A kilátások bizonytalanok, ám az Erste Bank segít az eligazodásban

A koronavírus alaposan átrendezte a mezőgazdasági piacokat is, amit a haszonállatokat veszélyeztető további járványok még tovább romboltak. A pandémia felerősített egy sor olyan folyamatot, amely nélküle lassabban zajlott volna le. Bár a kilátások bizonytalanok, ennek ellenére, Fórián Zoltán, az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője, mégis iránymutatást adott a közeli jövőre nézve.

2020 fordulat az emberiség történelmében. Azt, hogy ezt a történelemkönyvek hogyan fogják az utókornak továbbadni, majd meglátjuk. A dolgunk most az, hogy levonjuk a helyes következtetéseket a mögöttünk hagyott hónapokból, és felkészüljünk az előttünk álló kihívásokra. Mint egy független agrárszakmai műhely vezetője és előrejelzések rendszeres készítője, úgy látom: ahogy az idei év eseményeire sem lehetett számítani, úgy bizonytalanodnak el a jövőre vonatkozó előrejelzések is. Ezzel együtt azonban fel is értékelődnek azok a kapaszkodók, amelyek mentén haladni lehet akár árral szemben is. Mondok néhány ilyet. Azt kell látni, hogy a COVID-19 járvány egyfajta katalizátorként működik. Felerősített egy sor olyan folyamatot, amely nélküle lassabban zajlott volna le.

Mit tanult az élelmiszergazdaság? Megerősítést nyertünk abban, hogy az élelmiszer iránti igény válságok idején sem csökken, legfeljebb szerkezete változik meg. Egy kézzel fogható példa és egyben előrejelzés: a C és D vitaminokkal dúsított élelmiszerek iránti igény ugrásszerűen és tartósan fog emelkedni. Ez beilleszkedik a funkcionális élelmiszerek amúgy is dinamikusan bővülő piacába. Megtanultuk értékelni a helyi, a hazai alapanyagot, élelmiszert, beszállítót, és a helyi fogyasztó elkötelezettségét. Ezekre kell építeni stratégiánkat. A turizmus és a vendéglátás még sokáig tartalék üzemmódban marad, ezzel szemben a kereskedelem csatornái felértékelődnek. Ennek szerkezetében egyre nagyobb az internetes kereskedelem aránya. Ehhez kell alkalmazkodnunk. Magyarul, aki teheti, nyisson netes boltot, sosem késő. A hálózatos kereskedelemmel való együttműködés szabályai nem változtak, talán csak annyiban, hogy számukra is felértékelődött a helyi beszállító. Kiderültek az ellátási lánc gyenge pontjai és felértékelődtek a csomagolások. Ezek egyben megmutatták a fejlesztési irányokat.

Fórián Zoltán az Erste Bank Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője

Ismét megerősítést nyert, hogy az agrártámogatások milyen erős mankót, védőhálót képeznek az agrárium szereplői számára. A napfényre került gyenge pontok jelentős része ugyanis nem hagyta el a piacot, hanem mankóra támaszkodva ugyan, de tovább botladozik, torzítja versenyt. Kétségtelen és mi a bankban jól látjuk, hogy a koncentráció mind a mezőgazdaságban, mind az élelmiszeriparban lendületet vett. Sok tulajdonos – főként az éltesebb generáció – számára ez és a várható zűrzavar már nem hiányzik. Ezzel párhuzamosan erős maradt a beruházási hajlandóság. Az, hogy a mezőgazdasági beruházások az első félévben még a tavalyi szintet is meg tudták 22 százalékkal haladni azt jelenti, hogy a szemlélet helyes irányban változik.

Jól érzékelhető, hogy a járvány érzékenyítette a világot. Az emberek, a piacok feszültebbek, a reakciók erősebbek lettek. Ez sajnos velünk lesz az elkövetkező években is. A piaci hullámzásokra a hatékonyság növelésével, a befolyás erősítésével lehet felkészülni. Ebbe beleértendő az informáltság javítása is. Beruházások, márkapolitikák, stratégiai együttműködések és koncentrálódás. Közhelyesen hangzanak, hiszen évtizedek óta puffogtatjuk ezeket a kifejezéseket. De vegyük már észre, akik komolyan vették ezeket az üzeneteket, már messze előttünk vannak!

