A munkaerőhiány a hajtatott zöldségek termesztésének legnagyobb baja

Mintegy 15 százalékkal nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége az elmúlt években. Ugyanakkor a hajtató területek nagysága csökkent.

Lecsökkent a hajtató terület az elmúlt 5-6 évben 3700-3800 hektárra, a megtermelt zöldség mennyisége viszont 15 százalékkal, 430-440 ezer tonnára nőtt – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Magyar Távirati Irodának.

Nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége - Fotó: Pixabay: Gerhard Gellinger
Nőtt a hajtatott zöldségek termésmennyisége – Fotó: Pixabay: Gerhard Gellinger
Csökkent a káposztafélék és a paradicsom termőterülete

A hajtatott növényi kultúrák közül legnagyobb mértékben a káposztafélék és a paradicsom termőterülete csökkent az elmúlt években a szakember tájékoztatása szerint. A paprikaféléké és az uborkáé nem változott, míg a salátafélék területe jelentősen nőtt. A megtermelt mennyiséget nézve a paradicsom, az uborka és a salátaféléknél növekedés, a paprikaféléknél stagnálás, a káposztaféléknél pedig csökkenés volt a jellemző.

A legfontosabb zöldségtermelő területek Csongrád és Bács-Kiskun és Pest megyében vannak

Üvegházi termelés 130-150 hektáron történik, és közel 500-600 hektárnyi fűtött fóliasátor van az országban. A legfontosabb hajtató területek Csongrád és Bács-Kiskun megyében, illetve Pest megye déli részén vannak.

Belföldön adják el a legtöbb árut

A megtermelt áru jelentős része 90-95 százaléka a belföldi piacra jut. Évente 20-25 ezer tonna paprikafélét, és 5-6 ezer tonna hajtatott káposztafélét exportálnak. Kisebb mennyiségben paradicsomot, uborkát adnak el külpiacokon – jegyezte meg a szakember.

Ledó Ferenc szerint az ágazatban jelentős gondot okoz a munkaerőhiány. A termesztéshez, osztályozáshoz és válogatáshoz a megfelelő létszám hektáronként legkevesebb 7-8 ember lenne. Ez a káposztaféléknél hektáronként 2-3 ember. A paprika, az uborka és paradicsom esetében pedig hektáronként 10-12 dolgozóra van szükség.

Munkaerőhiány a hajtatott zöldségek területén

A hajtató kertészetekben jelenleg összesen 30 ezer munkavállaló dolgozik. További mintegy 5-6 ezer embert igényelne azonnal az ágazat, de a munkák szezonalitása miatt nehezen találnak munkaerőt. A hajtatás jelentős része, mintegy 80 százaléka fűtés nélküli termesztésben történik. Ezért a téli időszakban, november közepe és március eleje között nincs munka, majd tavasztól bizonyos ápolási munkákhoz és főleg a betakarításhoz sok munkáskézre van szükség – mondta Ledó Ferenc.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...