A pandémia is pörgette az Agrováció növényi tápanyag értékesítését

A pandémia okozta bizonytalanság a világháló felé terelte a gazdálkodók figyelmét, ami 2020. második felében jelentősen felpörgette az Agrováció növényi tápanyagokat forgalmazó webáruház értékesítését. Mivel azóta, sajnos, már a járvány harmadik hullámánál járunk, az internet szerepének súlya tovább erősödik. A piac történéseiről és az idei tervekről Buda Richárd ügyvezetővel, növényorvossal beszélgettünk.

A lombtrágyázás szerepe egyre nő a mezőgazdaságban. Hogyan alakult a tavalyi üzleti évük és hogyan sikerült eddig az idei év?

A COVID teljesen új helyzetet teremtett, de az látszott, hogy mindez kedvezhet a tápoldatok webes értékesítésnek. Az Agrováció, mivel már több éve webáruházként működik és megbízhatóan szállít versenyelőnyhöz jutott. Nem a járványra reagálva kellett felépíteniük egy webshopot és megszervezni a kiszállítást. 2020. második felétől jelentősen megnőtt a forgalmunk. Ekkorra a szokásosnál sokkal többen kezdtek el tájékozódni a weben, meg is nőtt a látogatottsága az oldalunknak. A Facebookon is egyre többen találtak ránk, mert itt részletesen, naponta tájékoztattuk az érdeklődőinket, rendszeres hírlevelinkből is megtudhatták, ránk számíthatnak, nem állt meg az élet. A tendencia még most is töretlenül tart.

Buda Richárd, az Agrováció Kft. ügyvezetője
Buda Richárd, az Agrováció Kft. ügyvezetője

Akik még nem próbálták, azok számára érdekes lehet, hogy hogyan kell elképzelni az inputanyagok webes vásárlás folyamatát?

Hasonlóan működik, mint egy gazdabolt, de csak minimális személyes kapcsolatot igényel. Nagyon részletes és jó leírások találhatók az Agrováció termékeiről, ami alapján a gazdák döntést tudnak hozni, és az áru rögtön meg is rendelhető, a számlázási és kiszállítási adatok megadása után. Minden oda érkezik, ahova a vásárló kéri. Viszonylag rugalmasan működünk, telefonon is elérhetőek vagyunk munkaidőben, bárki kérhet szakmai és technikai segítséget, aki elbizonytalanodna. Kiszállítunk raklapos mennyiségben, de akár 1, akár 20 litert is, de a raklapos tétel kiszállítási költsége fajlagosan a legkedvezőbb: ingyenes. Sokszor összeállnak szomszédos gazdák és közösen rendelnek meg egy raklapnyi terméket, mert egy raklapon számítunk ugyan egy szállítási címre, de több számlázási adatot vagyunk képesek befogadni. Miden elektronikusan történik, így ez többletköltséget nem jelent.

Mennyi idő alatt érkezik meg a megrendelt lombtrágya, starter?

Általában 4-5 nap alatt, de ha valaki ennél rövidebb idő alatt szeretne hozzájutni áruhoz, telefonos egyeztetés alapján akár másnapra is tudunk szállítani.

Már elindult a búza gyomirtása, mit ajánlanak erre a célra?

NutriForce foszfortúlsúlyos általános lombtrágya

Sokféle készítményből választhatunk, de a mi ajánlatunk a NutriForce Basic nevezetű lombtrágyánk, amely ebben az időszakban használható a legjobban, hiszen most kellene egyszerre a gyökérzetet és a lombozatot is fejleszteni a növénynek, ezért olyan arányban van benne a nitrogén és a foszfor, hogy mindkét célra ki tudja szolgálni a növényt. Emellett pedig megtalálható ebben a termékben a teljes mikroelemsor, ami a bokrosodáshoz szükséges a kalászosok számára.

Tapasztalataik szerint milyen állapotban van a repce?

A repcék még nem indultak meg. Sok helyen fagykár nyoma, illetve foszforhiány látszik az állományokban, ami ebben az időszakban teljesen megszokott. Ennek feloldására, illetve, hogy szintén erősíteni tudjuk a gyökérzetet és már a virágszerveket is a NutriForce, általános, extra foszfortúlsúlyos levéltrágyánk alkalmazása javasolt, ami magas foszfortartalommal bír, valamint kiemelném még a korán kijuttatható bórtartalmát is, ami megalapozza a későbbi virágszámot és termésmennyiséget.

Mit érzékelnek a búza vetésterületének a belvizek miatti csökkenéséből?

