A magas terményárak miatt idén különösen megéri talajkondicionálót és lombtrágyát használni

A magas terményárak miatt idén érdemes lehet új technológiákat, termékeket kipróbálni a növénytermesztésben – véli Bödör Bence az AlphaVet Kft. új ágazat igazgatója, mert ez a hozzáállás megfelelő profitot eredményezhet. A szakemberrel a magyar mezőgazdaság aktuális helyzetéről és a lombtrágyák piacáról is beszélgettünk.

Mikortól látja el új posztját és hoz-e egyéb változást az ágazat felső vezetésében történt személycsere?

2022 februárjától látom el az ágazat igazgatói posztot, de már korábban is a cégnél dolgoztam, elődöm, Tánczos István helyetteseként. Ugyanakkor, az Alpha-Vet Kft.-nél a szakmai irányvonalak szilárdak, azokat követjük. A csapatunkban egyéb személyi változások nem történtek, termékportfóliónk bővítésén pedig folyamatosan dolgozunk.

Bödör Bence az AlphaVet Kft. új ágazat igazgatója

Korábban olyan hangokat lehetett hallani, hogy a magas műtrágyaárak miatt a gazdák egy jó része kivárt a beszerzéssel. Most már itt a tavasz, így ez tovább nem halogatható. Hol tartanak a gazdák a tápanyagok beszerzésében?

A többség beszerezte, megrendelte azt, illetve bebiztosította magát, hogy ha majd szüksége lesz rá, be fogja tudni szerezni a tápanyagot. Jelentős prompt bevásárlásokra nem számítok. Persze létezik a termelők egy kisebb csoportja, akik a magas árszintek miatt kivárnak.

Ebben a külföldi gyártók esetén látok némi kockázatot, mert olyan események történnek a világban, amelyek befolyásolhatják az import inputanyagok, alapanyagok beérkezését illetve  árazását. Mivel mi hazai gyártók vagyunk és hazai alapanyagokkal dolgozunk, ezért nálunk minden folytonos és biztosított.

Hogyan indult az évük?

Minden év végén elkészítjük a következő évre vonatkozó terveinket. Az idei év kialakításában már én is részt vettem. Minden a terveink szerint halad, a beütemezett 40%-os növekedést elértük, így pozitívnak értékelem az eddig eltelt időszakot.

Megnövekedett a kereslet a folyékony műtrágyák és a lombtrágyák iránt is. A fókusz, mintha a szilárdról egyre inkább a folyékony formák felé mozdulna el, miért?

Igen, főleg a nitrogén alapú műtrágyák esetén van ez az elmozdulás. Érdemes picit tisztába tenni a folyékony műtrágya és a lombtrágya közötti különbséget, mert a két kategória részlegesen átfedi egymást.

Tegyük hát tisztába!

Lombtrágyával hiányt pótolunk. Azokat a tápanyagokat, amelyek nehezebben szívódnak fel a talajból, mint például a bór és a kalcium vagy olyankor alkalmazzuk, ha eseti gyors hiánypótlásra van szükség, hiszen a kijuttatott hatóanyag 10-20-szor gyorsabban szívódik fel lombon keresztül, mint a talajon át.

Ám nem szabad elfelejteni, hogy a növény szája a gyökere, így a nagy mennyiségek a talajra kerülnek ki. Ugyanakkor NPK-t lehet talajon és levélen keresztül is egyidőben pótolni.

Megnőtt a kereslet a lombtrágyák iránt, ami annak köszönhető, hogy a műtrágyaárak elszálltak az energiahordozók árának drágulása miatt. Mi arra törekszünk, hogy a gazdákkal egy win-win szituációt érjünk el. Olyan technológiát javaslunk, ami valódi, igaz információt tartalmaz, hogy ezen szakmai ajánlások alapján ők olyan terméket tudjanak vásárolni, ami megfelelő profitot hoz.

Óriási a lombtrágyapiac, sok szereplővel, ezért fontosnak látom, hogy ne ígérjünk valótlant, például azt, hogy csak lombon keresztüli táplálással meg lehet oldani a termelést.

Várható-e a termésmennyiségek visszaesése a nitrogénműtrágyával való esetleges spórolás miatt?

Ez nagyban függ a talajok minőségétől is. Nem gondolom, hogy a csökkentett műtrágyakivitel jelentős terméscsökkenést eredményez rövid távon, hiszen az utóbbi 20-25 évben bevett szokás volt a nitrogén műtrágyázás, ezért a talajok feltöltöttek. Spórolós hozzáállással viszont nem érdemes 10-12 tonna kukoricára számítani, hanem kevesebbre, viszont, ha kevesebb a ráfordítás, azaz a műtrágyaköltség, a nyereség akár még nőhet is.

