A megújult Clearfield®-technológia nagyobb profitabilitást visz a repcetermesztésbe

A repcetermesztés körülményei bizonytalanok, de a megújult Clearfield®-technológia továbbra is nagyon széles hatásspektrumú, megbízható gyomirtást biztosít és alkalmazásakor nem kell kompromisszumot kötni: terméseredményben a Clearfield® fajták is kiválóan felveszik a versenyt. Ráadásul a teljes technológia ára is kedvezőbb lett. Mindezt Oczot Márton, a BASF Hungária Kft. junior repce termékmenedzsere mutatta be nekünk.

Milyen kihívásokkal küzdenek a hazai repcetermesztők a növényvédelem és különös tekintettel a gyomszabályozás terén?

A legnagyobb problémát a bizonytalan klimatikus körülmények okozzák. Tavaly több termelő felhagyott a repce termesztésével olyan bizonytalanságok, mint például a tavaszi és őszi szárazság miatt. A preemergens készítményeknél ősszel ugyanis bemosó csapadékra van szükség, és ha ez nem érkezik meg időben, akkor az a gyomirtás hatékonyságát veszélyeztetheti.

Ugyanakkor a Butisan® Complete készítményünkkel végeztünk hatástartam vizsgálatokat és azt láttuk, hogy az ősszel preemergens módon kijuttatott 2,5 liter per hektáros kezelés esetén, a Butisan® Complete még akkor is hatékony a gyomok ellen, ha a kijuttatása után 20-25 nappal jön meg a csapadék. A metazaklór és a dimetenamid-p ugyanis jelentős talajon keresztüli hatástartammal rendelkezik.

Oczot Márton, a BASF Hungária Kft. junior repce termékmenedzsere

Melyik gyomok ellen a legnehezebb a védekezés?

Az országban egyre több helyen okoznak gondot a repcével azonos családba tartozó keresztesvirágú gyomok (pásztortáska, sebforrasztó zsombor, mezei tarsóka, vadrepce, repcsényretek) és az egyszikű gyomok, mint például a nagy széltippan, és évjárattól függően veszélyt jelent a gabona árvakelés is.

A termelők mostanában, az említett gyakran későn érkező bemosócsapadék miatt, egyre inkább a posztemergens megoldásokat kezdik alkalmazni. Itt azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél hamarabb kikapcsoljuk a gyomkonkurenciát, annál kevesebb vizet és tápanyagot von el a repcétől az amúgy is egyre szárazabb őszön és annál erősebben tud a télbe menni az állomány.

Egyébként a Butisan® Complete, ami jellemzően preemergens készítmény, korai posztemergens módon is kijuttatható, kiváló hatékonyságára ebben az esetben is számíthatunk.

Pedig érdemes továbbra is a repcében gondolkodni, mert a termény termelői ára jelenleg 180 ezer Ft környékén jár.

A termelési kedv csökkenőben van, de nemcsak a gyomirtási problémák, hanem ezzel részben összefüggésben a terméseredmények miatt is. Az elért országos termésátlagok igen alacsonyan, a 2,6 tonna/ha-os szinten alakultak tavaly, amit csak részben kompenzált a magas terményár.

Az idei termés és a felvásárlási árak nagyban befolyásolják majd a vetésterületet. Akinek 2021-ben jó lesz a repcetermése, az nem fog felhagyni a termesztéssel.

A BASF mit ajánlana a gazdáknak a repce gyomszabályozására?

A már mintegy 10 éve a piacon elérhető, de most megújult Clearfield®-technológiát. Ez tartalmaz egy növényvédő szer hatóanyagot, az imazamoxot, amit csak imazamox-toleráns hibrideknél lehet használni.

Korábban a Clearfield®-hibridek viszonylag alacsonyabb termésátlaggal teremtek, mint a hagyományosak. Vannak, akik emiatt nem választották eddig ezt a technológiát. Azonban már kombinált technológiai ajánlatunkban is elérhető az InVigor 1266 CL elnevezésű Clearfield®-hibridünk, amiről a kísérletek és az üzemi tapasztalatok azt mutatják, hogy versenyképes a hagyományos hibridekkel és nagyon jó terméspotenciállal rendelkezik. Ráadásul az aszálystresszt is jól tolerálja.

Az ajánlat másik eleme a Cleratop® gyomirtó szer, ami a 2021-es évtől új, kedvezőbb áron jelenik meg a piacon, tehát alacsonyabb hektárköltséggel tudnak a gazdák repcét termeszteni és a gyomszabályozás kérdéseit megoldani. Széles gyomspektrumának köszönhetően egy őszi kezeléssel megoldható a repce legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei elleni védelme, és hatásának köszönhetően a speciális egyszikűirtók alkalmazása akár el is hagyható. Kimagasló hatékonysággal bír a repce rokonnövényeinek számító keresztesvirágú gyomok, az egyre nagyobb tömegben megjelenő T4-es (pl. disznóparéj fajok, libatopfélék, csattanó maszlag), valamint az egyszikű gyomnövények ellen, beleértve a kezelés idejére már kikelt gabona árvakeléseket is.

Hogy szól a konkrét ajánlat?

Egy 10 hektáros csomagban az új, alacsonyabb áron elérhető Cleratop®-ot és a hozzávaló Clearfield® InV1266 CL vetőmagot most egy 2+1-es akció keretében vásárolhatják meg a gazdák. Így a gyomirtó szer kedvezőbb ára mellett, két zsák vetőmag áráért 3 zsákot kapnak. Az ajánlat a 2021-es szezonban érvényes. Szeretnénk ezzel a Clearfield® technológiát minél szélesebb körben elérhetővé tenni, hiszen ez az út a kompromisszummentes repcetermesztéshez.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Megújult kuponakciók a BASF Kedvezményklubban Egyetlen regisztrációval elérhetővé vált a BASF Agrodivízió által biztosított összes online kuponkedvezmény. Gazdáknak okosan! Búza, árpa, kukorica… ...
Kihagyhatatlan ajánlatok a BASF Kedvezményklubban... 3 kedvelt termékhez juthatnak a termelők kedvezményes áron egy gyors regisztrációt követően a BASF Kedvezményklubban. Új, kedvezményes kuponokat kíná...
Gazdáknak okosan – már 4 kultúrában elérhető a Ked... Termelőknek nyújtott kedvezményekkel segíti a 2017-es növényvédelmi szezon sikerét a BASF. A BASF csapata évek óta kellemes meglepetésekkel indítja a...
Nem varázslat, hanem fejlesztés! Megérkezett a jövő karboxamidja, a Xemium®. 2017-ben a BASF legújabb generációs SDHI hatóanyaga három új termékben mutatkozik be Magyarországon. A cé...
A fenntarthatóság sokkal több, mint környezetvédel... Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel nemzetközi konferenciát rendezett a világ egyik legnagyobb vegyipari vállalata, a BASF. A rendezvé...
Nagy fordulatok után létrejött a gigacégek legújab... Újabb üzletágakat adott el a Bayer több mint 1,5 milliárd euróért a BASF-nek annak érdekében, hogy lezárulhasson a régóta húzódó, 66 milliárdos Bayer-...