Az embereket érintő járvány azokban az állati értékláncokban okozott nagy piaci zavart, ahol amúgy is volt egészségügyi krízis. Ilyen a sertés és a baromfiszektor. Az afrikai sertéspestis különösen a németországi megjelenése óta érzékelhető az alacsonyabb felvásárlási árakban. Miközben az Európában elbizonytalanodást hozott, addig a világpiac lelkesen emelkedik (csak az amerikai elnökválasztás tudott rövid hullámverést okozni az elmúlt hónapokban). Előrejelzésünk az, hogy Kína sertésszektorának újraépülésével párhuzamosan az európai és a világpiac össze fog zárni. Ez már 2021-ben el fog kezdődni, és évekig fog tartani. Ahogy csökken Kína importigénye, úgy erősödik majd a világpiaci verseny és konszolidálódnak az árak.

Nem véletlen, hogy olyan hamar fel kellett függeszteni az ÁTK pályázatot. Zsugorodó és koncentrálódó sertésszektorunkban már mindenki tudja, hogy a világszínvonalú termelés az egyetlen út előre. A baromfisok ezt már korábban megértették, látványosan előrébb is tartanak a konszolidációban. A madárinfluenza egy igen szomorú epizódja az idei évnek. A korábbi járvány kísérteties megismétlődése kemény következtetésekre ad okot. Mindenesetre a baromfipiacok gyorsabban reagálnak a piaci változásokra és a csirkehús iránti kereslet lassulására sem kell számítani az előttünk álló években. A víziszárnyas szektor az újabb megrázkódtatás után meg kell, hogy újuljon. Fel fog gyorsulni a koncentrálódás.

A tejszektorban csak rövid ideig volt negatív hatás érzékelhető a járvány miatt. Mivel a keresleti oldal erős (itt is Kína vezetésével), így stabilak az árak és várakozásaink szerint így is maradnak az előttünk álló évben.

A tőzsdei agrár tömegcikkek árain jól érzékelhető a fent már említett érzékenység. A hullámzás erősödik, az időjárási és betakarítási hírekre érzékenyebben reagál a piac. Ez az előttünk álló hónapokban is jellemző lesz. Akinek lekötetlen készletei vannak, szorosan kövesse a trendeket! Próbáljon vevőin túl független piaci információkhoz is jutni. Felértékelődnek a partneri, stratégiai kapcsolatok.

Az Erste Agrár Kompetencia Központ egyik legfontosabb feladata kollégáink és ügyfeleink piaci informáltságának elősegítése, elemzések, előrejelzések készítése. A beruházási és finanszírozási döntések nálunk szigorú agrárszakmai kontroll alatt is vannak. Termékkínálatunkban pedig természetesen minden, a piacon elérhető forrástípus megtalálható. A teljes piac ütemét messze meghaladó agrárpiaci portfolió-növekedésünk titka felkészült üzletkötői, háttérterületi és agrárszakmai hálózatunk, amit ügyfeleink kivételes hűséggel és erős partneri kapcsolattal hálálnak meg.

A piaci és a bankkal kapcsolatos információkért olvassák az Erste Agrár Szemlét, amit az alábbi linkről tudnak minden hónap végén letölteni, illetve a három évfolyamot böngészni!

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Erste Agrár Kompetencia Központ

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A bank, ami segít a gazdálkodókon Az Erste Bank kiemelt célja, hogy mérettől függetlenül minél több mezőgazdasági vállalkozásnak segítsen tervei megvalósításában, és abban, hogy üzleti...
Szolgáltatási csomagot válasszon a termelő, ne csa... Aki megteheti, annak most kell beruházni, mert aki a válság múlásával emelkedő kereslet idején versenyképes termékkel rendelkezik, az nyertes lesz, i...
Marad a drága gyümölcs, tartósan emelkednek az ára... Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje. Ez derült ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói...
Nincs megállás, még legalább fél évig drágulnak az... Jövő év közepéig még biztosan emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon, a drágulás üteme azonban lassul – mondta az InfoRádiónak Fórián Zoltán, az...