A német és lengyel kiesés komoly keresletet támaszt a magyar kukorica iránt

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák. Mivel több európai országban visszaesett a termelés, ez még jól jöhet a magyar gazdáknak.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az aratási koordinációs bizottság ülését követően kiemelte, hogy a kilátásban lévő termésátlagok kedvezőek, meghaladják az elmúlt öt év átlagát. Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be eddig. Hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt. Az időjárás és a csapadékmennyiség miatt az idén is 7 millió tonna alatti terméssel számolnak, valamivel többel mint a tavalyi 6,62 millió tonna.

Idén növekedhet a magyar kukorica iránti kereslet (Fotó: Pixabay, nikles5)
Idén növekedhet a magyar kukorica iránti kereslet (Fotó: Pixabay, nikles5)

A napraforgó mintegy háromnegyedét már betakarították a 604 ezer hektárt kitevő területről. A termésátlag az idén, a tavalyihoz hasonlóan, hektáronként 3 tonnát tesz ki. Becslések szerint napraforgóból 1,8 millió tonnát takaríthatnak be a gazdák.

A szója 60 ezer hektáros vetésterületének 20 százalékáról takarították be a termést. A hozam 2,5 tonna körül alakul hektáronként. A burgonyát a terület 74 százalékáról szedték fel, a termésátlag 24,6 tonna körül alakul hektáronként. A cukorrépa betakarítása is megkezdődött: a 15 ezer hektárt meghaladó vetésterület két százalékáról 19 ezer tonnát takarítottak be – sorolta.

Az államtitkár szavai szerint keresleti piac van Európában. Németországban a becslések alapján a tavalyihoz képest 38 százalékkal kevesebb kukorica termett, Lengyelországban pedig az összes gabonatermés közel 15 százalékkal csökken. A kiesések az ottani felhasználási szükségletek miatt komoly keresletet támasztanak a magyar termények iránt.

Forrás: Agrárminisztérium, MTI

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Stabil növekedés jellemzi az európai mezőgazdaságo... Az Európai Bizottság középtávú előrejelzése szerint kedvezően alakul 2014-től az európai mezőgazdaság helyzete: a tej-, a sertés- és a szárnyaságazat ...
Rekordtermést várnak kukoricából Tolnában Az utóbbi hat év legmagasabb átlaga, hektáronként 8-9 tonnás kukoricatermés várható Tolna megyében, a betakarítás azonban a jelentős októberi csapadék...
Az idén várható kukoricatermés az aszály martaléka... Az USA agrárminisztériumának szeptemberi előrejelzésében a 2016/2017-es gazdasági év rekordjától 4 százalékkal elmaradó, 1033 millió tonna kukoricater...