A Raiffeisen optimistán tekint a hazai agrárium 2019-es éve elé

Elégedettek lehetnek a 2018-as évvel az agrárium szereplői mind az eredmények, mind a rendelkezésre álló finanszírozási források okán. Az idei év történéseit Takáts Zsolttal, a Raiffeisen Bank Zrt. kereskedelmi és agrárfinanszírozásért felelős igazgatójával összegeztük, aki kitért a jövő évi kilátásokra is.

Hogy látják, milyen éve volt az idei mezőgazdaságnak?

Összességében elégedetten koccinthatnak az agrárium szereplői amikor az év végi számadást készítik. Az előzetes számok alapján az ágazat kibocsátásának növekedése – változatlan árakon számolva – elérte a 3,1%-ot. Bár a szám elmarad az összesített GDP-növekedés idei csúcsdöntésétől, azért azt hiszem legtöbbünk aláírta volna látatlanban ezt a számot az év elején. Külön örvendetes, hogy idén a bővülésből az állattenyésztés nagyobb részt vállalt, mint a növénytermesztés. A közeli jövőbe vetett optimizmust megalapozza, hogy idén is erős volt az ágazat beruházási kedve, mintegy 300 milliárd forintnyi beruházás valósul meg, illetve, hogy a Vidékfejlesztési Programból még kellő lehívandó források állnak rendelkezésre a jövő évben is. Finanszírozási oldalon is megtalálta a mezőgazdaság a számítását: úgy növelte az ágazat a hitelállományát, hogy korábban soha nem látott kedvező kondíciókkal találkozhattunk a piacon. Ha távolabbi horizontra tekintünk, viszont már van miért ráncolni a homlokunkat: legfontosabb kérdés, hogy miként alakulnak – mind összegüket, mind feltételeiket tekintve – az EU-s támogatások a 2021-27-es költségvetési ciklusban. Ugyancsak lehet középtávon kockázata a Trump elnök által kezdeményezett kereskedelmi háborúnak, ahol az európai, így a magyar mezőgazdaságnak inkább több veszteni, mint nyerni valója van, ha átalakulnak a feltételek. Végül, de nem utolsó sorban, néhány éves távlatban már biztos, hogy boldog békeidőként fogunk tekinteni a mostani kamatkörnyezetre.

Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Zrt. kereskedelmi és agrárfinanszírozásért felelős igazgatója
Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Zrt. kereskedelmi és agrárfinanszírozásért felelős igazgatója

Ha számba vesszük az évet, mely ágazatok nevezhetőek sikeresnek és melyek nyújtottak a korábban megszokottnál alacsonyabb teljesítményt?

A növénytermesztés összesített teljesítménye ugyan elmarad az állattenyésztés bővüléséhez képest, de ha a relatív európai pozícióját nézzük, nem lehet ok a panaszra. Miközben Észak- és Nyugat-Európában az évtizedek óta nem látott meleg és száraz időjárás jelentős terméskiesést jelentett, addig Európa délkeleti vidékein közel sem volt ekkora a probléma. A növénytermesztésben elsősorban a késői betakarítású kultúrák, a kukorica és a napraforgó szerepelt jobban, míg búzából a tavalyi nagyságrendben sikerült csak a betakarítás. 2018 meglepetése ugyanakkor az állattenyésztés volt. Ezen belül a legjelentősebb bővülést a baromfiágazat produkálta. A szárnyas vertikumban jelentős erőkoncentráció volt az évben. Két nagy szereplőnél változott a többségi tulajdonos személye, míg a többi jelentős beruházásokkal készül a jövőre. Nem volt rossz éve a tejtermelőknek sem. Ugyanakkor sertésfronton ilyen előrelépésről már nem lehet beszámolni, de mindenképp pozitív, hogy egyelőre – úgy tűnik – a nagyobb bajokat sikerült elkerülni az afrikai sertéspestis kapcsán.

Melyek voltak a leginkább kedvelt agrárfinanszírozási konstrukciók?

Idén az ágazatot a Vidékfejlesztési Pályázatok beindulása mozgatta. Ezen programok finanszírozására a Raiffeisen Bankban is kedvező konstrukciók állnak rendelkezésre, mind a beruházási hitelrész, mind a támogatási összeg előfinanszírozása, mind a megnövekedő forgóeszközigény finanszírozására. Az Eximbank is nyitott az agrárium felé és kedvező fix kamatozású konstrukciót tudunk agrárügyfeleinknek ajánlani, mind beruházásra, mind forgóeszköz célra, legyenek a hitelfelvevők direkt exportőrök vagy exportőröknek beszállítók. Jövőre új támogatott konstrukcióval, a szintén fix kamatú MNB Növekedési Hitelprogramjával is élhetnek beruházásban gondolkodó KKV partnereink. Összességében elmondható, hogy a fix kamatú finanszírozás egyre inkább felértékelődik az ügyfelek szemében. Persze a sok újdonság mellett népszerűek a klasszikus termékek is, legyen az a támogatás előfinanszírozása, terményfinanszírozás vagy éppen általános folyószámlahitel.

