A legjobb magyar kenyerek: megvan a Szent István napi és az Innovatív kategória győztese

A Magyar Pékszövetség idei Kenyérversenyére csaknem 50 nevezés érkezett. A döntőbe jutott kenyerek közül ötfős szakmai zsűri választotta ki azt, amelyik a legjobban megfelel a szigorú bírálati szempontoknak. A szakértők nyílt zsűrizésen döntötték el, hogy melyek Magyarország legjobb kenyerei. Az innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket, a Szent István napi kenyerek között döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával készített darabokat díjaztak.

A Magyar Pékszövetség idén kilencedik alkalommal hirdette meg Kenyérversenyét, melyre bármely magyar sütőipari vállalkozás nevezhetett függetlenül attól, hogy tagja-e az érdekképviseleti szervezetnek. A koronavírus járvány miatt jó ideig bizonytalan volt, hogy meg lehet-e tartani a versenyt, így idén viszonylag későn, június elején hirdették meg azt. A rövid határidők ellenére is közel 50 nevezés érkezett. A megmérettetés célja, hogy folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, így az egyik legalapvetőbb élelmiszer választéka a hagyományos kenyerek mellett a fogyasztói igényeknek megfelelő termékekkel is gazdagodjon – írta meg a NAK.

Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára, Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati oktatás-vezetője, Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője és Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője (b-j) a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének második körös zsűrizésén a budapesti Ybl Bistróban 2020. július 7-én. MTI/Mónus Márton
Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára, Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a zsűri elnöke, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati oktatás-vezetője, Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője és Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője (b-j) a Magyar Pékszövetség kenyérversenyének második körös zsűrizésén a budapesti Ybl Bistróban 2020. július 7-én. MTI/Mónus Márton

Két kategóriában lehetett versenyezni: Szent István napi kenyér és Innovatív kenyér

A két kategória célja az volt, hogy bemutassa a magyar pékek kreativitását. Az Innovatív kategóriában gyógynövényes, fűszeres kenyereket nevezhettek. A kategóriagyőztesek a szakma elismerésén és megbecsülésén túl pénzjutalomban is részesülnek, ami a Szent István napi kenyér esetében 500 ezer forintot, az Innovatív kenyér esetében 300 ezer forintot jelent. A verseny legfontosabb kategóriája az államalapítás ünnepére készülő Szent István napi kenyér. A pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret. Fontos, hogy kizárólag magyar, természetes alapanyagokat használhattak. A termék ismertetésében utalni kellett a hagyományra, és az esetleges tájjellegére.

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenye a szakma versenye. Csak azok tudnak sikeresen szerepelni rajta, akik fejlesztenek, időt és energiát fordítanak a folyamatos tanulásra és fejlődésre. A közel félszáz nevező között sokan vannak, akik mindkét kategóriában neveztek, akár több kenyérrel is. Büszkék vagyunk a magyar pékekre, akik minden helyzetben helyt állnak – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A kenyérvizsgálat menete

Az első körben azt vizsgálták, hogy a nevezett termék megfelel-e a versenykiírás feltételeinek (azaz többek között a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak), illetve milyen minőségi jegyekkel rendelkezik a héjazat, a bélzet, az illat, az íz és az aroma vonatkozásában. Az első körös előzsűrizés után a kategóriánkénti legjobb 7 terméket hívtak be a 2. körös bírálatra, ez összesen 15 kenyeret jelentett (7 Szent István napi és holtverseny miatt 8 darab Innovatív).

A legjobb magyar kenyerek: megvan a Szent István napi és az Innovatív kategória győztese - fotó: MTI/Mónus Márton
A legjobb magyar kenyerek: megvan a Szent István napi és az Innovatív kategória győztese – fotó: MTI/Mónus Márton

A második körös zsűri tagjai voltak: Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági és Eredetvédelmi Főosztályának vezetője, Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatóságának vezetője, Galicz István, a Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola gyakorlati-oktatás vezetője, Werli József, a Magyar Pékszövetség nyugalmazott szakmai titkára és a zsűri elnöke, Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja.

A zsűrizésen eldőlt, hogy melyik kategóriában, melyik kenyér bizonyult a legjobbnak, ugyanakkor az eredményt még nem lehet tudni.

A szakmai zsűri pontozásos értékelését a Pékszövetség munkatársai összesítik és az eredményt egészen augusztus elejéig titokként őrzik. A nyertes kenyereket és azok készítőit augusztus elején az állami ünnepségek központi sajtótájékoztatóján mutatják be a Parlamentben. A nagyközönség először augusztus 19-én a Magyar Ízek Utcáján a Várkert Bazárban kóstolhatja, és vásárolhatja meg az év kenyereit.

Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a 9. Kenyérverseny zsűrijének elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar a nemzetközi mezőnnyel is felveszi a versenyt- Fotó: MTI/Mónus Márton
Ilonka Boldizsár, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete és tiszteletbeli tagja, a 9. Kenyérverseny zsűrijének elnöke elmondta, hogy a hazai sütőipar a nemzetközi mezőnnyel is felveszi a versenyt- Fotó: MTI/Mónus Márton

Hagyomány és innováció

A magyar sütőipar erősen támaszkodik a hagyományokra, ugyanakkor újításra is törekszik. Előbbit kiválóan bemutatták a Szent István napi kenyér kategóriájának indulói, utóbbit pedig az Innovatív kategória termékei. Fantasztikus volt a versenyzők innovációs készsége. Bátran nyúltak a fűszerekhez, gyógynövényekhez. Kreatív anyaghasználatot láttunk, néhányan akár négyféle fűszert is ötvöztek. A termékek külső megjelenése változatos volt, sok olyan terméket hoztak, ami már első látásra megfogja a fogyasztót. Ezt a versenyen részt vevő pékek nem hozzáadott adalékanyagokkal, hanem technológiai fogásokkal – hosszú érésű kovász, hosszú érésű tészta és megszakított kelesztés – érték el – mondta Ilonka Boldizsár.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Magyarok kenyere 2015-ben is Idén a Vajdaságból, Székelykevéről érkezik Baranyába a kovász a magyarok kenyeréhez, a sót pedig Parajdról küldik. A megőrölt liszt a határon túli rás...
Védjegyet kapnak a magyar sütőipari termékek Védjegy bevezetését kezdeményezi a magyar pékszövetség. A védjegy segítségével javulhat a magyar pékek helyzete és a vásárlók könnyebben felismerhetik...
Eltűnik a házi kenyér a boltok polcairól A Magyar Élelmiszerkönyv hamarosan több ponton változik. A kenyerekre vonatkozó leíráson is módosítottak az alkotók, nem is kicsit. Több kenyérfajta b...
Okos élelmiszerekkel hódítanák meg a magyar piacot... Nagy dobásra készülnek a sütőipari cégek, úgynevezett okos élelmiszereket dobnának piacra Magyarországon. ’Okosságuk’ abban rejlik, hogy finomságuk me...
Megint drágább lehet a kenyér, újabb lisztáremelés... Az aratás után végrehajtott, átlagosan 8-9 százalékos lisztáremelés után most ismét arra készülnek a malmok, hogy magasabb árat kérjenek a termékeikér...
El nem adott kenyerekből főz sört az ismert üzletl... Az élelmiszer-pazarlás ellen küzd a Spar üzletlánc Ausztriában, ezért arra társult egy sörfőző üzemmel, hogy az Interspar pékségében sütött, ám nem ér...