Ahogy arról már bizonyára sokan hallottak, a koronavírus-járvány hatása elérte a mezőgazdaság legtöbb ágazatát a világ szinte minden pontján. A kereskedelemben hirtelen változások jelentek meg, hiszen a fogyasztók által vásárolt termékek mérlege a tartós élelmiszerek felé billent, viszont ahogy megnőtt a hirtelen kereslet, úgy csökkent is. Ezért az élelmiszeripar számára olyan kihívások adódtak, amelyek miatt sokan átalakították a termelést és az üzleti modellt annak érdekében, hogy kiszolgálják a fogyasztók igényeit.
A.G. Kawamura, az Orange County Produce tulajdonosának és partnerének elmondása szerint nincs meghatározott terv a jövőre nézve, amely sokban eltér a múlttól lehetőségek terén – írja az AG WEB. Szerencsésnek mondható az emberiség olyan tekintetben, hogy a járvány most tört ki, és nem 10-20 vagy 30 évvel ezelőtt, amikor a ma ismert technológia még nem állt rendelkezésre.
A jelenlegi technológiával és logisztikával az egész világon gyorsan reagálhattak a mezőgazdasági változásokra, így nagyobb eséllyel oldották meg az olyan felmerülő problémákat, amelyekre eddig még nem volt példa. A mezőgazdaság számára azonban – a jelenlegi információk szerint – még minimális szinten pozitívumokkal is járt a járvány kitörése. Az alábbi tényezők szolgálhatnak vigaszként a termelők számára.
Az állatállomány árainak változása
A Missouri Egyetem Élelmezési és Mezőgazdasági Politikai Kutatóintézetének (FAPRI) kutatása alapján a gazdaságok nettó jövedelme a járvány következtében idén akár 20 milliárd dollárt is eshet. Ez az összeg megközelítőleg 19 százalékkal kevesebb, mint amit a járvány kitörése előtt számoltak a 2020-as évre. Az állatállomány ára 8 százalék helyett akár 12 százalékkal eshet. Viszont mivel a csomagolóüzemek, valamint a vágóhidak is a járvány következtében előírt protokollok miatt csökkentik a napi vágási számot, így dominóhatás lép fel.
Dan Basse, az AgResource elnöke szerint az alacsonyabb vágási kapacitás következtében a tenyésztők csökkenteni fogják az állatállományuk nagyságát. Ennek eredménye pedig az lesz, hogy év végére a fogyasztók körében hiánycikk-ként jelenhet meg a hús. Basse elmondása szerint az Egyesült Államok állattenyésztési ágazatát optimizmus jellemzi, ugyanis az árakat a negyedik negyedévben a kínálat hiányossága alakítja majd.
Visszatérés az otthoni főzésre
2019-ben volt tapasztalható először, hogy az amerikaiak több pénzt költöttek készétel vásárlására, mint amennyit a saját elkészítésre vásárolt termékekre fordítottak. Viszont a koronavírus következtében ez az arány változott, ugyanis az utóbbi időben többen vettek inkább alapanyagot az ételükhöz, minthogy készételt vásároljanak.
Basse szerint jelenleg az amerikaiak több otthon készült ételt fogyasztanak, mint a COVID-19 kezdete előtt. Az otthoni ételkészítésre pedig szükség is lesz, hiszen az ellátási lánc megszakadt néhány helyen az éttermek bezárásával. Az üzletekben várhatóan nagyobb mennyiségű húsáru lesz elérhető, amelyeket az emberek otthon dolgoznak fel, és készítenek el.
Rugalmasabb üzleti modell
Az élelmiszerrendszer rendszeres leltár- és feldolgozásmodellje ugyan rendkívül hatékony, viszont ha zavar lép fel, akkor a gyártók és a fogyasztók is egyaránt érezhetik a hatását. Érdemes olyan termelőket keresni, akik a saját feldolgozás érdekében bővítették beruházásaikat, ezzel is elősegítve az úgynevezett „farmtól asztalig trend” terjedését, ami annyit tesz, hogy a fogyasztó közvetlenül a termelőtől vásárolja meg a terméket, és nem az üzemekből.
Ez magába foglalja a tej- és hústermelőktől való közvetlen vásárlást is. Ez mind a kis- és mind a nagyobb termelők számára megoldásként szolgálhatnak, amennyiben a változások mellett döntenek. Ha végrehajtják a változtatásokat, és elősegítik a fogyasztók számára közvetlen értékesítést, több lehetőség nyílik meg számukra.
A termelők profitálnak a gazdálkodók piacán a becsomagolt, kész termékek árulásával, illetve az úttest melletti árusítással.
Luke Chandler, a John Deere fő közgazdásza hozzátette, hogy a termelők rugalmassága elengedhetetlen ahhoz, hogy a járvány által okozott problémákat áthidalhassák. Ahhoz, hogy az amerikai mezőgazdaságok globálisan is versenyképesek maradhassanak, egy időre el kell viselni a globális exportpiacok nehézségeit, amelyeket a koronavírus idézett elő.
A mezőgazdaság támogatása és tisztelete
A vírus hatására a fogyasztók elkezdték átlátni azt, hogy hogyan is működnek a mezőgazdasági ellátási láncok. Mivel a fogyasztóknak eddig nem volt tudomása arról, hogy hogyan működik a farmgazdaság, a világjárvány segített rávilágítani az ágazat, és a folyamatok összetettségére. Így a gazdaság szereplői lehetőséget kapnak a kihívások kezelésére, valamint a fogyasztókkal való kapcsolatfelvételre, amely segítségével a fogyasztók értékelni tudják az ellátási láncokat, és azok működését.