A magyar eke, ami 10 év után is megőrzi az értékét

Saját gyártású ágy-, váltvaforgató-, 3-4 fejes ekét, grubbert, öntvényhengert, altalajlazítót, kombinátort és sorközművelő kultivátort is kiállított a Helti Kft. a Szentlőrinci Gazdanapokon. A Magro.hu-nak Garami Attila beszélt arról, hogyan indult, és miben különleges a magyar gépgyártó cég. Cikkünkből az is kiderül, mi a Helti ekék egyedülálló sikerének titka.

Hogyan indult a Helti Kft. története?

Édesapám, Garami József, gépjavító volt Bácsalmáson, a helyi Állami Gazdaságban. Műszaki beállítottságának köszönhetően gyorsan fejlődött. Az ebből származó tapasztalatok és az agrártudományi egyetemen szerzett tudása ösztönözték arra, hogy otthon saját, családi vállalkozást indítson. Rájött, hogyan lehetne javítani a gépek élettartamán, kisebb-nagyobb átalakításokkal. Összevetette a mezőgazdasági gépekhez gyártott alkatrészek alapos ismereteit, a különböző gépgyártáshoz használt technikákat, így már jó alapokkal léptünk be a gépgyártásba. A cég kezdetben csak alkatrészgyártó üzem volt, majd jött az ekegyártás, fokozatosan nőtt a termékpalettánk. Jelenleg hét különböző termékcsaládunk van, mégis a mai napig is az eke a cégünk fő profilja.

Garami Attila mesélt az általuk gyártott magyar eke különlegességéről és előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon
Garami Attila mesélt az általuk gyártott magyar eke különlegességéről és előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon

Miért épp az ekegyártásban tudtak kiteljesedni?

Az eke az egyik olyan mezőgazdasági eszköz, aminek a kivitelezése igazán precíziós. Ha az ekefejeket egy kicsit más szögben vagy máshová rakjuk a gépre, mindjárt bakhátat dob, nem fordítja le a földet. Az ekegyártás olyan műszaki megoldást és technológiai pontosságot kíván, amit kevés géptípus igényel. Nem véletlen, hogy nem sokan tudják jól gyártani. Édesapám meglátta benne a kihívást, ezért a saját szakállára elkezdte fejleszteni a különböző ötleteket, új megoldásokat. A változtatásoknak köszönhetően kicsit más formák, kicsit más ívek készültek, a végtermék pedig jobb lett, mint azelőtt. 30 év alatt nagyon sokat fejlődtünk, először ágyekéket, majd váltva forgató ekéket készítettünk, és még mindig az ekegyártás hozza a Helti Kft. fő nyereségét.

Saját gyártású ágy-, váltvaforgató-, 3-4 fejes ekét, grubbert, öntvényhengert, altalajlazítót, kombinátort és sorközművelő kultivátort is kiállított a Helti Kft. a Szentlőrinci Gazdanapokon. Képünkön a HELTI Landroll N6200 SD henger látható.

Hogyan kapcsolódott be Ön a családi vállalkozásba?

Tizenkét éves koromban kezdett el érdekelni a számítástechnika, azon belül is a programozás. Középiskolás éveimben minden nyári szünetben ott voltam édesapám mellett, így mindenbe beleláttam, és minden érdekelt, legyen szó tervezői vagy dolgozói feladatokról. A gépi lángvágó gép mellett kezdtem, ahol kamatoztathattam az informatikai tudásomat és rengeteg műszaki tapasztalatra tettem szert. Annyira szerettem volna könnyíteni a munkafolyamatokon, hogy annak idején egy programot is írtam grafikus felülettel, hogy kezelni tudjuk a sok adatot. Manapság vezetői tevékenységet látok el a cégnél és az új, illetve a meglévő termékeinket fejlesztem.

Helti eke a Szentlőrinci Gazdanapok kiállítási területén
Így mutatott a Helti Kft. gyártotta magyar eke a Szentlőrinci Gazdanapok kiállítási területén

Mi a legnagyobb kihívás az ekegyártásban?