Általában hogy látja, a hazai agrárpiaci szereplők mennyire tudatosak pénzügyileg? Inkább a legolcsóbb lehetőség felé mennek vagy az ár-érték arányt nézik?

Személy szerint én úgy látom, hogy nagyon tudatosak és – talán a mezőgazdaság hosszabb távú szemléletéből adódóan – mindig hosszú távra tekintenek és nem csak egy kondíciót néznek, amikor pénzintézettel tárgyalnak. Nagyon fontos az ár, de ugyanolyan fontosak az egyéb feltételek: a kínált futamidő, vagy a biztosítékok. Általánosságban azt a bankot választják az agrárügyfelek, ahol a jó kondíciók mellett megvan a termékpaletta, a rugalmasság, a hozzáértés és az együtt gondolkodás képessége is.

Nemrég Ön is részt vett egy országos szintű agrárkonferencián mint előadó. Hogy látja, milyen most a hangulat az agrárgazdasági szereplők között?

Én úgy érzékelem, hogy nagyon jó a hangulat az ágazat és az ágazatra partnerként tekintő pénzintézetek között. Tíz évvel ezelőtt egy-egy ilyen konferencián még el-elhangozott, hogy a bankok nem adnak elég hitelt, túl sok biztosítékot kérnek és magasak a kamatok. Most viszont ezek a hangok elmúltak, az ágazat szereplői elégedettek a pénzügyi szektorral. Most 14 évvel az EU-s csatlakozásunk és 10 évvel a Lehman Brothers bankház csődje után a gazdasági ciklus csúcsán azt mondhatnánk, hogy ez nem is meglepő. Ugyanakkor én azt mondom, hogy ezért sokat dolgozott mind az agrárágazat, mind a bankrendszer ágazat iránt elkötelezett pénzintézetei. És fontos is hogy ilyen szoros kapcsolatok épültek, mert ezek fognak kitartani akkor is, ha már nem süt olyan erősen a nap.

Mit várnak a 2019-es esztendőre, mely területeken lehetnek változások?

Az új esztendőt alapvetően optimistán ítélem meg. A kamatkörnyezet – legalább is hazánkban és Európában – még alapvetően támogató lesz. Továbbra is erős marad a beruházási kedv, amit fűteni fognak a Vidékfejlesztési Programból még lehívandó összegek és az MNB új hitelkonstrukciója. Az EU-s pénzesőben az ágazat jövedelemtermelő képessége magas marad és így a kockázatok mérsékeltek. Finanszírozási oldalon további bővülésre számítok, nem csak a szűken vett mezőgazdaságban, hanem a szélesen vett – élelmiszeripart és kereskedelmet is magában foglaló – ágazat egészét tekintve. A közép és hosszú lejáratú hiteleknél a fix kamatozás, és refinanszírozott hitelek szerepének növekedését várom.

A Raiffeisen, mint meghatározó agrár-pénzügyi szereplő, milyen kiemelt ajánlatokat kínál a jövő év első felében?

A legnagyobb újdonságot kétség kívül az MNB Növekedési és Hitelprogramja jelenti, ami a KKV ügyfélkörnek lesz elérhető új beruházásokhoz. Ezenkívül folytatódnak a Vidékfejlesztési Program pályázatai, melyek finanszírozására komplex csomaggal készülünk. Ugyanakkor az agrárügyfelek még csak most kezdtek ismerkedni, de máris nagyon népszerűnek találták az eximbankos konstrukciókat. Most még nem, de a következő interjúnál – remélhetőleg – be tudok már számolni egy új, könnyített fedezeti hitelkonstrukcióról, ami elérhető lesz nálunk mind beruházásokra, mind forgóeszköz célra. A mezőgazdasági szezonnak megfelelően ajánlom nemsokára támogatás előfinanszírozási termékünket, majd a betakarítási időszaktól kezdődően több variációban is elérhető terményhiteleinket. Legnagyobb erősségeink – ahogy a múltban, úgy a jövőben is – a ügyfélre szabott konstrukciók, amikor több hitelterméket kombinálunk, fejlesztünk úgy, hogy az ügyfeleinknek leginkább megfeleljen.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram – JÚNIUS ... A hónap végéig lehet már csak igényelni az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram keretében hitelt a 6 milliárd Ft-os keretből. Egyéni vállalkozások...
HOLD: tartsa pénzét szakértőknél Mi a legjobb befektetés? Hogyan lehet jól dönteni a különböző lehetőségek közül? Kötvény, részvény vagy inkább ingatlan? A kérdések megválaszolásához ...
5 százalékkal nőtt az agrárhitelek állománya Magya... A mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyéni és társas vállalkozásainak hitelállománya 2018. 4. negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 sz...
Magyar pénzből fejlesztik az erdélyi mezőgazdaságo... A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztéri...
Új, milliárdos hitelprogram fiatal gazdáknak Egymilliárd eurós hitelprogramot indít a fiatal gazdáknak az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság a 2020 utáni időszakra. Phil Hogan agrár...
Akár 60 millió forintos, alacsony kamatú hitellel ... Az elmúlt fél évben a mezőgazdasági ágazat élt a leginkább a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével a gazdaság szereplői közül. Az OTP Agrár s...