A rovatot szponzorálja a magyar műtrágyázás szakértője a GENEZIS

A Nitrogénművek Zrt. kalászos vetőmagszortimentje minden igényre megoldást kínál

Talán kevésbé ismert a gazdák körében, hogy a Nitrogénművek Zrt., a műtrágyagyártás mellett, kiváló kalászos vetőmagokat is forgalmaz, amelyek minden igényre megnyugtató megoldást jelentenek. Póser István Szabolcs a vállalat kalászos vetőmag kereskedelmi és termeltetési vezetője mutatta be nekünk a fajtaszortiment legnépszerűbb tagjait.

Kérem, mutassa be a tevékenységét a cégen belül!

Póser István Szabolcs a Nitrogénművek Zrt. kalászos vetőmag kereskedelmi és termeltetési vezetője

A Nitrogénművek Zrt. vetőmag kereskedelmi üzletágán belül a kalászosok, fehérjenövények, pillangós és szálas takarmánynövények, zöldítésben használatos vetőmagok és keverékek kereskedelmét irányítom. Van egy termeltetési rendszerünk, melynek keretein belül kalászos és zab vetőmagokat termeltetünk A termeltetési rendszeren belül van egy saját, exkluzív portfóliónk. Vannak olyan őszi árpa-, búza-, tritikálé-, illetve tavaszi árpa- és zabfajták melynek mi vagyunk a kizárólagos forgalmazói Magyarországon. A fajták kiválasztása több éves és több helyszínen történő fajtakísérleteken alapszik. A már forgalomban lévő fajtáinkat pedig termesztéstechnológiai kísérletekben is vizsgáljuk.

Röviden összefoglalva fejlesztés, termeltetés és forgalmazás a feladatom.

Hogyan épül fel a termeltetési rendszer?

A vetőmag előállító programunkban 20 partnerrel állunk szerződéses kapcsolatban.

Ezek a vetőmag előállító gazdaságok régóta foglalkoznak vetőmag előállítással, többen közülük sok évtizedes tapasztalattal rendelkeznek. Olyan partnereink vannak, akik a vetőmag előállítás szántóföldi és vetőmagüzemi szakaszában is magas felkészültséggel bírnak, szakértelem és infrastruktúra terén is.

Hol találhatók ezek a gazdaságok?

Országos lefedettséggel dolgozunk. Egyrészt egy adott régióban az ott népszerű, kelendő fajtákat állítjuk elő. Másrészt a kalászos gabona vetőmagok logisztikája nem egyszerű feladat, ezért úgy tervezünk, hogy 1-2 megyénél nagyobb távolságra ne kelljen vetőmagot szállítani. Kalászos gabona vetőmagból 1 hektár területre 200-250 kg vetőmagot vetnek el, ugyanekkora felületre például őszi káposztarepcéből elegendő 3-5 kg vetőmag. Azaz 100 hektár területre való kalászos vetőmag szállításához kamion szükséges, míg az őszi káposztarepce esetén a 100 hektár területre szükséges mag jóval kisebb költséggel mozgatható. Igyekszünk a lehető legkevesebb fuvarköltséggel dolgozni és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni. Célunk az volt, hogy egy könnyen elérhető, kiváló minőségű vetőmagokat biztosító vetőmagbázist hozzunk létre.

Mit lehet tudni az elvégzett fajtakísérleteikről?

A fajtakísérleteink 7 éve kezdődtek el és időközben termesztéstechnológia kísérletekkel is kiegészültek. Partnereink a Nébih és az AgResearch ebben a munkában. Az ország nyolc különböző pontján tesszük próbára a fajtajelölteket mikroparcellás, több ismétléses kísérletekben. Több év eredményei alapján választjuk ki a kiemelkedően teljesítő fajtákat és azok tovább kerülnek a termeltetési programba, onnan pedig a kereskedelembe. A termesztéstechnológia kísérletekben a már köztermesztésben lévő fajtáink produkcióját vizsgáljuk különböző tőszám és tápanyagszint mellett.

Szihalom

Merre felé tart most a kalászos vetőmag nemesítés?

