A parcellakombájntól a hibrid kombájnig

Az alábbiakban bemutatjuk a finn gyártó jelenleg a piacon kapható legkisebb és legnagyobb teljesítményű kombájnjait.

A Sampo mérnökei az SR 2010-es gépet az egyszerűség és precizitás előtérbe helyezésével alkották meg.

Sampo Rosenlew SR 2010 (Fotó: Készenlét Zrt.)

Ez a gép kifejezetten, a vetőmag-termeltetéssel, fajtaelőállítással és -nemesítéssel foglalkozó kísérleti gazdaságok számára készült és elengedhetetlen a használata, a pontos munkafolyamatok miatt. A parcellák betakarításával kapcsolatos legfontosabb elvárás annak biztosítása, hogy az összes szem az adott parcelláról származzon. Ennek tökéletesen megfelel, a Magyarországon már sok helyen bizonyított és jelenleg is dolgozó, finn gyártmányú SAMPO SR 2010-es típusú parcellakombájn. Ismerkedjünk meg vele!

A légkondicionált, speciális kialakítású fülke széles és kényelmes munkakörnyezetet biztosít a két üzemeltető számára. Az elektromos és hidraulikus beállítások kényelmesen kezelhetők a fülkéből. A vágóasztalon, hatékony légáramlási rendszer (a CHAC – Constant High Volume Air Stream Cleaning), biztosítja az állandó és teljes tisztaságot a mintákhoz. A motollán speciálisan kialakított kefék, kombinálva a hatékony légáramlási rendszerrel az egész cséplési folyamat során kiemelkedő tisztaságot eredményeznek. Választható vágóasztal méretek: 1,5, 2,0 vagy 2,3 méter. A légáramlás a tisztítórendszer alapja. Egy szíjhajtásos ventilátorral állítják elő és az elosztó rendszer segítségével pontosan a tisztítási helyekre vezetik. A vágóasztalon és a cséplődob előtt a légáramlás folyamatos, ezáltal biztosítja az egységes és tiszta mintákat. A felhordórendszert minden egyes parcella után alaposan tisztítja a CHAC rendszer.

A felhordó rendszer működése (Ábra: Készenlét Zrt.)
Cséplődob (Készenlét Zrt.)

A speciálisan kialakított magfelhordó kiválóan tömített. Ez megakadályozza a termény visszahullását, ezáltal biztosítja tiszta és egységes minták lehetőségét. A felhordólánc elemei kör keresztmetszetű , műanyag lapáttokkal vannak szerelve, melyek tökéletesen illeszkednek a csővezetékhez. Az elektromosan állítható, nagy teherbírású, zárt, 500 mm átmérőjű cséplődob már több mint 4500 parcella kombájnban bizonyított a legnehezebb cséplési körülmények között is.

Az SR 2010 három szalmarázóládával és egy lamellás rostával rendelkezik. A nagyobb hatékonyság érdekében a kombájnra opcionális kettős rostarendszer is felszerelhető, visszaforgató rendszerrel. A szalmaszecskázó opciós, s jó ellensúlyként működik a kombájn kiegyensúlyozásában. A gép kétfajta mérlegrendszerrel szerelhető. A hagyományos és kiforrott rendszerré fejlődött Coleman és a korszerű Harvestmaster Graingage rendszerrel, mely a MirusTM szoftver segítségével teszi kiértékelésre alkalmassá az adatokat. Mindegyik rendszer alapja a pneumatikus anyagtovábbítás.

Az SR 2010-es kétféle mérlegrendszere (Készenlét Zrt.)

Néhány műszaki jellemző:

 • VM Motori Tier 5, 73 LE, 140 l üzemanyagtartály
 • cséplődob sebesség 400-1200 f/min (opcióban 300-700 f/min)
 • 1700 l magtartály , 2,75 m ürítési magasság
 • szalmarázó láda 3 db, 1,4 m2 alapterülettel

További műszaki adatokért kattintson ide!

Továbbá néhány opció, mellyel elvárásunknak legmegfelelőbben alakíthatjuk a parcellakombájnt.

 • négykerék hajtás, szélesebb profilú első köpeny
 • zsákolórendszer a kabinban, s azon kívül
 • nedvességmérő készlet, különböző súlymérő rendszerek
 • 3 m-es ürítési magasság, gabona szecskázó

Magyarországon jó néhány kutató és fajtaelőállító intézetben dolgozik 10-20, de még 30 éves SAMPO parcella kombájn is, az üzemeltetők és tulajdonosok általános megelégedettségére.

SAMPO COMIA C24

2022-ben megjelent a hazai piacon a SAMPO legújabb fejlesztése, a Sampo Comia C24 típusú hybrid kombájn.

Sampo Comia C24 (Fotó: Készenlét Zrt.)

A C 24-es, a már jól ismert C22-es műszaki alapjain nyugvó, azonban megerősített járószerkezettel és sebességváltóval, továbbá megnövelt tartálytérfogattal ellátott betakarítógép.

Ez a típus is, az úgynevezett hibrid cséplési technológiával rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos módon elhelyezkedő cséplődobok után, az eddig használatos szalmaládák helyett, két rotor segíti a cséplést és a szalmaleválasztást. Ez a megoldás csökkenti a cséplőrendszer és a rosták terhelését, illetve biztosítja a magok intenzív elválasztását a szalmarészecskéktől.

