A klímaváltozás a nyakunkon – a kés a liba nyakán

Már a 70-es években születtek előrejelzések, de ezeket akkor, nem sokan vették figyelembe, és még ma is többen csak sírnak, amikor szárazabb, csapadékmentes évekkel találjuk szembe magunkat. Ám kevesen tesznek a kár csökkentéséért. Egy biztos, nem az a megoldás, hogy bejelentjük az aszálykárt és a biztosító fizet. Eljön az az idő, amikor már nem térít, erre kell felkészülni! Természetesen, amikor egyáltalán nem esik, arra nem lehet, de nagyon kevés csapadékkal is lehet gazdálkodni.

Az aszályra nemcsak egyénileg, hanem egy egész régiónak, az egész Kárpát-medencének fel kell készülni.

Az első fecskék már a szárnyaikat bontogatják, és teszik a dolgukat, de remélhetőleg egyre többen ráeszmélnek, hogy egy-egy jó év magas termése miatt nem érdemes lenézni, kinevetni az úttörőket, mert néhány év, évtized múlva, változtatás nélkül nem lehet sikert elérni. Sokan ezt nem fogják megérni, de a fiatal generáció igen! Most nekik kellene lépni!

Egy erdő, emberi beavatkozás nélkül, egyensúlyban van. Közel hasonló egyensúlyt kellene a termőföldeken is kialakítani, ám ez nem megy egyik napról a másikra, és az átállás alatt is meg kell élni valamiből. Itt jön képbe a takarónövényekkel kombinált mulcsos technológia. A mulcshagyó technológia működőképességéről ma már nem sok embert kell győzködni. Még akkor sem, ha sokan ennek ellenére még mindig a „feje tetejére állítják” a földet. Hiányzik egy jó szaktudással rendelkező mezőgazdász vagy tanácsadói gárda, aki nem fél kísérletezni, és gyorsan reagál a különböző dolgokra. Vagy lehet, hogy létezik, csak a kényelem miatt nem változtatnak?

A mulcsos technológia alkalmazásakor az aratás után azonnal, a kombájn mögött elvégezzük a sekély tarlóhántást.

Joker RT késhenger-kombináció

Amikor a technológia már beállt és a talajfelszín egyenletes, akkor beszélhetünk az ultrasekély talajművelésről. Minél kevesebbet bolygatjuk, minél kisebb intenzitással a talajt, annál magasabb lesz a szén- és humusztartalma. Minél nagyobb a humusztartalom, annál több vizet és tápanyagot tud tárolni. Az aratás után „feketén” tartjuk a földet, ugyanazokkal a munkaeszközökkel, amelyekkel a tarlóhántást végeztük, például, a Horsch Joker könnyű gyorstárcsával vagy a Terrano mulcskultivátor bármelyik tagjával. Aki speciális talajművelő eszközben gondolkodik, a sekély talajművelésben a Cruiser kultivátorral lehet sekélyen, teljes átfedéssel óriási felszínegyengetését elvégezni.

Cruiser XL – tarlóművelés talajfelszín-egyengetéssel

Amennyiben a szármaradványt be szeretnénk vagy be kell dolgozni a talajba, a mulcs kultivátorok tökéletesen alkalmasak erre a feladatra. A Horsch Terrano a kisebb mennyiségű szármaradvány esetén, sekélyebb művelésnél, a Tiger viszont a nagy mennyiségű szármaradvány, illetve a mélyebb akár 35 cm-es művelésre alkalmas.

Tiger AS – mély lazítás, minimális keveréssel

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy mindig csak mélyen és nagy intenzitással lehet és kell dolgozni. A kapaszáron levő kapák cseréjével az intenzív és az kevésbé intenzív művelés között nagyon gyorsan lehet váltani. Sokan még a szemüknek, nem a kultúrnövénynek készítenek magágyat. Természetesen, nagyobb szármaradvánnyal borított felszín esetén a vetéshez megfelelő vetőgépre is szükségünk van.

A mulcsos technológiához sokféle típusú és színű vetőgéppel találkozunk. A legtöbb vetőgép rövidtárcsával van kombinálva, ez végzi a talajművelést, a magágykészítést.

Pronto DC PPF és MiniDrill – háromtartályos kivitel

Azonban az igazi mulcsos vetőgép a szalmatakaró nagy részét a felszínen hagyja, és ez alá veti a magokat úgy, hogy azok biztonsággal kikeljenek. Itt a vetőcsoroszlya végez némi talajművelést is. A szármaradványt eltávolítja a vetési síkból, a mag alatt tömöríti a vetőágyat és erre a felszínre kerül a vetőmag, amit a talajáram, ami a csoroszlya mellett elhalad, betakar. Erre kiváló a Sprinter!

