A saláta növényvédelme – állítsa meg a kórokozókat!

Leginkább a kórokozók ellen szükséges a saláta növényvédelme, a kártevők megjelenése és jelentősége pedig a termesztési módtól függően változik. Cikkünkben összefoglaljuk, mit tehet azért, hogy egészséges növényt termeszthessen.

A saláta növényvédelme: az alapok

A kora tavaszi, növényházi hajtatás során a növényvédelmi higiénés szabályok betartásával a kártevő állatok megjelenésétől és kártételétől alig kell tartani. Egyedül a növényházakban áttelelő levéltetvek, esetleg a meztelen csigák ellen lehet szükség növényvédelmi beavatkozásra. Erről ebben a cikkünkben írtunk korábban.

A saláta növényvédelme szép termést eredményez - Fotó: Pixabay, maxmann
A saláta növényvédelme szép termést eredményez – Fotó: Pixabay, maxmann
Hogyan védje meg a salátát a betegségektől?

Elsősorban a termesztés célja befolyásolja a gyomirtás tervezését. A Nébih információja szerint jelenleg a Stomp Aqua az egyetlen, salátában engedélyezett gyomirtó szer.

A fajtaválasztáskor vegyük figyelembe, hogy sok salátafajta ellenáll a salátamozaiknak. A fajtaleírások ezt LMV rövidítéssel jelzik. A salátafajták zöme ellenáll a salátaperonoszpórának. Ez azt jelenti, hogy a kórokozó néhány vagy több fiziológiai rasszával szemben ellenállóságot mutat. A fajtaleírások ezt Bremia NL 1, 2 jelöléssel közlik. A fajtaválasztással így lehetőség van arra, hogy fajtaspecifikus védekezést valósítsunk meg. Tekintettel arra, hogy ez az ellenállóság nem teljes, ezért csak a javasolt védekezések számának csökkentése jöhet számításba.

A terület kiválasztásakor ügyeljünk, hogy az évelő gyomfajoktól mentes legyen.

Vetéskor a rizoktóniás palántadőlés ellen kell védekezni. Ezért magvetés, majd a kelés után indokolt a talaj, illetve a növények beöntözése.

Palántaneveléskor feltétlenül indokolt a salátaperonoszpóra elleni védekezés. Ellenálló fajták esetében egy, fogékony fajták esetében viszont 2, feltételesen a betegség jelentkezésétől függően 3 kezelés is szükséges.

Csigák ellen ezeket használja

A kiültetés előtt, amennyiben a területen meztelen csigák előfordulását észleljük, metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek, vagy porított műtrágya kiszórásával előzhetjük meg a későbbi kártételt. Az említett csigaölő szer a salátaállományban a későbbiek során nem használhatók.

Kiültetés előtt és alatt ezekkel óvhatja meg a salátát

A kiültetés előtti gyomirtásra herbicideket érdemes használni. Kiültetéskor ügyeljünk arra, hogy a palántákat ne ültessük mélyre, mivel az kedvez a botrítiszes és a szklerotíniás betegségnek.

Tovább kell folytatni a salátaperonoszpóra elleni védekezést is. Az ellenálló fajtáknál egy, a fogékony fajták esetében pedig 2 alkalommal, az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartásával kell védekezni.

Ha jönnek a tetvek

A saláta kiültetésétől a betakarításig tartó időszakban a levéltetvek észlelése esetén pedig pirimikarb hatóanyagú rovarölő szerrel eredményesen védekezhetünk.

Anyagunk a Növényvédelem című könyv alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nyerészkedők miatt lesz újra olcsó a saláta ára... A tél folyamán a szokásosnál is nagyobb éremelkedés ment végbe néhány zöldség, többek között a saláta ára változott. A probléma oka már ismert, külföl...
A legveszélyesebb élelmiszer egy gyakran fogyaszto... Nem a tojás és nem is a csirke az ételmérgezések leggyakoribb forrása, de a legtöbb halálos kimenetelű fertőzés ugyanakkor mégiscsak a baromfiakhoz ...
A salátát sokan kedvelik, a kártevők is Főleg a meztelen csigák és a levéltetvek a saláta kártevői, de fonálférgek is gondokat okozhatnak. A saláta termesztési módja alapvetően meghatározza ...
Tegyen ön is a káposzta kártevői ellen! A káposzta kártevői alapvetően a fajta tenyészideje szerint meghatározhatók. Egyes károsítók a rövid tenyészidejű, míg mások inkább a kései káposztafé...
A spanyol aszály borzolta a salátabiznisz szereplő... Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ salátatermése az elmúlt években megközelítette a 25 millió tonnát. K...
Rettegnek a salátától Észak-Amerikában Kólibaktériummal fertőzött fejes saláta került forgalomba az Egyesült Államokban, ezért az ottani Járványügyi Központ (CDC) arra kérte az állampolgáro...