A kukorica rovarölő szeres védelme a mikotoxint termelő gombák ellen

A kukorica hazánkban – vetésterületét illetően – igen előkelő helyen szerepel a maga 1-1,2 millió hektáros méretével. A növényvédelmi technológiáját illetően sokat finomodott nemcsak a gyomirtása, hanem a rovarölő szeres kezelése is ennek a kultúrának.

Napjainkban a gazdatársadalom egyre nagyobb hangsúlyt fektet a megfelelő minőségű és mennyiségű takarmánykukorica előállítására. A növényvédelmi technológiai újítások bevezetésében Magyarországon élen jár a KITE Zrt.

A KITE szakembereinek célja, hogy a kukorica termésmennyisége mellett a termésminősége is kellő figyelmet kapjon. A termés minőségének romlásában elsősorban a kukorica termését támadó gombák tehetőek felelőssé. A hibridek nemesítése nem nyújt tökéletes megoldást a gombás fertőzések ellen és a gombák által termelt toxinokkal szemben, ugyanis a rovarkártevők képesek fertőzési kaput nyitni a kukorica védelmi rendszerén. A Fusarium graminearum, Fusarium culmorum, Fusarium verticillioides, Aspergillus flavus csak néhány faja a kukoricatermés minőségét befolyásoló gombáknak, az általuk termelt mikotoxinok (DON, Aflatoxin, FB1, FB2, FB3, FB4) végett. A fertőzés kialakulásában kiemelt szerepet vállalnak a lepkefajok. A KITE Zrt. szaktanácsadási rendszere kiterjed a két legfontosabb lepkekártevő – a kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) és a gyapottok bagolylepke (Helicoverpa armigera) – lokális előrejelzésére.

1. kép: A berágás nyomán befertőzött Fusarium sp.

Jelen tudásunk szerint a hibridek megválasztása és a vetésforgó betartása nem nyújt kellő védelmet a fent említett kórokozókkal szemben, ugyanis egy komoly rovargradáció esetén nagyobb területet képesek bejárni a rovarok megfelelő szaporodóhely kiválasztása érdekében, és ebből fakadóan a lárvák berágásai nyomán a fertőzés akár egy száraz, akár egy nedves évjáratban is borítékolható, ezért nemcsak a nagyértékű kultúrákban – csemegekukorica, hibridkukorica – javasoljuk a rovarölő szerek alkalmazását, hanem a takarmánykukoricában is.

A molykártevők ellen előrejelzésre alapozott növényvédelmi beavatkozásra van lehetőségünk, mellyel a kutatásaink szerint jelentős mértékben tudjuk csökkenteni a károsítás mértékét és ezáltal a minőségi romlást. A védekezést a lepkék rajzását követően a tömeges lárvakelés előtt célszerű elvégezni CORAGEN® 20 SC típusú rovarölő szerrel 150 ml/ha-os dózisban. Az imágók rajzását feromon csapdával és fénycsapdával tudjuk hatékonyan monitorozni, valamint a gyakorlott szakemberek a tojások „feketefejes” állapotát megfigyelve észlelhetik, hogy a lárvakelés rövidesen elkezdődik.

2. kép: Fejlett gyapottok bagolylepke lárva

A tömeges lárvakelés az az időpont, amikor a leghatékonyabban tudunk a kukoricamoly egyedei ellen védekezni, ugyanis röviddel a lárvakelést követően a lárvák berágják magukat a növény szárába, illetve a csőkezdeménybe és ott már alacsonyabb hatékonysággal tudjuk őket gyéríteni. A szárba történő berágással víz- és tápanyagforgalmi zavarokat képes a kártevő okozni, mellyel a termés mennyiségére közvetlen hatással lehet, valamint a csőkezdeménybe történő berágásával a fent említett kórokozók számára fog fertőzési kaput nyitni.

A CORAGEN® 20 SC kontakt, felszívódó és gyomorméreg. Valódi tojásölő hatással rendelkezik, továbbá a már kikelt lárvák minden fejlődési alakja ellen hatékony. A kezelt petékből és tojásokból a lárva nem képes kikelni, a kelés pillanatában a hatóanyaggal érintkező lárvák néhány óra múlva elpusztulnak. Tünetek: paralízis, táplálkozásgátlás, teljes pusztulás.

A bénultság és táplálkozásgátlás néhány órával a kezelés után jelentkeznek, a teljes pusztulás 2-4 nappal a kezelés után történik meg.

A védekezés pontos időzítésében a KITE Zrt. szaktanácsadói hálózata nyújthat segítséget a gazdálkodók számára. Az elhúzódó rajzás vagy az újabb nemzedék megjelenése a permetezés megismétlését teheti szükségessé. Az imágók gyérítése érdekében a tankkeverékhez piretroid tartalmú Ninja Zeon 5 CS használata javasolható. A tapadásfokozás érdekében a tankkeverékhez Trend® 90 hozzáadása szükséges 0,1%-os dózisban.

Bővebb információkért keresse bizalommal agronómiai szaktanácsadóinkat, amihez kattintson ide!

Kecskés István
Fejlesztőmérnök

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kukorica Termésverseny – 2013-ban már az ötödik!... Ha visszatekintek arra, hogyan is indult, nem mondhatom azt, hogy az ötlet kipattanásától a megvalósulásig minden magától értetődő volt. Még akkor sem...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának az idei év januárja óta tartó esése, bár lassuló ütemben, de tovább folytatódott: az elmúlt 4 hét alatt további 3%-ot csökkent....
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A kukorica átlagárának esése, egy kis megtorpanás után, a 23. héten tovább folytatódott: február közepe óta 9%-ot csökkent. Úgy tűnik, a gazdák eltöké...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacon már nagyon érződik, hogy közeleg az aratás. Egymás után lépnek piacra azok a termelők, akik még rendelkeznek tavalyi kukoricával, hogy „kisöp...
Gabonapiaci információk a Magro.hu online mezőgazd... A piacot továbbra is a sok eladó és kevesebb vevő jellemzi. Az árak a 23. hét óta egy szűk sávban mozognak a 60 500 Ft környékén. Mintha az elmúlt het...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...