Az AlphaPlant mely termékei segíthetnek a nagyobb nyereség elérésében?

Ha már a talajokról és talajadottságokról beszéltem, akkor kiemelném a Huminforce nevű talajkondicionáló készítményünket, ami egy szilárd pellet. Magas arányban (60%) tartalmaz szerves anyagot és huminsavat (50%). A talajban található lekötött, illetve nem mobilis tápanyagokat mobilizálja, így használatával spórolni is tudunk a műtrágyával.

Idén nagy slágernek számítanak a nitrogéndúsabb termékeink. Mi ezeket huminsavakkal együtt áruljuk. Az Organit Kondi és a Zöldpajzs tartozik ebbe a körbe. Az első egy NPK- és huminsavdús termék, ami kifejezetten jól idomul minden növénykultúrához. A Zöldpajzs pedig beltartalmilag még egy ennél jóval dúsabb termék. Ez már bőven tartalmaz ként, mangánt, rezet is, tehát egy igazi mineralizáló termék.

Mivel mindkettő hazai gyártású, így készletről elérhetők nálunk és nagyban segíthetnek idén, például, ha valaki műtrágya szűkében áll, akkor hiánypótlásra is kiváló.

Organit Kondi
Zöldpajzs

Lehetnek ellátási problémák?

Nagyon bizonytalannak ígérkezik ez az év. Egyik pillanatról a másikra drasztikusan változik a nyersanyagok ára, de mi büszkék vagyunk arra, hogy hazai gyártóként nagyon jó ellátottságunk van.

Hogyan lehet mégis eredményesen gazdálkodni ennyi bizonytalanság között?

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a terményárak jól alakulnak a növénytermesztők szempontjából és ez lehet az az év, amikor lehet kísérletezni és meg lehet próbálni olyan pluszt adni a talajnak vagy a növénynek, amit eddig a gazdák esetleg luxusnak gondoltak. Így egy új szemlélettel olyan plusz jövedelmet tudnak elérni, ami hosszú távon sikert eredményezhet. Több levélen keresztüli táplálással, több talajkondicionálással, profit szempontjából lehet ugyanolyan eredményes évet elérni, mint a régi megszokott termelési módszerekkel.

Van-e most olyan akciójuk, ami a profit ígéretét még jobban megtámogatja?

Ágazatunk és cégünk mindig elkötelezett volt a magyar termelők támogatásában és megsegítésében, ez a jelenlegi helyzetben sincs másként. A tavaszi szezonban az aktuális piaci áraknál 10-20%-kal alacsonyabban tudjuk kínálni a termékeinket, köszönhetően a hazai gyártásnak, a biztos anyagi háttérrel rendelkező cégnek, valamint a sikeres alapanyag beszerzéseknek köszönhetően.

Várható-e még újdonság idén a cégtől?

Terveink szerint új szegmensek irányába bővül a termékportfóliónk, mert folyamatosan keressük azokat a megoldásokat, amik a gazdák segítségére lehetnek. Komplexebb tevékenységet kívánunk folytatni a jövőben és komplexebb kínálattal állunk a gazdálkodók rendelkezésére. Jelenleg egy nitrogén dús tápoldat forgalmazásának megkezdésén dolgozunk, ezzel is lehetőséget biztosítva a gazdálkodóknak egy közel 27% N hatóanyag tartalmú készítmény kijuttatásának lehetőségét. Ezzel akár talajon vagy levélen keresztül pótolhatják a növények számára oly fontos nitrogént.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Lombtrágyázás a gyümölcsösben! Növényeink a tápanyag java részét a gyökéren keresztül veszik fel, így a tápanyag-utánpótlásban a lombtrágyázásnak minimális szerepe van. De akkor mir...
Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Tec... „Növénykondicionálás és növénytáplálás Huminisz Technológiával” címmel tart előadást Pais István, a Huminisz Kft. ügyvezetője és kereskedelmi vezetője...
A vízhiány okozta stressz megelőzése Agroleaf lomb... A szárazság sokkoló hatása az egyik fő stresszfaktor, mely a világ minden táján drasztikusan befolyásolja a növénytermesztést. A súlyos szárazság kom...
A kukorica lombtrágyázása Agroleaf Powerrel A kukorica lombtrágyázása más szántóföldi növényekhez képest kevésbé elterjedt. Ennek oka elsősorban a növényvédelmi technológiában keresendő. Ugyan ...
Agroleaf Power és PeKacid használata a jelenlegi s... Míg a tavasz első felében a csapadékhiány okozta stressz kezelése volt a gazdálkodók egyik fő feladata a gabonatáblákon, mostanra a sok csapadék hatá...