A nemesítés során sok értékmérő tulajdonságot kell figyelembe venni és olyan új nemesítvényeket, fajtákat kell előállítani, melyek előrelépést jelentenek a korábbi fajtákhoz képest. A legfontosabb ilyen tulajdonságok a teljesség igénye nélkül a termőképesség, a termésminőség, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség, a szárszilárdság és a télállóság. Nagyon fontos tényező a klímaváltozás és a szélsőséges időjárási események előfordulása, amely a növényekre is hatással van. A megváltozott környezeti viszonyok között, gyakran előforduló időjárási anomáliák mellett kell jobb produkciót adni a fajtáknak. Ez a nemesítés számára is komoly feladat. Az alkalmazkodóképességét, aszálytűrő képességét és -a változó viszonyok között megjelenő- új kórokozókkal szembeni ellenállóképességet is szem előtt kell tartani a nemesítőknek.

Melyek a legnépszerűbb fajták most Önöknél?

Magyarországon közel 180 őszi búzafajta van köztermesztésben, bőséges a választék és nagyon sok információt kell ismerni a legjobb döntés meghozatalához. Mi egy kisebb, áttekinthetőbb kínálatot teszünk a vásárlóink elé. Ezek a fajták az ország minden kalászos gabona termőterületén termeszthetők és minden termelői igényre tudunk megoldást, javaslatot adni. Fajtáink között van tar és szálkás, korai, közepes és kései érésidejű fajta. Van kifejezetten bőtermő fajtánk és van, ami prémium minőséget ad. Fajtáink alkalmazkodóképessége jó, az elmúlt évek és az idei év aszályos tavaszain is jól vizsgáztak. Gabonatermesztő partnereink leginkbb a bőtermő, átlagos minőséget adó fajták vetőmagját igénylik. Ebben a kategóriában a Nemo nevű fajtánkat tudjuk ajánlani. Ez egy középkorai érésű szálkás kalásztípusú búza. Nagyon intenzíven bokrosodik még az aszályos tavaszokon is, ebből következően sok kalásza van. Egyik ügyfelünk több mint 1000 kalászt számolt négyzetméterenként a Nemo búza táblájában. Mi is leellenőriztük igaza volt! Ez egy rövidebb szalmájú búza, kitűnő szárszilárdsággal. Intenzív technológiával egy ideális évjáratban 10 t/ha körüli terméseredményt is tud produkálni, de kedvezőtlenebb viszonyok között is kiemelkedő a teljesítménye a versenytársfajtákhoz képest. Több olyan termelő partnerünk van. aki gyengébb termőterületen gazdálkodik és ezzel a fajtával tudott javítani a termésszinteken.

Az Axioma nevű fajtánk egy középérésű, tar kalászú búza, ami prémium minőséget terem. Évjárattól és termőhelytől függetlenül mindig a legjobb minőséget adó fajták között szerepel. Nemcsak a magas sikér és fehérje tartalom jellemző rá, hanem azoknak a kiváló minősége is. Bármilyen minőségi mutatót nézünk (alveográf, farinográv, extenzográf, sütőipari értékszám, sikérterülés stb.) az Axioma eredményei az ideális tartományban mozognak. A magas minőség gazdaságos termésszinttel párosul ennél a fajtánál.

Mit emelne még ki?

Búzafajtáink mellett nagyon perspektivikus őszi árpa- és tritikálé-, illetve tavaszi árpa- és zabfajtáink vannak. Több közülük már a legnagyobb területen termesztett fajták élbolyában van. Őszi árpaink közül a Quadriga fajta a legnépszerűbb. Rekordtermések elérésére képes, az elmúlt években több ügyfelünk is 9-10 t/ha termést takarított be vele. Őszi tritikáléfajtáink közül a Salto és a Trapero nagyon közkedvelt és megbízható fajták. Az Eifel tavaszi árpa és a Breton tavaszi zabfajtánk is keresett.

Quadriga

Mi lehet a közeljövő ígérete?

Tavaly zártuk le az őszi árpa kísérleteinket, melynek eredményeként hamarosan elérhető lesz az Integral nevű fajta vetőmagja. Egy nagyon ígéretes, bőtermő árpafajta, reméljük sok gabonatermelő számára fog jó szolgálatot tenni. Tavaly ősszel indítottunk el egy őszi búza és tritikálé fajtakísérletet. Még több év kell, hogy az eredmények alapján kiválasztott fajtákról beszéljünk, de biztos vagyok benne, hogy olyan genetikai alapok vannak a kísérlet szereplői között, melyek előrelépést jelentenek majd a hazai gabonatermesztők számára.

Végezetül, mit javasolna a gazdálkodóknak?