A legnehezebb a mennyiség növekedésével együtt fenntartani a pontosságot. Mert minél több eszközt gyártunk, annál nagyobb a kockázat: könnyebb hibázni és még nehezebb javítani. Az emberek koordinálása és a gyártás irányítása komoly feladat. Bácsbokodon ma már sok automata gép és 34 fő dolgozik. A részfolyamatokat lángvágó, plazmavágó, CNC-eszterga, CNC-maró, nagylemezolló, fűrészgép, edzőkemence, robothegesztés és présgépek végzik. Ezek beállítása és a folyamatok kialakítása is embert próbáló feladat. A marás elvesz, a hegesztés hozzáad, a présmunka, a kovácsolás pedig egy meglévő formát alakít más alakúvá. Ráadásul Bács-Kiskun megye egyik legdélebbi részén, a szerb határhoz közel a gyártás legtöbb szakaszában kevés segítségre számíthatunk, mivel ebben a régióban rajtunk kívül a magyar nehézipar alig van jelen.

Miben különlegesek a Helti ekéi?

A jelenlegi gépcsaládunkba 30 év tapasztalatot és tudást sikerült belesűríteni. Az egyszerűségre törekszünk, hogy minél kevesebb legyen a meghibásodási lehetőség, ezáltal megbízhatóbb az eszköz, és elégedettebb a gazda. Ha pedig valamelyik alkatrész nem felel meg, változtatunk rajta. Az ekéink gyönyörűen szántanak és előhántoló nélkül is leforgatják a szárakat. Mi tényleg jó gépet akartunk csinálni, és ez a visszajelzések és a tapasztalatok alapján sikerült is.

Hogy mi a különleges? A kivitelezés. Például a Titán ekénkre egyedi tervezésű ekeszártartókat gyártunk, ezt a megoldást rajtunk kívül nem használja senki. Nekünk megéri a többletmunkát, eddig még senki sem tudta tönkretenni. Több hasonló egyedi módosítást végeztünk a gépeinek, ezzel a fő szerkezeti elemekre vonatkozó reklamációk száma gyakorlatilag nulla felé közelít.

Garami Attila a Helti Kft. standján beszélt a gépek előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon
Garami Attila a Helti Kft. standján beszélt a gépek előnyeiről a Szentlőrinci Gazdanapokon

Milyen típusú gazdaságoknak ajánlja a Helti Kft. termékeit?

A kicsiknek és a nagyoknak egyaránt ajánljuk a művelőeszközöket 80-tól 350 lóerőig. A mi termékeink élettartama 20-30 évet is meghaladhatja a kialakításuknál fogva; ezért azoknak ajánljuk, akik hosszú távra vennének megbízható művelőeszközöket. A munkagépek élettartamát a megfelelő karbantartással jócskán ki lehet tolni. Több géptípus tartalmaz a forgópontoknál például cserélhető betétperselyeket, tömítő o-gyűrűket.

Összességében az ekéink olyan minőséget képviselnek, ami miatt az eszköz a vásárlás után 10 évvel is legalább ugyanannyit érnek, mint újonnan.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Idén a traktor volt a sláger Piacterünk sokszínűségét az adja, hogy a mezőgazdaság minden szegletét igyekszünk lefedni. Ennek megfelelően mezőgazdasági gépeket is lehet adni-venni...
Páncélozott ekevasakkal is találkozni a magyar föl... Az eke a talajmunkák egy igen fontos eszköze. Segítségével lehet a talajt forgatni, lazítani, javítani a talaj fizikai állapotát. A piacon szinte megs...
Sekély és mély talajlazítók a gazdaságos növényter... Az ekéken túl, egyéb lazítók is segítik a gazdálkodókat a talaj megfelelő megmunkálásában. A sekély műveletekben a tárcsák, míg mélyebben a közép és m...
Alkalmazkodik a modern igényekhez Väderstad Ferox ... Új talajművelő munkagépcsaládként mutatkozik be a Väderstad Ferox, amely a nagy sikerű NZ Aggressive magágykészítő család alapjaira épül, és 5, 6, 7, ...
Permetezőt, ekét és traktort is talál a Lakkos Kft... Az elmúlt évek sikereinek köszönhetően a Lakkos Kft. idén is sok újdonsággal vágott neki az AGROmash-AgrárgépShow kiállításnak. Igyekeztek a kertészet...
Elfelejtenék a szántást, mert van jobb „A teljesítmény mindig társuljon pontossággal és minőségi munkavégzéssel”- mondta Kalmár Tibor, Väderstad Kft. ügyvezetője, mivel vetésnél a tőtáv hel...