernyó bábjait jelenleg a selyemipar hulladéktermékének tekintik. A kutatások mégis kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz.

Magyar tudósok kutatásában a 4%-os zsírtalanított selyemhernyó-liszt (SWM-DEF) hatását vizsgálták, amelyet különböző növekedési szakaszokban csirkék takarmányába kevertek. A vizsgálat a növekedési teljesítményre, a hasított testre és a húsminőségre terjedt ki. Összesen 308 napos hím brojlercsirkét osztottak 3 takarmányozási csoportba, 5 ismétlődő karámba/diétába (karámonként 6 csirke).

A kutatások kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz
A kutatások kimutatták, hogy a bábokból készült liszt magasabb fehérjetartalmú, mint más  alternatívák, például a szójaliszt és a halliszt. Emellett bőséges omega-3 zsírsavakat is tartalmaz. (Fotó: Pixabay)

Zsírtalanított selyemhernyó-liszt takarmányként

A kontrollcsoportot standard szójabab alapú táppal etették (C); az SWM1 csoport a vágásig (11-42 nap) 4% SWM-DEF-lisztet tartalmazó starter tápot fogyasztott (1-10 napos korban). Az SWM2 csoport a starterfázisban a kontrolltápot, a vágásig pedig a 4%-os SWM-DEF-tápot kapta.

Az egyes takarmányozási fázisok – starter, növendék és befejező – végén meghatározták az egyéni élősúlyt és a tollak takarmányfelvételét. Ezt követően kiszámították a súlygyarapodást és az FCR-t. A csirkéket 42 napos korukban levágták, és meghatározták a hasított test jellemzőit. A comb és a mell fizikai-kémiai húsminőségét is értékelték.

Egy lehetséges alternatíva?

Az eredmények megerősítették, hogy az SWM-DEF alternatív takarmányforrás lehet a csirkék számára, mivel a növekedési teljesítmény, a hasított test és a hús fizikai jellemzői összességében hasonlóak voltak a 3 kezelési csoportban. A madarak húsának táplálkozási minősége azonban javult a tenyész-finomító fázisban történő bevitelével, összehasonlítva a startertáplálékként történő felhasználásával.

„A jelen vizsgálat eredményei rávilágítottak arra, hogy a hasított test, a mell és a comb hozamát nem befolyásolta a 4%-os selyemhernyó-liszt étrendi bevitele. Ez összhangban van más, a selyemhernyó-liszttel mint csirkék fehérjeforrásával kapcsolatos vizsgálatok eredményeivel.

Ugyanez nem mindig volt megfigyelhető a különböző rovarfajok (fekete katonalégy, lisztkukac vagy házilégy) vizsgálatakor. Ez a fehérje eltérő minőségének és/vagy az aminosav-hasznosítás hatékonyságának tudható be” – írták a szerzők.

A kutatók azt is tapasztalták, hogy a selyemhernyó-táplálékkal etetett szárnyasoknál nagyobb nedvességveszteség társult a mellhúsból a kiolvasztás során és a lábhúsból a felfüggesztéskor történő lecsepegtetésen keresztül.

A fogyasztók számára fontos érzékszervi tulajdonságokra összpontosítanak

A jövőre nézve azt mondták:  a további vizsgálatoknak a hús zsírsavprofiljára és a fogyasztók számára létfontosságú érzékszervi tulajdonságokra gyakorolt hatásokra kell összpontosítaniuk. A főáramú takarmányok piacára való esetleges belépést megelőzően.

A Dietary Inclusion of Defatted Silkworm Pupa Meal for Broiler Chickens at Different Ages: Growth Performance, Carcass and Meat Quality Traits című tanulmányt az Animals című folyóiratban tették közzé. )

(Forrás: poultryworld.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Baromfi kisokos Mit eszik a baromfi? Hogy neveljem fel helyesen a tyúkokat, libákat, pulykákat, kacsákat? Hogyan lesz szép sárga bőrszíne a csirkének? Mitől tehetem m...
Rendőrből gazdálkodó Srej Ferenc nyugdíjas rendőr a családja ellátását biztosítja: szárnyasok tenyésztésébe és nevelésébe fogott Hatvanban. A Hatvani Rendőrkapitányság eg...
Az áfacsalt sertést felváltotta az áfacsalt baromf... A sertéshús áfájának csökkentése a vártnak megfelelően hatott a baromfiágazatra. Az emberek az olcsóbb sertéshúst kezdték vásárolni, kevesebb baromfih...
Mutáns tojásról beszél a Facebook Előfordul, hogy a szokásos tojás helyett kicsit nyúltabbat talál a gazda a fészekben, de amivel most találkozott egy termelő, arra még nem volt példa....
Idén is megünnepeltük a baromfikat! A baromfiágazat kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai állattenyésztésben, ezért 2010-ben jött létre magyar kezdeményezésre a Baromfi Világnapja öt...
Nehézségek után felemelkedőben a francia baromfiág... Az Amerikai Egyesült Államokban az év eddigi szakaszában több csirkehúst állítottak elő, mint egy évvel korábban és a továbbiakban is erősödés várható...