A Pannonia Bio határtalan lehetőségeket nyit a gabonafeldolgozásban

Európát egyszerre fenyegeti a közelgő klímakatasztrófa és annak már most tapasztalható negatív hatásai, az élelmiszer ellátási láncok átszerveződése és az ukrán-orosz háború nyomán elhatalmasodó energetikai válság. A most 10 éves Pannonia Bio működésének középpontjában álló biotechnológia mindhárom globális kihívásra fenntartható megoldási lehetőségeket kínál. Termékei a jövőben nem csak azt írják újra, hogy milyen forrásból jutunk hozzá az energiához, vagy hogyan etetjük haszonállatainkat, de azt is, hogy mi magunk hogyan és mit eszünk, minden esetben drámaian kisebb éghajlati lábnyom mellett, mint amit a hagyományos megoldások kínálnának.

Az elmúlt évtizedben az EU-ban az összes új gabonaalapú biofinomítói beruházás csaknem fele Magyarországon történt, ebben pedig hazánk legnagyobb biofinomítójaként a Pannonia Bio-nak kulcsszerepe volt.

“A vállalat a jövőben is folytatja a kutatás-fejlesztésbe történő beruházásokat, és új területeken kíván vezető szerepet vállalni, mint például a kiváló minőségű fehérjetermékek, amelyek egyaránt lehetnek emberi fogyasztásra szánt élelmiszer-összetevők és természetes állati takarmányok is.”- mondta Hódos Ferenc, a cég stratégiai igazgatója.

Ettől az évtől kezdve a Pannonia Bio kulcsfontosságú forrásává válik az alternatív növényi fehérjéknek, a szerves trágyának és a fejlett biometánnak.

Pannonia Protein

A prémium fehérjeforrást a biofinomítói piac eddig a bioetanolgyártás melléktermékeként tekintette, de a közeljövőben a fehérjetermékek kerülnek a középpontba: a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fehérjeigényének nagymértékű növekedésével a fehérje előállítása világszerte stratégiai jelentőségű területté válik.

Pannonia Bionál egy tonna gabonából közel ugyanannyi GMO-mentes, magas fehérjetartalmú takarmányt és bioetanolt állítunk elő. A jelenlegi évtizedben már nem etanolgyártóként határozzuk meg magunkat, hanem olyan úttörő biofinomítóként, ahol az újszerű élelmiszeripari termékek, különösen az alternatív fehérjék állnak a működés középpontjában, amelyeket a hazánkban elérhető, keményítőben gazdag, gabonából állítunk elő GMO- és antiobiotikum-mentesen” – fejtette ki a szakember.

Az árpa és az élelmiszeripari forradalom

A Pannonia Bio aktív résztvevője és alakítója kíván lenni a globális élelmiszerforradalomnak. Évekkel ezelőtt több olyan vállalatba fektettek be, amelyek élen járnak a növényifehérje-alapú élelmiszeripari innovációban, előkészítve az utat azoknak a termékösszetevőknek a gyártásához, amelyeket ma már egyre nagyobb mennyiségben szállítanak az élelmiszeriparnak. Ezekből a termékösszetevőkből a fogyasztók számára a legjobb minőségű húsalternatívák és magas rosttartalmú élelmiszerek állíthatók elő.

A vállalat ez év novemberétől árpafehérje-koncentrátumot fog előállítani egy új üzemegységben, amelyhez a gabonabeszerzés már megkezdődött;az első évben 150 ezer tonna árpa feldolgozását. A jövő év végére annyi fehérjét fognak előállítani, amennyi évente egymilliárd vega hamburger elkészítéséhez lesz elegendő.

Átadása után a Pannonia Bio legnagyobb beruházási projektjeként megvalósuló árpafeldolgozó üzem a világ top 10 legnagyobb árpafeldolgozója között lesz. Céljuk, hogy az árpát nagyjából 65%-os fehérjetartalmú koncentrátummá dolgozzák fel. A Pannonia 2020 és 2022 között 200 millió eurós beruházási csomagot tervezett, amelynek a legjelentősebb eleme ez az idén átadásra kerülő árpafeldolgozó üzem.

