A lenmag ötször-hatszor annyi esszenciális zsírsavat tartalmaz, mint amennyi a tengeri halakból kinyerhető

Az olajlen szerény haszonnövény, és nagyon sokáig csak ipari alapanyagot láttak benne, és főként a festékgyártásban használták impregnáló anyagként. A korszerű táplálkozásban azonban újszerű szerepet kapott, mivel rendkívül magas a szervezetünk számára pótolhatatlan Omega-3-zsírsavtartalma.

Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavaknak, valamint azok megfelelő arányának nagyon fontos szerepük van az egészségünk szempontjából. Jótékony hatásuk elsődlegesen a szív- és érrendszerre igazolt, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez és a gyulladásos folyamatok csökkentéséhez.

A korszerű táplálkozásban újszerű szerepet kapott, mivel rendkívül magas a szervezetünk számára pótolhatatlan Omega-3-zsírsavtartalma
A korszerű táplálkozásban újszerű szerepet kapott, mivel rendkívül magas a szervezetünk számára pótolhatatlan Omega-3-zsírsavtartalma (Fotó: Pixabay)

Daganatoktól a pikkelysömörig

Ugyancsak előnyös tulajdonságaikat mutatták ki a daganatos, rákos elváltozások, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a kóros véralvadás és a pikkelysömör tekintetében.

Részt vesznek a sejthártya és egyéb membránok felépítésében, emiatt nélkülözhetetlenek a szervezetben. Az Omega-3 segíti a magzat fejlődését, és csökkenti a koraszülés kockázatát. Csecsemőknél segíti a látásélesség fejlődését és a szellemi fejlődést. Megfelelő mennyisége az idegsejtek működésére is jótékonyan hat, befolyásolja az agyműködést, javítja a koncentrációt, a memóriát és a stressztűrő képességet is acélozza.

Míg a halolaj magas Omega-3-tartalma közismert, azt talán kevesen tudják, hogy a lenmag is természetes forrása ennek az értékes esszenciális zsírsavnak, méghozzá ötször-hatszor többet is tartalmaz, mint a tengeri halakból nyerhető halolaj – mondta el a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére Medovárszky Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársa, aki harminc éve foglalkozik lennemesítéssel.

Péksütemények felületén, pirítva

A lenolajat elsősorban őrleményként és teljes magértékben használja a pékipar, lisztkeverékekben, illetve péksütemények felületén, pirítva.

Nemcsak az emberi táplálkozásban lehet fontos szerepe, mert az utóbbi években takarmányként is kezd felértékelődni.

Speciális feldolgozást igényel, de takarmánykeverékekben serkenti a növendék állatok fejlődését, és nagyban növeli a megtermékenyítési arányt, amivel hozzájárul a szarvasmarha-állományok megbízható szaporulatához.

A lenolajat elsősorban őrleményként és teljes magértékben használja a pékipar, lisztkeverékekben, illetve péksütemények felületén, pirítva
A lenolajat elsősorban őrleményként és teljes magértékben használja a pékipar, lisztkeverékekben, illetve péksütemények felületén, pirítva (Fotó: Pixabay)

Omega-3-tartalma akkumulálódik a tejben, ezért az ilyen tejek és tejtermékek fogyasztása nagyban hozzájárul a fiatal szervezetek egészséges fejlődéséhez, valamint a fenti betegségek megelőzéséhez, gyógyításához.

Szakmai nap – és a folytatás

Takarmánycélú felhasználása egyelőre gyerekcipőben jár, de egyre több termelő próbál előrelépni ezen a területen a technológia tökéletesítésével, az optimális takarmánykeverékek előállításával – hangzott el azon az olajlentermesztési szakmai napon, amit a Gabonakutató, a NOACK, az RWA és a Vitafort szervezett állattenyésztőknek és növénytermesztőknek június 15-én Taliándörögdön.

Az említett partnerek néhány éve kezdtek együttműködésbe az olajlentermesztés hazai népszerűsítése érdekében – tájékoztatta a magyarmezogazdasag.hu-t Garamszegi Tibor, a Gabonakutató Zala és Veszprém megyei területi képviselője.

A lennek számos előnye van alternatív szántóföldi növényként, elsősorban az olyan területeken, mint Veszprém megye, ahol jelentős a vadkár, mivel nem rágják le az állatok. Nagyon egyszerű vetésváltásba illeszteni, gyakorlatilag nincsen kártevője, jó elővetemény, és gyorsan „lejön” a tábláról, vagyis rövid a vegetációs ciklusa.

Ökológiailag feltétlenül helytálló a hazai növénytermesztésben, a Gabonakutató által kezdeményezett szakmai együttműködés pedig abban is szeretné támogatni a gazdákat, hogy az ökonómiája is rendben legyen. Garamszegi Tibor szerint lehet nyereségesen termelni, amihez szakmai hátteret szeretnének biztosítani a Taliándörögdön elindított és terveik szerint hosszú távon folytatódó bemutatókkal.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A lenmag alapú takarmányozás A „Bleu-Blanc-Cœur” (Kék-Fehér-Szív) szövetséget 2000-ben hozták létre Franciaországban gazdálkodók, tudósok, agrármérnökök, orvosok és a fogyasztók ...
Olajlen – a föld, az állatok és az emberek k... Sokszor hallhatunk az egészséges életmódról és a manapság divatos élelmiszerekről, azonban arról még mindig túl kevés szó esik, hogy a minőségi táplá...
Lenmaggal takarmányozott tehenek adnak több tejet ... Példát mutatna a különböző fejlesztésekkel, a GMO-mentes termeléssel, a lenmag alapú takarmányozással és az egészséges élelmiszerek előállításával a ...