Az általános szezon berobbanása még nem történt meg, a gazdák jelenleg kivárnak. Az esetleges problémákról még korai beszélni, a természet sok mindent képes korrigálni. Másrészt viszont nagyon sok hatásos készítmény elérhető a piacon, köztük az FNE Zöld Folyó regeneráló lombtrágya, mely humuszjellegű kelátképzővel ellátott készítményünk, ami éppen egy ilyen stresszes helyzetre való. Átsegíti a növényeket a nehéz helyzeteken, mert energiát szolgáltat neki és ezáltal újból meg tud kapaszkodni akár a belvizes területeken is a gabonanövény.

Belvíz a szántóföldön

A növekedés dinamikáját tekintve a világ élvonalába tartozik Magyarország az ökológiai gazdálkodás területén. Mire hívná fel a gazdálkodók figyelmét ezen a területen?

A drótféreg pattanóbogár fejlődési fázisai

Az ökológiai gazdálkodásban használható az idei év legnépszerűbb terméke, az AMG Pro-tech talajkondicionáló, ami erős, jó gyökeresedést vált ki, összevetve a többi startertrágyával, annak ellenére, hogy nincs foszfortartalma. Emellett beindítja a talajéletet és egy olyan növényi olajat is tartalmaz, amit általában nem kedvelnek a talajlakó kártevők – drótféreg, mocskos pajor, fonálféreg stb. – ezért azokat távol tartja az állománytól. A tesztjeink során sok esetben a kemikáliákkal egyenértékűvé tudott válni, mert a károsítási küszöbérték alatt sikerült tartania a károsítókat. Van továbbá egy újdonságunk, a bór és kalcium-poliszulfid tartalmú Tiosol® lombtrágya, ami levegő hatására elbomlik kalciumra és kénre. A kén párolgása a lisztharmatos betegségeknek a leküzdésében tud segíteni, de például a rovarkértevők közül az atkákat és a molyokat is távol tartja az ültetvényektől.

Szintén használható biogazdaságokban a FitoNatur Aktív, mely egy töretlenül népszerű termékünk. 27 féle gyógynövényből és humuszkivonatból áll a kétkomponensű lombtrágya. Ez egy növények számára készült homeopátiás szernek tekinthető. Nem minősül növényvédő szernek, de a gyógynövények hatásából eredően kötődéssegítő, illetve nagyon jó stresszoldó hatású növénykondicionáló. Emellett a növényvédő szereket jelentősen ki tudja egészíteni, egyfajta adjuvánsként tud működni, segít a növényvédelemben a rovarkártevők távoltartásában.

Gabonarozsda

Várható-e valamiféle újdonság az Agrovációtól idén?

A termékpalettánk jelenleg teljes. Idén a Tiosol®-on kívül nem tervezünk új terméket bevezetni, inkább a tavaly bevezetett hatóanyagokat kívánjuk minél szélesebb körben megismertetni a gazdákkal, ebben lesz segítségünkre új webshopunk is, melyet még könnyebb lesz használni.

A gazdák által most legkedveltebb termékünk: a kukoricatermesztésben jól használható AG kukorica, aminek 69% a foszfor-, közel 17% a cink- és 10% a káliumtartalma. Egy óriási hatóanyagbomba. Startertrágyaként használható a kukoricában. Minimális a költsége, mert alacsony a kijuttatandó dózis (1 l/ha) belőle. Ennek a terméknek a felfutását várom idén.

Nagyon sokan a hatóanyagtartalmat a súly alapján érzékelik. Itt egy 20 literes kanna 35 kilogramm. A piacon ez egy egyedülálló termék jelenleg. Idén erre is szeretnénk hangsúlyt fektetni.

Agrováció, a jó ár mindenkié!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
A levelek kiáltanak először magnéziumért Sokan tévesen csak 3 makroelemet említenek, ha a növények számára fontos tápanyagokról beszélnek. A nitrogén, a foszfor és a kálium valóban fontos a n...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
A lombtrágyázás jelentősége avagy miért hasznos a ... A sikeres növénytermesztéshez nem csak makro- és mezoelemekre, hanem hektáronként néhány gramm mennyiségben mikroelemekre is szükségünk van. A mikroel...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
Huminisz-technológia nagyító alatt kertészeti kult... A fokozott környezetvédelmi, élelmiszerminőségi és élelmiszerbiztonsági feltételeknek való megfelelés miatt hazánk mezőgazdaságában is egyre nagyobb ...