A robotok mind újabb területen vetik meg a lábukat a mezőgazdaságban

Új területet hódítanak meg a gépek: hamarosan a kézimunkaigényes területeken is elterjedhetnek a robotok a mezőgazdaságban. A technológia arra is lehetőséget ad majd, hogy az emberek millióinak munkát adó teaiparban is robotokkal szedessék le a tea leveleit.

Robotizálnák az emberi tapasztalatra alapozó munkákat is

A robotok elterjedése számos ipari ágazatban megállíthatatlan. A mezőgazdaság is nagy hasznát veszi a technológiai változásoknak. Ugyanis a mesterséges intelligencia fejlesztésével az emberi tapasztalatot igénylő munkaerőigényes ágazatok is egyre inkább robotizáltak lehetnek. Ugyanakkor a munkaerőpiacra gyakorolt hatások még korántsem egyértelműek. Erre jó példa a teaipar helyzete, amely több millió embernek ad munkát a Dél-Ázsiában. Anyagunkat az Alapblog cikke alapján közöljük.

A teaszedők munkáját is elvehetik a robotok a mezőgazdaságban - Fotó: Pixabay, Free-Photos
A teaszedők munkáját is elvehetik a robotok a mezőgazdaságban – Fotó: Pixabay, Free-Photos

Világszerte egyre több robotot alkalmaznak a legkülönbözőbb ipari területeken. Ezzel automatizálják az egyes gyártási területeket, egyre precízebb feladatokat ellátva. Kína élen jár ezen a területen is: 2016-ban az ipari robotok értékesítése elérte a 13 milliárd dolláros rekord összeget, ami 18 százalékos növekedést jelent.

Az automatizáció a lakosság élelmezését ellátó mezőgazdaságra is nagy hatással van. A növekvő népességszámot nézve a termelési hatékonyság növeléséhez nagy szükség lesz a mezőgazdasági robotok elterjedésére.

Az agrárium gépesítésében egyre kifinomultabb technológiákkal lehet találkozni a precíziós gazdálkodás területén is. Ilyen a műhold alapú vagy drónos földmérés, valamint az automatizált vetés és az aratás is. A becslések szerint a 2016-ban 3 milliárdos agribot piac 5 év alatt akár a 30 milliárdot is elérheti. Tehát egyre több helyen lesznek képesek kiváltani a munkát különféle modern gépesített megoldások. Ezek nem csak az egy hektárra vetített termésátlagokat javítják, hanem az árakat is csökkentik.

Elterjedhetnek a teaszedő robotok a mezőgazdaságban?

A tea előállítása tipikusan munkaerőigényes ágazatnak számít. A minőségi áru előállításának egyik legfontosabb feladata a szüret.

Ezt jelenleg szinte teljes mértékben emberi munkaerővel végzik el, ugyanis a betakarításnál nem mindegy a levelek színe, érettsége, minősége, az előállítani kívánt teatípus függvényében sem. Hamarosan viszont a robotok a teaültetvényeket is ellephetik, ugyanis a különböző mesterséges intelligencia megoldások kiszoríthatják a munkásokat. Így a robotok különböző érzékelőikkel képesek lesznek megállapítani a tealevelek minőségét. Sőt, még a megfelelő szüretelési időpontot is eltalálják, valamint a nehéz domborzati viszonyok sem okoznak problémát.

Legutóbb a Srí Lanka-i teacég, a Dilmah vezérigazgatója jelentette ki, hogy nincsenek kétségei a robotok/drónok elterjedését illetően az ágazatban. Szerinte az adaptáció gyorsaságát csak az határozza meg, hogy a konkrét mérnöki megoldások milyen hamar érkeznek meg a szüretelés problémájára. A teapiac már csak ez alapján is növekedés elé néz, a mostani 39 milliárd dolláros piac a várakozások szerint 2021-re 44,3 milliárd dollárra nő meg.

Gépek veszik el a teaszedők munkáját?

Jó néhány fejlődő ország alacsony jövedelmű háztartásának biztosít megélhetést az ágazat. Az ENSZ adatai alapján a legnagyobb teatermelő országok közé természetesen Kína, India, Srí Lanka és Kenya tartoznak. Ráadásul a becslések szerint világszerte körülbelül 13 millió ember vesz részt a teaföldeken a munkálatokban, az ültetvényesek nagy része pedig elsősorban kisgazdálkodó. Nekik valódi problémát jelent a robotok megjelenése.

Bár a technológiai fejlődést nem lehet megállítani, de a Dilmah keresi a megoldást a munkások átképzésére. Működtetnek gy alapítványt, amelynek segítségével a tea előállításában dolgozó fiatal munkások részére igyekeznek más iparágakban lehetőséget biztosítani.

Korábban már beszámoltunk a borászrobotról, cikkünket itt olvashatja.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Szőlőtermelőknek, halászoknak, technológiai berend... A szőlőültetvények szerkezetátalakításához igényelhető támogatás feltételeiről szóló, a 2013/2014 borpiaci évben benyújtandó „Támogatási kérelem”-mel ...
Robotokkal veszik fel a harcot a mezőgazdaság kihí... Nagy bajban van Japán. Egyre kevesebben dolgoznak ugyanis a mezőgazdaságban, az élelmiszerfogyasztás viszont napról-napra növekszik. A helyi kormány a...
Már a traktorok munkáját is feleslegessé teszik a ... Nem meglepő, hogy a mezőgazdaság területén egyre elterjedtebb a robotizálás, illetve a kísérletek a munkaerőigény csökkentésére. Egy kanadai mérnök mo...
Bombasiker lehet a borászrobot a szőlőben Az önjáró szerkezet fényképez, felmér, sőt, még a hozamot is megbecsüli a szőlészetekben. A fejlesztők szerint a robot 2-4 év tesztelés után kerülhet ...
Sci-fi filmhez hasonlít az okosfarmok technológiáj... Drónok, szenzorok, robotok és önjáró gépek, valamint 3D nyomtatók, mesterséges intelligencia és big data módszereken alapuló adatelemzés. A felsorolás...
Vegyen robotméhet a hipermarketből A világon minden harmadik falat élelmiszer a méhek beporzó tevékenységének köszönhető, ezért tömeges pusztulásuk komoly veszély a mezőgazdaság és a gl...