A növények Google-ja: mindent feltérképez, minden növényt számon tart

Ha a Google-ra gondolunk, már nem egy internetes keresőmotorra, hanem egy technológiai vállalatra gondolunk. Egy olyan technológiai vállalatra, amely adatokat gyűjt és elemez, hogy megkönnyítse és kényelmesebbé tegye az üzleti és magánéletünket. És jövedelmezőbbé is, nem csak a rendszereiket használók, hanem a Google és leányvállalatai számára is. A cikket René Koerhuis, a precíziós gazdálkodás szakértője jegyzi.

A Mineral kezdetben egy hatalmas mennyiségű, kiváló minőségű képet rögzítő növényroverrel indult. Minden egyes növényt külön-külön feltérképezve és megvizsgálva.

Az alaptechnológia segítségével a Mineral a termelő mezőgazdasághoz szükséges méretben, a gazdálkodók által igényelt pontossággal és gyorsasággal oldhat meg problémákat
Az alaptechnológia segítségével a Mineral a termelő mezőgazdasághoz szükséges méretben, a gazdálkodók által igényelt pontossággal és gyorsasággal oldhat meg problémákat (Fotó: Pixabay)

Az X prototípus-környezetben eltöltött öt év után a Google anyavállalata, az Alphabet elhagyta a Mineralt. Azt a startupot, amely a világ minden táján részletes és gazdag adatkészletekkel látja el a gazdákat.

Az éghajlati változások okozója és áldozata is a mezőgazdaság

Hivatalosan „a Mineral 2023 januárjában végzett az X gyors prototípus-környezetével, és 2023 januárjában vált az Alphabet független vállalatává, amely egy fenntarthatóbb, az éghajlatváltozással szemben ellenállóbb és termelékenyebb élelmiszerrendszer felszabadításán dolgozik” – mondja Elliott Grant, a Mineral (és elődje) vezérigazgatója.

Grant szerint a vállalat azért választja most a mezőgazdaságot, mert egyre inkább úgy gondolják, hogy a mezőgazdaság az éghajlati válságok egyik fő okozója, ugyanakkor a változó éghajlat áldozata is. Úgy véli továbbá, hogy az alaptechnológia (például a generatív mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az élvonalbeli számítási teljesítmény) mára olyan szintre érett, hogy segítségével a Mineral a termelő mezőgazdasághoz szükséges méretben, a gazdálkodók által igényelt pontossággal és gyorsasággal oldhat meg problémákat.

Növényenkénti adatok

A Mineral a növényekre vonatkozó gazdag adathalmazok létrehozására szolgáló érzékelő technológia fejlesztésére, a mezőgazdasági adatoknak a különböző forrásokból történő gépi tanuláshoz történő rendszerezésére és nagy teljesítményű szoftveralgoritmusok létrehozására összpontosít. Valamint olyan kutatások végzésére, amelyek elősegíthetik a növényvilág (az emberiség származéka) megértését. A vállalat célja a vállalatok segítése abban, hogy jobban megértsék az élelmiszer-termelés mögött álló természetes rendszereket.

Kezdetben egy növényi roverrel/bogárral indult, amely hatalmas mennyiségű, jó minőségű képet rögzített olyan növényekről, mint a szójabab és az eper. Minden egyes növényt külön-külön feltérképezve és megvizsgálva. A vállalat végső célja, hogy olyan részletes és gazdag adatkészleteket hozzon létre, amelyeket a gazdák világszerte felhasználhatnak, hogy a növénytermesztés eddig ismeretlen tényezőiből hasznot húzhassanak. Hogy végül a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés ellenállóbbá váljon az éghajlatváltozással szemben.

Nem meglepő

A precíziós mezőgazdaság és különösen az autonómia és a robotika gyorsan adatintenzívvé vált. Az olyan mezőgazdasági gépóriások, mint az Agco, a CNH, a John Deere és a Kubota erre összpontosító üzleti egységeket hoznak létre, és konkrét értékesítési és jövedelemcélokat tűznek ki erre vonatkozóan.

Az adatok és azok elemzése más mezőgazdasági óriások, például a BASF, a Bayer, a Bunge, a Cargill és a Syngenta számára is egyre fontosabbá válik. Nem meglepő tehát, hogy a Google is nagy érdeklődést mutat a mezőgazdaság iránt.

A Mineral neve több értekezésben is felbukkant, például az izraeli technológiai ipar sikeréről vagy a Wageningeni Egyetem legjobb robotmegfogók kifejlesztésére irányuló törekvéséről szóló cikben. A Verdant Robotics célja pedig az, hogy „úgy indexelje a gazdaságokat, ahogy a Google indexeli az internetet, követve minden egyes növényt térben és időben”. Ez utóbbihoz ők és még sokan mások egyelőre a Mineral technológiáját, algoritmusait és adatait használhatják.

(Forrás: futurefarming.com)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

5 jó tanács, mit és hogyan ültessen Új, még nem próbált növényt termesztene, vagy most vágna bele először a zöldségtermesztésbe? Olvassa el, mi az az 5 tanács, amelyeket mindenképpen érd...
Magyarok is részt vesznek a nemzetközi parlagfű-ku... Nemzetközi kutatási program indult a sokaknak egészségügyi panaszt okozó, a szántóföldi növénytermesztésben nagy károkat előidéző gyom, a parlagfű job...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Bábolnai Gazdanapok Idén már 29. alkalommal rendezik meg a Bábolnai Gazdanapokat Bábolnán. Lássuk, hogyan alakult eddig, és még mi várható a 4 napos rendezvényen. Szepte...
Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
AgroCon 2014 – Fókuszban a növénytermesztés... 2014. november 4-én az IIR Magyarország szervezésében kerül megrendezésre az AgroCon 2014 konferencia Kecskeméten, a Granada Konferencia, Wellness és ...