A mezőgazdasági szemléletváltásról beszélt Kyster Angéla, a Bayer Alpok-Adria területi vezetője

Vajon hogyan fér össze a vegyipar és a fenntarthatóság gyakorlata? Milyen megoldásokkal lehet kevésbé kihasználni és megterhelni a természeti adottságokat az agráriumban? A szemléletváltás mezőgazdasági aspektusairól, az ökológiai és társadalmi szerepvállalásról Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője beszélt részletesebben egy interjúban.

Az Agrárágazatnak adott interjút Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője, ezt az anyagot szemléztük. A szakember kinevezéséről ebben az anyagunkban számoltunk be korábban.

Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője
Kyster Angéla, a Bayer Crop Science Country Division Hungary & Alpok-Adria magyar területi vezetője

A mezőgazdaságra az átlagfogyasztó élelmiszer-előállítóként, leginkább alapanyag-termelőként tekint, ami valóban lefedi e tevékenység egy részét. A mai vásárló egészséges élelmiszert vár a termelőktől alacsony áron, állandó minőségben, és környezetkímélő módon előállítva. Hogy tud egy vegyipari nagyvállalat választ adni ezekre az igényekre?

Már több mint egy éve vezetem a Bayer magyarországi mezőgazdasági üzletágát. A cég gazdasági stratégiájának minden elemében figyelembe vesszük a fenntarthatóság kritériumait. Termékeink és szolgáltatásaink az emberek javát szolgálják, életminőségük javítására törekednek. Ugyanakkor a csoport célja az innováción keresztüli növekedés megteremtése. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható fejlődés, valamint a társadalmi és etikai felelősségvállalás elvei mellett. A megfelelő mennyiségű és minőségű takarmány és élelmiszer-alapanyag előállítása, elfogadható áron jogos társadalmi elvárás, amelyet a rendelkezésre álló erőforrások észszerű és szakszerű felhasználásával érhetünk el. Hiszem, hogy a mezőgazdaság, az élelmiszer-előállítás nem környezetromboló tevékenység. Stabil, nemzetközi kutatási és fejlesztési háttérrel rendelkező vállalatként célunk a magyar mezőgazdaság, illetve a termelők számára elérhetővé tenni nem csak növényvédő szereket és vetőmagokat, hanem a 21. század legújabb innovációit is. Ezeknek a szolgáltatásoknak egyik eleme az okostelefonra letölthető GazdaInfo (gazdainfo.hu) alkalmazás, amely a termékeinkkel kapcsolatos összes fontos információt naprakész formában biztosítja. Továbbá elérhető a termelők számára a Climate FieldView és a Phytobac rendszerünk is. A társadalom minden szereplőjének, így a termelőknek is tudatosan és felelősen kell cselekedniük.

A genetikai erőforrások, a növényvédelem, a legújabb innovációink és csapatunk szakmai tudása segítséget jelent számukra, hogy megfeleljenek az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak, a terméseredményük és a minőség csökkenése nélkül, a bevételük, megélhetésük biztosítása mellett.

Különösen fontos kérdések ezek, hiszen a COVID-19 világjárvány óriási kihívást jelentett és jelent nemcsak a vállalat, de a társadalom minden tagja számára. A mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés biztonsága és biztosítása stratégiai kérdés, élelmiszerre mindenkinek, minden nap szüksége van, a mezőgazdasági termelés nem állhat le. A Bayer Crop Science csapattal ezekért a célokért dolgozunk nap mint nap.

A nemesítéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik a terméspotenciál. Hol a határ? Még mindig a nagyobb hozam a cél, vagy a hatékonyság, a termésbiztonság a legfontosabb a termelők számára?

Az elmúlt évek szélsőséges időjárási körülményei, a csapadékeloszlás kiszámíthatatlansága, a légköri aszály és özönvízszerű esőzések próbára tették a termelők erejét is. A területhez és helyi adottságokhoz igazodva kell vetőmagot és technológiát választani. A tökéletes, maximális genetikai adottság kihasználáshoz testreszabott megoldást kell átadni a gazdálkodónak, amivel maximalizálható az eredményesség. Az optimális tőszám beállításával, megfelelő talaj-előkészítéssel és tápanyag-gazdálkodással, a növényvédő szerek okszerű és szakszerű felhasználásával és csapatunk szakértelmével tudjuk biztosítani a helyi viszonyok közt elérhető maximális hozamot. Az egyenletes, egyöntetű kelés biztosítása az egyik kulcsa a maximális terméseredmény elérésének, amelyhez innovatív, mostanában divatos kifejezéssel élve „okos” megoldásaink jelentenek segítséget.

A magyar és az Alpok-Adria térség vezetőjeként rálát a magyar mezőgazdaság mellett a horvát, a szlovén és a szerb üzletágra is. Hova helyezi a hazai tapasztalatokat ebben a régióban és akár egész Európában?

Magyarország, mint agrárország, nagy hagyományokkal rendelkezik, és a vetőmag-előállítás, valamint a növényvédelem területén is Európa élvonalában vagyunk. Ahhoz, hogy elismerjék eredményeinket, szabályozottságunkat, és kihasználjuk tapasztalatainkat, manapság már kevés professzionálisan termelni. Meg is kell mutatni annak szépségeit és kihívásait. Szakmai partnereinkkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Fiatal Gazdák Szövetségével, a Vetőmag Szövetséggel és nem utolsósorban a Növényvédelmi Szövetséggel azon dolgozunk, hogy a fogyasztók is megismerjék a mezőgazdaságot és bízzanak annak szereplőiben. Ehhez együttműködésre és összefogásra van szükség. Az Alpok-Adria régió mezőgazdasági szerkezete változatos, az EU-tag Horvátország és Szlovénia mezőgazdasági szabályozása hasonló a hazai viszonyokhoz. Szerbia viszont csatlakozás előtt áll, és még most van meg a lehetősége, hogy kihasználva a csatlakozási feltételek teljesítésére elérhető támogatásokat, ne versenyhátránnyal, hanem felkészülve kapcsolódhasson a világ legszigorúbb élelmiszer-biztonsági rendszeréhez.

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Védekezésre nem alkalmazható növényvédőszerek... Időszerűek a növény védőszeres kezelések, azonban nem minden szer engedélyezett. Sok  szer kárt okozhat a méh állományban és más populációkban is. Az...
MÁRTON JÓZSEF DÍJ a Fenntartható Magyar Mezőgazda... Mindig örülünk, ha a mezőgazdaságban olyan önálló kezdeményezések jönnek létre, amelyek a jobb életet, a kiszámítható fejlődést támogatják. Különösen ...
Július 1-től bírságot ér a parlagfű! A parlagfű nagyon sok ember életét keseríti meg, emellett nem kis terhet ró az egészségügyre sem. Évek óta szervezett keretek között igyekeznek vissza...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
Növény-egészségügyi vizsgálatok támogatása Az egyes növény-egészségügyi vizsgálatok vissza nem térítendő támogatása június 24-től csak az új formanyomtatványon igényelhető. A „Kifizetési kérel...
A hét egyben – 49. hét Beruházási rekord a harmadik negyedévben, bővülő agrárkapcsolatok, sikeres volt az idei év a zöldség-gyümölcs ágazat számára, előtérben az élelmiszeri...