A mézfajták lesajnált prolija – állítólag nem elég barna, és nem elég folyékony

A világon hozzávetőlegesen 300 fajta mézről lehet tudni. Természetesen nem lehet mindet leírni egyetlen cikkben vagy akár egy cikksorozatban. A legjobb, ha mi magunk fedezzük fel a lakóhelyünkre jellemző mézeket, úgy, hogy a piacon felkeressük a helyi méhészeket, és kóstolót kérünk. De utazásaink során is kóstoljunk mézet, akárhová is vigyen utunk.

A mézben található összetevők sokféleségének és ezek változó arányának köszönhetően minden méznek megvan a maga személyisége. Akár ugyanaz a fajta méz is különbözhet évről évre, éppúgy ahogy a bornak is megvannak az apró árnyalatnyi különbségei. A méhészek a pörgetések előtt mindig izgatottan várják, hogy milyen lesz az adott évi méz íze.

A repceméz azokról a gyönyörűen sárgálló mezőkről származik, amelyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat
A repceméz azokról a gyönyörűen sárgálló mezőkről származik, amelyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat (Fotó: Pixabay)

A repceméz

A repceméz azokról a gyönyörűen sárgálló mezőkről származik, amelyek tavasszal élénkítik főként alföldi tájainkat. Legalább három ok miatt lett ez a magyarmezogazdasag.hu cikkírójának az egyik kedvenc méze.

A mézek közül viszonylag enyhén savas a hatása (3,5-4,2 ph). Ha gyomorpanaszaink vannak, ez a méz segíthet rajtunk.

Igazi tavaszi mézfajta, amelynek az íze hordozza az évszak frissességét, sokszínűségét. De a kristályos repceméz íze is nagyon különleges, marcipános.

Diszkrét, visszafogott ízének és krémes állagának köszönhetően a kávé, tea ízesítésére különösen alkalmas. Továbbá remek alapja a különböző krémeknek, csokirecepteknek. 

A tiszta repceméz kristályosan olyan fehér, mint a zsír, állaga pedig krémes. Az apró szemcsék alkalmasak más mézek beoltására, ha azokat krémesíteni szeretné a méhész.

Nagyon gyorsan kikristályosodik

A repceméz a pörgetés után nagyon gyorsan, 5-7 nap alatt kristályosodik ki.

Bár a repceméznek relatíve magas a glikémiás indexe a mézek között – GI 62-64 –, a finomított kristálycukornál (GI 65-66) valamivel még mindig alacsonyabb.

A vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után
A vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után (Fotó: Pixabay)

De egy fontos tanulmányból kiderült, hogy fogyasztása után a vérünkben nem növekszik meg jobban a gyümölcscukor szintje, mint az akácméz fogyasztása után, és a finomított cukorhoz képest igen kedvezőek az egyéb adatok is.

Peroxid- és non-peroxide-aktivitás tekintetében a közepes mézek közé tartozik. Vagyis a nedvesség hatására felszabaduló hidrogén-peroxid inkább közepes mértékű. A népi gyógyászatban gyomorfekélyekre, vesebántalmakra és a koleszterin csökkentésére ajánlják.

Az újságírón kívül persze számos további híve van a repceméznek. És akad olyan is, aki hivatásszerűen űzi a rajongást: az andomeheszet.

Megvetett, kirekesztett pária

Mint írják, a repceméz a mézfajták lesajnált prolija. A mézkülönlegességekre vadászók megvetett, kirekesztett páriája, mert nem elég barna, és nem elég folyékony. Ez a fogyasztói rasszizmus sajnos komoly előítéleteket generál a repcemézzel szemben, pedig aki hajlandó megismerkedni vele, annak egy életre örök barátja lehet.

A színe fehér, pedig ebben a klubban a minél sötétebb szín a menő, és tényleg nem folyik, gyorsan kristályosodó cukrai miatt, ami sokak számára különösen gyanússá teszi.

Mindkét tulajdonság a repceméz különleges összetételének köszönhető, ugyanis egyedül ebben a mézfajtában több a szőlőcukor aránya a gyümölcscukorénál. A szőlőcukor pedig 25 Celsius fok alatt hihetetlen gyorsasággal kristályosodik, a frissen pergetett aranybarna repceméz tíz nap alatt úgy beleköt a mézeshordóba, hogy szinte csákánnyal sem lehet kibányászni onnan.

Szerencsére az idő múlásával és némi munkával lazulnak ezek a kötések, és a repceméz kellemesen krémessé lágyítható. Nagy előnye a többi mézzel szemben, hogy nem csöpög, csurog össze-vissza, a gyerek sem maszatolja össze magát egy mézes kenyérrel, ha repceméz van rajta, a cukorkristályok pedig annyira apróak, hogy nem érezzük a szemcséket, ráadásul nincs az a svájci csokitöltelék ami ízben a nyomába érne.

A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel
A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel

Testünk üzemanyaga, a szőlőcukor

Élettani hatása a magas szőlőcukor-tartalom miatt jelentős. A szőlőcukor ugyanis testünk üzemanyaga. A vérbe jutott szőlőcukrot a sejtek elégetik, miközben energia szabadul fel, amit mozgásra és testünk fűtésére használunk fel.

A szervezetünkben lévő szőlőcukor csaknem felét mégsem az izmok, hanem az agyunk falja fel. Egy tíz kilogrammos gyermeknél ez az arány 80%. Kísérletek bizonyítják, hogy a repceméz magas szőlőcukortartalma serkenti a gondolkodást, javítja a memóriát, segíti az információk rögzülését, vagyis a tanulást.

Egy teáskanál repceméz nagyjából egy tablettányi szőlőcukrot tartalmaz. Nincs a repceméznél természetesebb, nyersebb méz, ásványianyag-tartalma alacsony, de bátran mondhatjuk, hogy egyéb beltartalma messze lekörözi a többi mézet, mivel a kiszerelés során egyáltalán nem kell melegíteni.

Semmilyen hőkezelést nem kap

A mézben lévő fehérjék, enzimek, aminosavak, vitaminok hő hatására ugyanis könnyen lebomlanak, a repceméz viszont semmilyen hőkezelést nem kap. Akinek a gyomra érzékeny a savasságra, annak a repceméz ajánlatos, mert enyhíti a gyomorsavtúltengés következményeit.

Teába, kávéba a legjobb választás semleges aromája miatt. Tökéletes édesítőszer süteményekbe is. Tabletták helyett, gyors energiaforrás, akár fizikai vagy szellemi munkát végzünk.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A sok eső miatt kevés mézünk lesz Állítólag a görögök után nálunk a legnagyobb a méhsűrűség, a megyék között Zala vezet. Nem sokra megyünk a statisztikával idén, a méhészek nem örültek...
Kevés lett az idei akácméz Megérkezett az első, komolyabb, mézterméssel kapcsolatos információ az idei szezonról. Az eredmény tájegységenként változó, összesítve viszont lesújtó...
A repceméznek is befűtött az idei aszály Az enyhe tél és a korán jött tavasz ugyan kedvezett a méhcsaládok fejlődésének, a hosszan tartó szárazság és a március végi lehűlés miatt azonban még...