A repce növényvédelme hibridválasztással!

A repce növényvédelme mindig is fogós szakmai kérdést jelent még a legképzettebb szakemberek számára is! Sok gazdálkodó még a mai időkben is erősen meggondolja a repce vetésforgóba helyezését, és nyugodtan állíthatjuk, aki jó eredménnyel termeszti ezt a növényt az a hozzáértéséről és a jó gazda gondosságáról is tanúskodik.

Írásunkban az RAGT repcekínálatából szemezgetve, a számtalan növényvédelmi problémakörből kettőt választottunk ki.

  • Repcegyomirtás Clearfield technológoiával: RGT NIZZA CL
  • Tarlórépa sárgaság vírus (TuYV) rezisztencia: RGT AZURITE

A két hibrid kiemelését azért is tartjuk fontosnak, mert mindkettő új genetikát képvisel, és mindkét esetben az átlagokat jóval meghaladó eredményekkel büszkélkedhetnek a kísérleti éveikből.

RGT NIZZA CL

Az imidazolinon ellenálló (CL) repcehibridek kifejlesztésének alapja egy irányított mutációra alapuló nemesítési eljárás. A CL hibridek gyomirtására alkalmazható Cleratop (BASF) gyomirtószer pree-post hatást biztosít a permetezett terület számára. Ez nagy biztonságot nyújt a repceállomány őszi gyommentesen tartására.  Segítséget jelent azon repcetermesztők számára, akiknek nagy területen és változatos gyomflórájú táblákon kell megoldani a gyomirtást. Nagyon fontos itt megjegyezni a precíz vetést és nyilvántartást, ugyanis a CLERATOP (BASF) a más nem CL repcehibrideket ugyanúgy kiirtja, mint a gyomok legtöbbjét.

RGT NIZZA CL Adony 2020. 04. 24.
CLERATOP (BASF) kettős hatásmódja – RGT NIZZA CL Adony 2020. 04. 24.

A korábbi évek CL repcehibridjei is megoldották ezt a problémát, ám a termésátlagok jóval elmaradtak a hagyományos hibridek átlagaitól. Emiatt az RAGT úgy döntött, hogy addig nem hoz forgalomba ilyen repcét, amig annak termése nem vetekszik a piac legjobbjaival. Így került sor 2019-ben az RGT NIZZA CL forgalomba hozatalára. A szerencsi saját teljesítményvizsgálatban kimagasló 7,15 t/ha terméssel hagyta maga mögött a mezőnyt. A termelőkhöz kihelyezett fajtasorokban 8 %-kal múlta felül a sorok átlagait. Azonban, ha ugyanezen helyek CL hibridjeihez hasonlítunk, akkor 10 % feletti különbséget mérhetünk.

Várható a jövőben, mint ahogy a napraforgók esetében is, hogy az egyszerűbb gyomirtás miatt a CL hibridek piaci részesedése növekedni fog. E piac méltó szereplője lesz a jövőben az RGT NIZZA CL.

RGT AZURITE

Mint minden növény nemesítése során, így a repcénél is fontos irány a betegség ellenállóságra való törekvés. A vírusok minden korban óriási gondot okoznak, és okozhatnak, mint ezt most az emberiség globálisan is megtapasztalhatja humán vonatkozásban. Néhány éve reflektorfénybe került egy a repce megbetegedését okozó vírus, a Tarlórépa sárgaság vírus (Turnip Yellows Virus).

Tarlórépa sárgaság vírus tünetei repcelevélen
Tarlórépa sárgaság vírus tünetei repcelevélen

A vírus tünetei szemrevételezés során más fiziológiai, tápanyaghiányos tünetekkel keverhetők, emiatt csakis laboratóriumi teszteléssel lehet detektálni a vírus jelenlétét (ELISA teszt). Kártételét is nehéz számszerűsíteni. Európai országok kutatói a fertőzött területeken 10-30 % közé teszik a kártétel mértékét.

Általában minden vírus ellen három féle módon védekezhetünk.

  • Az egyik a terjesztő vektorok, – melyek ezesetben a levéltetvek – elleni hatékony védelem,
  • a második a növény harmónikus táplálása, ápolása, hogy a természetes ellenállóságát a csúcson járassuk,
  • és végül a genetikai ellenállóság, rezisztencia.

Ennek a nemesítő munkának láthatjuk az eredményét az RGT AZURITE hibridünkben. A közép európai  országok, a NÉBIH 2018-as eredménye és a 2019-es magyarországi saját teljesítményvizsgálatok is azt igazolták, hogy a hibrid a magyar piac egyik élmezőnyben versenyző hibridje lehet:

RAGT 2019-es saját fejlesztési kísérleteinek országos termésátlagai (t/ha, 5 helyszín)

A bólyi 2019-es SDT kísérlet jó adottságainak köszönhetően nagyon elenyésző volt a hibridek közötti különbség, mégis az RGT AZURITE 1, illetve 2 mázsával 7, 43 t/ha eredménnyel előzte meg az olyan méltán neves két versenytársát, amelyek közül az egyik éppen elsőkét tartalmazta a virusrezisztencia gént. A standard hibridek átlagához képest (68,328 q/ha) 108,69 %-kal teljesített jobban.

A termelői vélemények azt igazolják vissza, hogy mind a jó adottságú területeken, mind a gyenge talajokon is átlagosnál jobb a fejlődése, mind a gyökér vastagságát, az elágazások számát, mind a becőszámot tekintve. Virágzása rendkívül intenzív, de hosszú volt 2020 tavaszán.

RGT AZZURITE Adony, 2020. 04. 24.
RGT AZURITE Adony, 2020. 04. 24.

Az RAGT Vetőmag Kft. az idei repcevetőmag szezoni árait a tavalyi szinten tartja!

Keresse szaktanácsadóinkat!

RAGT – a másik út a sikerhez!

www.ragt-vetomag.hu
https://www.facebook.com/ragt.vetomagkft

Beregi Endre
területi képviselő

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica vetőmagot ősszel? Újabb esztendő közeledik a végéhez. A befejeződött a betakarítás, az őszi vetés is hamarosan véget ér. A gazdálkodók számot vetnek az eltelt időszakka...
Sikerrel a szárazság ellen – megfelelő hibri... Több hazai gazda szerint bizonyos országrészekben hiába vetnek kukoricát, az nem hoz hasznot és megfelelő termésátlagot. Ezt cáfolták meg az RAGT Term...
A fajtaválasztás jelentősége napraforgóban A korábbi jóslatoknak megfelelően az olajos növények folytatják világhódító karrierjüket. Magyarországon is jelentős földterületen, 670.000 hektáron t...
Stressztűrő repce hibridek a termésstabilitásért... A „fajtaválasztás” szó fogalomként belénk rögzült, ugyanakkor mára már, köszönhetően az elmúlt 15-20 év nemesítői munkának, inkább csak hibridválasztá...
Új kukoricafajták az RAGT kínálatában Az RAGT jövő évtől jelentős frissítést hajt végre kukorica termékpalettájában. Már láthatók az utak mentén és a fajtasorokban azok az új nemesítésű hi...
Új kukorica hibridek profi termelőknek A 2019-ben 100 éves RAGT neve egyet jelent a szaktudással és az innovációval. Jelenleg is elérhetők a piacon a régi nagy kedvencek, mint a Phileaxx, m...