Sprinter mulcsvetésvetés, a műtrágya a vetett sávok közé-alá kerül

Amikor a talajélet átalakult, beállni látszik, közelít az „ideálishoz”, akkor elkezdhetünk a no-till technológiára is kacsintgatni. Ehhez ugyancsak nagyon fontos az egyenletes talajfelszín. Amíg forgatunk, vagy keverünk, illetve mélyen benyúlunk a talajba, a tápanyag-utánpótlás egyszerűbb, mert akár a mulcskultivátor kapái mögött is céltudatosan tudunk műtrágyázni. A no-tillnél elméletileg nem nyúlunk a talajhoz, így a mélyebb rétegekből előbb utóbb elfogy a tápanyag. Keskeny kapák segítségével időnként a mélybe tudunk tápanyagot juttatni. A no-tillt gyakran úgy értelmezik, hogy a talajjal nem történik semmi, csak vetünk és aratunk. Pedig az egyik olyan technológia, amihez a legjobban oda kell figyelni, ugyanis mivel nem forgatunk, keverünk, így nagyon ügyelni kell a taposásra. Nem mindegy, hogy mikor, milyen időjárási körülmények között, mennyire tapossuk meg a földet. A talajlazítást a takarónövények és a vetőgépek csoroszlyái végzik.

A mulcsvetésben használt Sprinter Duett csoroszlyáit, no-till vetésben a ThinEdge vagy WideEdge csoroszlyákra lehet cserélni, így az alapgéppel tovább tudunk dolgozni.

Az aratásnál nagyon hosszú tarlót kell hagyni, hogy minél kisebb legyen a párolgás, majd később érdemes ezt megzúzni, és takarónövényt vetni. Ekkor gyakran árvakeléssel is találkozhatunk. Itt érdemes elgondolkodni, hogy a takarónövény és „tarlóhántást” mennyire végezzük együtt. Addig, amíg a totális gyomírtó létezik, létezik no-till is.

Amikor végleg betiltják, akkor a no-till olyan formában marad fenn, ahol a gyomok gyérítését majd ultrasekély talajműveléssel végezzük. 2-3 cm mélyen a felszín alatt vágjuk el a növények gyökereit.

Terrano FX a TerraCut kapával

A talajban a vizet meg kell tartani, a no-tillt pedig tanulni és adaptálni kell. Minél kevesebbszer és céltudatosan nyúlunk a talajhoz, annál kevesebb vizet veszítünk. Ha pedig mélyebben kell lazítani, akkor ezt csakis egyenes késes lazítóval tegyük, LD-, ULD-kapákkal, a minél kisebb keverés érdekében, azonnali talajzárással. Minél hamarabb kezdünk el kísérletezni, tanulni annál könnyebb lesz az egész farmot átállítani, mert kicsiben a hibákat még le lehet nyelni.

LD Plus és ULD kapa

Ami a talajművelés vagy nem művelés kérdésén túl ugyanilyen fontos, az a parcellák körüli élet. Minél több fa, cserje, bokor található, annál nagyobb az élet, és előbb utóbb a rovarölő szerekből is kevesebb fog fogyni. Ugyanis a ragadozó rovarok felszaporodásával ők is teszik a dolgukat!

Szász Zoltán
30-7430302

ASZÁLYKEZELÉS e-kiadvány a Magro.hu-tól

Kevés eső mellett is lehet eredményesen gazdálkodni, de ehhez változtatni kell! A következő aszályra már most készüljön fel! Ehhez összeállítottunk egy ingyenes e-kiadványt, amiben 24 cég mutatja be közérthető módon, hogy milyen technológiákat kell alkalmazni ahhoz, hogy Ön NE legyen vesztese az aszálynak.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi lesz az aratás után a tarlóval? Hazánk egyes megyéiben már végeztek az őszi árpa betakarításával a gazdák, sőt, van ahol már a búza is a végét járja. A gazdák azonban nem dőlhetnek h...
Mire figyeljünk tarlóhántáskor? Az aratás tart még ugyan, de érdemes már kicsit tovább gondolkodni. Miután lekerülnek a növények a termőföldről, elérkezik a tarlóhántás ideje. Van né...
A tarlóhántáson múlik a jövő évi termés A betakarítás első felvonása már befejeződött, így a kombájnok és a bálázók szerepét ismét a traktorok veszik át a földeken. Most van itt az ideje ugy...
Fendt 1165 MT a traktorkirály A gyakran előforduló szélsőséges időjárás miatt rövidülnek a mezőgazdasági munka elvégzésére alkalmas időjárási ablakok. A megoldás a még nagyobb erő,...
Ezek a legjobb szántóföldi gépek a német gazdák s... A DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) közvélemény-kutatást végzett a tagjai között. Arra voltak kíváncsiak, hogy melyik mezőgazdasági erő- és munkagép...
Együtt küzdenek a német mezőgépgyártók az idegengy... 50 németországi családi vállalkozás hívja fel arra a vásárlói figyelmét, hogy üzemeikben nap, mint nap számos külföldi származású alkalmazott munkája...