Elsősorban azt javasolnám, hogy a fémzárolt vetőmagok használatára fektessenek nagyobb hangsúlyt. Magyarországon ma 30% körül van a felújítási arány, azaz a gazdák a terület 30%-ára vagy másként fogalmazva durván 3 évente vetnek minősített, fémzárolt vetőmagot. Tapasztalataim szerint a gazdák érdeklődnek az új és a jó fajták iránt. Azokat a kedvező tulajdonságokat, amelyek a keresett fajtát jellemzik a fémzárolt, minősített vetőmagon keresztül kaphatják meg. Ha nem biztos eredetű vagy többször utántermesztett vetőmagra alapozzuk a termelést, nem biztos, hogy elérjük a kitűzött célt, hiszen a fajtatisztaság, fajtaazonosság megkérdőjelezhető. Csak a fajták jó minőségű, tiszta vetőmagjára támaszkodva használhatjuk ki a fajtákban jelen lévő és a gazdálkodó számára profitot hozó genetikai potenciált.

Bízzunk a hazai vetőmagban és vásároljuk minél nagyobb arányban a területünkre! Ebben jó partner a Nitrogénművek Zrt., hiszen kiváló fajtáink fémzárolt, minősített vetőmagjával áll az ügyfelek rendelkezésére.

Május végével indulnak a szántóföldi fajtabemutatók, mi is 7 rendezvényen szerepelünk az országban. Ezekre szeretettel várunk minden érdeklődőt, mert itt megtekinthetők az újdonságok mellett a régi bevált fajtáink is.

Eifel

Miért ilyen alacsony a fémzárolt vetőmag használatának aránya?

A gazdák gyakran használják az úgynevezett „fogott” vetőmagot (Farm Saved Seed), azaz a saját termelésű búzából tesznek félre vetésre, jobb esetben csak maguknak, rosszabb esetben értékesítik is. Ez nem is legális így, hiszen, ha vetőmagot értékesítünk az csak fémzárolt, minősített lehet. Könnyen hozzáférhető sok kedvelt fajta esetén a magas biológiai értékű szaporulati fokon lévő vetőmag, így ezt megvásárolva bárki azonnal „vetőmagelőállítóvá léphet elő”. Történik ez úgy, hogy gyakran nincsen lemodellezve a termékpálya, értékesítési csatorna, illetve a vetőmagelőállítás infrastruktúrája is hiányos.

Korábban a területalapú támogatás feltétele volt egy magasabb szintű vetőmaghasználat, ma már csak az AKG programban egy választható opció.

Ezeknek a vetőmagoknak a terméséből nagy mennyiségben élelmiszer-alapanyag lesz. Fontos tényező az élelmiszerbiztonság és a nyomonkövethetőség. Tudnunk kellene, hogy az adott termék honnan és miből származik. Magasabb szintű koordinációra lenne szükség.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Integrált szervezet szolgálja ki a növénytermesztő... A Nitrogénművek Zrt. sajtótájékoztató keretében mutatta be új, integrált szervezetét, amely a vetőmagtól a terménykereskedelemig átfogóan szolgálja ki...
Meleg étellel várja a rászorulókat a Bige Holding... Tíz napon át összesen 10.000 adag ételt oszt ki az ünnepek alatt a rászorulók számára a Bige Holding. A helyi szokások szerint jellemző karácsonyi éte...
Kezdődhet a vetőmag vadászat! Áruházlánc vagy gazdabolt? Lassan mindenhol előkerülnek a vetőmagos zacskókkal teli polcok, ugyanis (bár még tart a tél), közeledik a palántanevelési ...
Több vetőmagtételt is megsemmisítettek az utóbbi h... Fokozott figyelmet kapnak idén a csemege- és a pattogatni való kukorica vetőmagok a piacon. Több mint 130 vizsgálatot követően már 7 tétel megsemmisít...
Nyerjen LG Arsenal őszi káposztarepce vetőmagot!... Az őszi vetés ideje lassan elérkezik, amely sok energiát igényel a gazdáktól, ráadásul jelentős pénzbefektetéssel is jár a vetőmagok beszerzése. A jó ...
Államilag kitüntetett vetőmagot nyerhet a Magro ny... Vetőmag vásárláskor a legfontosabb szempontok közé tartozik, hogy az adott fajta megfelelő termő-és alkalmazkodóképességgel, magas termésbiztonsággal,...