A kiegyezésig nyúlik vissza a debreceni agrárképzés

1868-ban indult el Debrecenben a magyar nyelvű felsőfokú agrárképzés. A jubileumot évfolyam-találkozóval, konferenciával, a Tiszántúli Agrártudományi Napokkal ünnepli a Debreceni Egyetem agrárkara, amely a világ kétszáz legjobb képzőhelye között van. Cikkünk a különleges, korabeli képekkel felidézi a debreceni agrárképzés történetét.

Szöllősy János polgármester és Szentgyörgyi Elek főjegyző adománylevele alapján 1868. október 22-én nyitotta meg kapuit Debrecenben az Országos Felsőbb Gazdasági Tanintézet. A tanulók az egész Kárpát-medencéből érkeztek, a Tiszántúl mellett Délvidékről, Erdélyből és a Felvidékről is, a beiskolázási körzet szinte megegyezett a Tiszántúli Református Egyházkerület működési területével. Az 1900-as évek elejétől Magyar Királyi Gazdasági Akadémiaként, majd később a Magyar Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Kar Debreceni Osztályaként, Debreceni Mezőgazdasági Akadémiaként, Agrártudományi Főiskolaként működött intézmény 1970-ben vált egyetemmé, akkor vette fel a Debreceni Agrártudományi Egyetem nevet – írta a Debreceni Egyetem honlapja.

Ilyen volt a debreceni agrárképzés 1959-ben: szántási gyakorlat Forrás: www.unideb.hu
Ilyen volt a debreceni agrárképzés 1959-ben: szántási gyakorlat Forrás: www.unideb.hu

A nagyüzemi gazdálkodás megjelenésével a 70-es években jelentősen megnőtt a hallgatói létszám, az itt végzettek pedig meghatározó szerepet töltöttek be a magyar mezőgazdaságban: szövetkezetek és állami gazdaságok vezetői, minisztériumi tisztviselők kerültek ki közülük. A tanulók száma az egységes Debreceni Egyetem létrejötte, 2000 után tovább nőtt, a korábbihoz képest megháromszorozódott. Debrecenben a 150 év alatt csaknem 15 ezren szereztek agrárvégzettséget.

Ilyen volt a debreceni agrárképzés 1959-ben: álattan gyakorlat, lótenyésztés Forrás: www.unideb.hu
Ilyen volt a debreceni agrárképzés 1959-ben: álattan gyakorlat, lótenyésztés Forrás: www.unideb.hu

A Quacquarelli Symonds World University Rankings évek óta a világ kétszáz legjobb képzőhelye között tartja nyilván a debreceni agrárkart. Az alap- és mesterképzésektől a szakirányú továbbképzésen és felsőoktatási szakképzésen át a doktorképzésig terjedő oktatási rendszerben fogadja hallgatóit az intézmény. Az elismertséget az is jelzi, hogy egyre több külföldi fiatal érkezik ide tanulni, számuk idén is 100 körüli. Legtöbben Nigériából, Vietnámból, Ghánából és Indiából jelentkeznek az angol nyelvű képzésekre.

Igazodva a 20. század kihívásaihoz mind oktatási, mind kutatási tevékenységünket az élelmiszerlánc mentén folytatjuk, így fókuszterületünk az élelmiszertudomány és a környezetgazdálkodás. Infrastruktúránkat is ezekre építve fejlesztjük. Idén hidrológiai mérőház, szaporító üvegház és állatbiológiai ház építése kezdődik campusunkon, és a régióban egyedülálló kisüzemi akvakultúránkat is tovább fejlesztjük – mondta Komlósi István, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az intézmény a kutatási eredmények minél nagyobb mértékű gyakorlati hasznosítására törekszik, ami bejegyzett szabadalmak, licencek, startupok formájában valósulhat meg. Ágazati partnereinek száma ma már mintegy 800-ra tehető, a H2020-as pályázatok révén pedig a közép-európai kapcsolatok is egyre erősödnek, leginkább romániai, norvég és francia egyetemekkel.

Korabeli kukoricatermesztés gyakorlat a Debreceni Egyetemen - Forrás: www.unideb.hu
Korabeli kukoricatermesztés gyakorlat a Debreceni Egyetemen – Forrás: www.unideb.hu
A jövőt is építi a debreceni agrárképzés

Növénytermesztés és állattenyésztés terén is a precíziós gazdálkodásé a jövő, erre próbáljuk felkészíteni hallgatóinkat, illetve a funkcionális élelmiszerek kutatására összpontosítunk. Munkánkat egykori tanintézetünk első igazgatójának, Papi Balogh Péternek 1868. évi tanévnyitó beszéde ma is meghatározza: „a gazdasági pályára készülő ifjakat, mint leendő birtoktulajdonosokat, bérlőket vagy gazdatiszteket, jövő hivatásukra tudományos szakképzéssel a gazdaság minden ágában alaposan előkészíteni….” – folytatja Komlósi István.

A 150 éves jubileumot egész éves programsorozattal ünnepli a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar. Májusban a Debreceni Agráros Évfolyamok Találkozójára várják az egykori diákokat, akik újra átélhetik a sárgulás élményét az idei végzősökkel. Még ugyanebben a hónapban megrendezik az Agrár Sportnapokat, majd ősszel nemzetközi konferenciával, ünnepi tanévnyitó rendezvénnyel, Tiszántúli Agrártudományi Napokkal és szüreti bállal köszöntik a debreceni agrár felsőoktatás alapításának másfél évszázados évfordulóját.

Az egyetem a közelmúltban fontos, új eredményeket ért el a burgonyavírus elleni küzdelemben, amiről ide kattintva olvashat többet.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...
Az agráriumban a tudásra van a legnagyobb igény ...fejtette ki az idei Farmer Expo kapcsán Vaszkó László, kiállításigazgató. Ezzel pedig mi is teljes mértékben egyet értünk. Ezért is rendezzük meg s...
Néhány nap múlva startol a Gazdag Gazda roadshow! ... Négy helyszínen szervezünk konferencianapot arról, hogyan használható a leggyümölcsözőbben az e-kereskedelem az agráriumban. A menün marketingfogások,...
Kitörési pont Fontos lesz az agrár felsőoktatás; épülnek a kazah kereskedelmi kapcsolatok; újra lehet cukor Szerencsen; kezdődik a napraforgó betakarítása; csak a m...
Teltház Hajdúböszörményben Útjára indult szeptember 2-án a Gazdag Gazda Roadshow, Hajdúböszörményben. A csodálatos terem megtelt érdeklődő és információra éhező gazdákkal, amine...
Húzóágazat A mezőgazdaságnak köszönheti a növekedést a GDP; sok az alma, kevés lesz a szőlő; közel 30.000-en tanulnak az agráriumban; Vidék kaland program és Vár...