A rózsa mellett két másik virág is divatba jött a Valentin-napon

Ilyenkor a hazai virágüzletek forgalma megduplázódik, sőt, még a február 14-ét követő pár napban is erős marad. Az utóbbi években az ilyenkor még külföldről behozott vörös rózsán kívül egyre több fogy a pink és bordó színből, illetve divatba jött a nárcisz és a jácint. 2019-ben ezek lesznek a Valentin-nap slágerei.

A 2019-es Valentin-nap alkalmából a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Flora Hungaria Nagybani Virágpiaccal és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített piaci körképet. A megkérdezett szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy sokszor gazdaságilag is jobban megéri egy magyar termelésű, friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát ajándékozni.

A 2019-es Valentin-nap slágere a rózsa, a nárcisz képünkön) és a jácint
A 2019-es Valentin-nap slágere a rózsa, a nárcisz képünkön) és a jácint

A Valentin-nap (illetve Bálint-nap) ünneplésének mintegy 30 évvel ezelőtti hazai elterjedésében a virágkötők egyesületének is komoly szerepe volt. Ez a nyugati példát követve, az év eleji gyengébb virágkereslet növelése érdekében történt. Az akkori nagy forgalmi ugrást követően az elmúlt években megmaradt az élénk Valentin-napi forgalom, ami évről évre növekszik.

Tarol a rózsa, de jönnek a tavaszi hagymások is

Valentin-napkor hagyományosan a vörös rózsa a piacvezető, a vásárlók 80 százaléka ezt veszi. Február közepén a kereskedők a rózsakeresletet szinte teljes mértékben import áruból tudják kielégíteni.

De az utóbbi években egyre keresettebbek a tavaszi hagymások, mint a nárcisz és a jácint.

Ezek előnye, hogy többnyire hazai termesztésűek, frissen, életerősen és nem mellékesen alacsonyabb áron kerülnek a virágüzletek polcaira. A rózsa színvariánsait is keresik: a bordót, a pirosat, a lilát és a pinket is sokan veszik. A kék, fekete rózsa, és a különlegesebb színek ilyenkor nem jellemzőek, ahogy a cserepes növények ajándékozása, illetve a szegfű sem.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a nemzetközi piacon a várható nagy kereslet miatt Valentin-nap előtt másfél-két héttel a rózsa nagykereskedelmi ára jelentősen megugrik. Ez az árnövekmény a virágüzletekben is megjelenik. Ilyenkor a szigetszentmiklósi Flora Hungaria nagybani virágpiacon (mely Kelet-Közép-Európában a legnagyobb ilyen létesítmény) is jelentősen megnő a forgalom, a heti két standard nyitva tartás mellett plusz napot is bevezetnek.

Egész hétvégén kitart a megnövekedett forgalom

Most csütörtökön lesz a Valentin-nap, ezért – az utóbbi évek tapasztalata alapján – várhatóan még pénteken és a hétvégén is erős forgalom lesz a virágüzletekben. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket. A virágboltosok tapasztalata szerint a fa betűzős szívecskék, a szép masnik és a szívben végződő tűk fogynak majd a legjobban. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró forgalmú ünnepe, amit 3 hét múlva egy még nagyobb esemény, a Nőnap, majd májusban az Anyák napja, illetve a ballagások követnek.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Hungarikum lehet a szőregi rózsatő Magyarországon mintegy 170 hektáron, 50 üzemben nevelnek rózsatövet. A termelés központja Szeged-Szőreg és térsége, ahol az évi 4-5 millió megtermelt ...
Se előtte, se utána, csak 8-án pörög a virágbiznis... Nagyon örülnek a nőnapnak a hazai virágüzletek tulajdonosai: ilyenkor ugyanis megtöbbszöröződik a napi forgalmuk. A tapasztalatok szerint egy-egy vev...
Több mint 20 millió szál krizantém kerül a magyar ... Az elmúlt hetek meleg időjárása miatt sok a krizantém a piacokon, és a vásárlók várhatóan idén is előszeretettel választják az élővirágot. A keresked...
Már a piacokon a tél egyik kedvenc dísznövénye... Hazánkban nagyságrendileg mintegy 100 vállalkozás foglalkozik a mikulásvirág termesztésével. A kedvező időjárásnak köszönhetően a téli időszak egyik ...