A rendőrség helikopterrel is védi Szicília zöld aranyát a betakarítás során

Napjainkban a világ egyik legjobb és egyben legdrágább minőségű pisztáciáját Szicíliában, az Etna közelében takarítják be. Szüret idején sok problémát okoznak a tolvajok.

Olasz szigeten terem a világ egyik legkülönlegesebb pisztáciája, a verde di Bronte, azaz Bronte zöld pisztáciája, vagy ahogy még nevezik: Szicília zöld aranya. A termesztése és a betakarítása lényegében még ma is a régi módszerekkel történik: kézi erővel, a termést a szabadban szárítva.

A világ egyik legjobb és legdrágább minőségű pisztáciáját Szicíliában takarítják be (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)
A világ egyik legjobb és legdrágább minőségű pisztáciáját Szicíliában takarítják be (Fotó: Pixabay, Alexas_Fotos)

Annak ellenére, hogy a Bronte-pisztácia csak a globális termelés 1 százalékát adja, a legdrágábbak közé tartozik. A termés kilogrammjáért héjával együtt is megadnak 15,50 eurót (több mint 5000 forint), ami nagyjából kétszerese a világ két legnagyobb pisztáciatermelő országa, az USA és Irán termésárainak.

Az itt termő pisztácia egy részét a helyi élelmiszergyártás hasznosítja, de 80 százaléka exportra kerül. Franciaország, Németország, Japán, Svájc és az USA tartozik a legnagyobb vásárlói közé. Bronte városának évente mintegy 20 millió eurós (kb. 6,5 milliárd forint) bevétele keletkezik a pisztácia termesztéséhez kapcsolódó ügyletekből.

A zöld arany kapcsán mindössze egyetlen nagy, igaz, állandósult problémával kell a termelőknek megküzdeniük. Ez pedig a tolvajok működése, mely minden betakarítási évben felerősödik.

Például 2009-ben 300 kilogramm termést loptak el a betakarítás után a földekről, ami mai áron 4600 euró értéket képvisel. Idén is szeptember lesz a betakarítás hónapja, és a termelők aggódnak, hogy a pisztáciatolvajok idén is megjelennek földjeiken, méghozzá az éj leple alatt, ahogy a korábbi években.

Az olasz csendőrség ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy megerősítik jelenlétüket a földek környékén a betakarítás hónapjában, ezzel is elősegítve, hogy a gazdákat ne érje kár. Szükség esetén idén is bevetnek egy járőr helikoptert. Sőt, ilyenkor a helyi lakosok is önkéntesen vállalnak éjjeli járőrözést.

Összeállításunk az Origo cikke alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!