Ennek a cséplési technológiának köszönhetően, legalább 30%-os termelékenység-növekedés érhető el, a szemveszteség optimális értéken tartása mellett, a hagyományos szalmarázóládás kivitellel szemben.

A cséplőmechanizmus (Fotó: Készenlét Zrt.)

Az alkalmazott újdonságok mellett a gyár továbbra előtérbe helyezte a korábbi SAMPO gépekre jellemző tulajdonságokat. Melyek a könnyű tisztíthatóság és szervizelhetőség, a tiszta és kíméletes cséplés, a kimagasló ergonómia, az alacsony zajszint és egyszerű kezelhetőség.

A gép néhány műszaki jellemzője:

 •  motor: 300 LE, (opcióban teljesítmény növelés) Agco Power (SISU)
 • kerékméret: 800/65 R 32, 480/65 R 24
 •  magtartály: 10.000 liter
 • cséplődob ford.szám: 420-1200 f/min (alkalmas kukoricára betakarítására is)
 • szecskázó: 3800 f/min
 • pelyvaszóró
 • 3 vagy 4 munkahenger a ferdefelhordóhoz
 • 12,3 hüvelykes Comvision II, 2 nézetre osztható monitor
 • AHC (automata magasság beállítás és oldal szintezés)

Az ajánlott vágóasztal a 6,3 és 6,9 m-es szélességű gyári Sampo asztal, azonban elérhető a BISO gyártmányú 7,5 m-es vario asztal is, mely jobb és baloldalon is csukható függőleges kaszával rendelkezik. Repcetermesztők számára kifejezetten ajánlott.

Comvision monitor (Fotó: Készenlét Zrt.)
BISO vágóasztal (Fotó: Készenlét Zrt.)

A továbbiakban mindenképpen említést kell tennünk a már bizonyított, hagyományos ládás kivételű COMIA modellek ez évi frissítéseiről.

Az úgynevezett 3. generációs frissítés során, jónéhány műszaki megoldás és opcióban választható lehetőség jelent meg a gazdák számára, ha a COMIA C6, C8, C10 vagy pedig a C12-es típust választják. Külsőleg ezek a változásk nem észlelhetők, azonban a munkafolyamat során, számos lehetőséget biztosítanak a hatékonyabb munkavégzéshez.

Sampo Rosenlew C12 és C8 cséplőgépek (Fotó: Készenlét Zrt.)

A változások érintették a dobvariátort, mely nagyobb nyomaték átvitelt és szélesebb fordulatszám tartományt biztosít. A szelelő, ezentúl nagyobb mennyiségű levegőt tud juttatni a tisztító rendszerhez. A magfelhordó ház pozíciója és mérete, s lánc sebessége is változott, ezáltal kíméletesebb anyagtovábbítás jön létre.

A C12 cséplési folyamata:

Minden típusnál lehetőség van opcióban, a magtartály és a teljesítmény növelésére is.

Végezetül, bármelyik SAMPO modell mellet tesszük le a voksunkat, a finn gyártó mindenképpen egy korszerű motorral szerelt, nagy tisztasággal dolgozó, könnyen tisztítható és szervizelhető és a kategóriájában kiemelkedő hatékonysággal rendelkező gépet biztosit számunkra .

A gép forgalmazását, alkatrész ellátását, beüzemelését az ez évben új telephelyekkel bővülő, pápai székhelyű Készenlét Zrt. végzi.

Forduljon hozzánk bizalommal!

8500 Pápa, Mozsár u. 14.
Tel: +3689510180
Web: keszenlet.hu
Termék referens: Goór Sándor
Tel: +3630280 6822

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

MaterMacc gabonavetőgépek a Készenlét Zrt. gépkíná... A Készenlét Zrt. hosszú ideje sikerrel forgalmazza partnerei körében az olasz MaterMacc cég által gyártott gabonavetőgépeit. A gépeket magas műszaki ...
Ricosma permetezőgépek a Készenlét Zrt. gépkínálat... A Készenlét Zrt. kizárólagos magyarországi forgalmazóként hosszú ideje forgalmazza partnerei részére a Ricosma olasz cég által gyártott vontatott és ...
Az eszközgyártásba is belefog a Készenlét Zrt. idé... Tavaly ősszel ünnepelte 30. születésnapját a Készenlét Zrt, ami mára a hazai mezőgazdasági- és eszközpiac meghatározó szereplője lett. A családi váll...
Új Sampo kombájn a láthatáron A finn Sampo Rosenlew saját színekben értékesíti 2020-tól az általa gyártott gépeket, mellyel véget ér a John Deere vállalattal kötött többéves koráb...
Drónok, bálázók, kombájnok és német gépipar –... Ahogy telente általában, februárban is több gépes anyag érdemelt figyelmet és cikket a Magro.hu agrárhírei között. Új Steyr koncepciótraktorról, Cort...
Elérhető intelligens műszaki megoldások a Vicon Ex... A Készenlét Zrt. által 2019 óta forgalmazott Vicon fűkaszacsalád tervezésének fő célja, hogy a gépek egyedi tulajdonságaik mellett kiemelkedő teljesí...