GMO-mentes takarmány és európai fehérjehiány

A Pannonia Bio évente több mint egymillió tonna gabonából több százezer tonna magas fehérje- és zsírtartalmú állati takarmányt állít elő, amelyet sertések, tehenek, csirkék, kacsák, pulykák és halak etetésére használnak fel.

Az ezen állatok etetésére használt és a főként az Egyesült Államokból és Latin-Amerikából importált hagyományos takarmány gyakran tartalmaz GMO-növényeket, antibiotikumokat és toxinokat. A Pannonia Bio takarmánytermékei viszont 100%-ban nyomon követhetők, nem tartalmaznak antibiotikumokat vagy GMO-növényeket, és a legmagasabb biztonsági előírásoknak megfelelően készülnek.

Megújuló energiaforrások

A Pannonia Bio figyelemre méltó biogazdasági motor és klímavédelmi eszköz egyaránt. Technológiai innovációi közel 80%-os átlagos ÜHG-megtakarítást eredményeztek a bioüzemanyagokkal. A vállalat az alapetanoljából, a maradék etanoljából (a rostgyártás során keletkező technológiai maradékokból előállított etanol) és biogázából származó ÜHG-megtakarítással együtt évente közel 1 millió tonna CO2-kibocsátást mérsékel. A cég messze Magyarország legnagyobb megújulóenergia-termelője. Évente annyi energiát termel, mint egy 2000 MW-os naperőműpark (ez több mint 600 000 háztartás éves energiaigényének felel meg, ami megegyezik a 12 legnépesebb vidéki magyar város összes háztartásának számával). Ezt az energiát elsősorban a közlekedési ágazatban használják fel; ezek a bioüzemanyagok teljes életciklusuk során 80%-os üvegházhatású gázmegtakarítást eredményezhetnek a hagyományos módon előállított benzinhez képest.

Hozzájárulás a nemzetgazdaság teljesítményéhez

A Pannonia Bio teljes közvetlen és közvetett foglalkoztatási hatása várhatóan 5000 fő lesz az a beruházásokhoz kapcsolódó építkezések dolgozói nélkül, és további 1000 fő az építkezések idején.

Ezen túlmenően 2024-ig várhatóan évi 1,2 milliárd euróval (459,5 milliárd forinttal) járulnak hozzá Magyarország GDP-jéhez és évi 300 millió euróval az állami költségvetéshez.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Örülhet a baromfi és a malac: ötmilliárdos takarmá... Új takarmányüzemet épít Pápán a Cargill Takarmány Zrt. Az új gyárban főként sertés- és baromfitakarmányokat állítanak majd elő. Egy havi 10 ezer tonná...
9 emeletes takarmánygyárat épített a legnagyobb ma... A Gyermelyi Tojás Kft. 1,7 milliárd forintos beruházással új takarmánygyárat épített, a létesítmény évi 60 ezer tonna keveréktakarmány gyártására képe...
A magyar takarmányok felét az Alföldön gyártották ... Tavaly Magyarországon 3,526 millió tonna haszonállat takarmánykeveréket állítottak elő, ez mintegy 4 százalékkal volt kevesebb, mint a 2016-os adat. A...
9 milliárdos beruházással, napraforgódarából gyárt... Mintegy 9 milliárd forint értékű vállalati beruházásaként épített új üzemet a Bunge Zrt. a martfűi gyárában. Az új feldolgozó egységben főként hazai a...
Elkészült a milliárdos gluténmentes zabfeldolgozó ... Gluténmentes zabfeldolgozó üzemet épített a GOF Hungary (Gabona-, Olajos és Fehérje-növények Termelését Koordináló) Kft. Nyíregyházán. Az 1,3 milliár...
5,65 milliárd forinttal száll be a Magyar Fejleszt... Mintegy 17,5 millió euró, vagyis ‭5,652 milliárd forint‬ értékű befektetési forráshoz jut az Opus Global-hoz tartozó Kall Ingredients Kft. működtette...