A kertészkedés jótékony hatásai az emberi szervezetre

Mindenki számára egyértelmű lehet az, hogy a természetben tartózkodni önmagában is egészséges, és építő jelleggel bír, így ez igaz minden természetben végzett elfoglaltságra is. A lehetőségek tárháza ezen a téren végtelen, viszont amely a legkézenfekvőbbnek tűnhet számunkra az nem más, mint a kertészkedés. Ez az a tevékenység, amely kültéren végezhető, egészséges, megéri a fáradozást, és még ki lehet élvezni annak gyümölcsét is. Ami pedig nem elhanyagolható: mindamellett, hogy számunkra jövedelmező, még környezetünket is javítjuk e tevékenységgel.

De milyen jótékony hatásai lehetnek azon túl, hogy magunknak termelhetjük meg a zöldségeket, illetve gyümölcsöket? Nem csak abban rejlik a szépsége, amit látunk, hiszen rengeteg olyan mellékhatással bír, amelyre első hallásra nem is gondolnánk.

A kertészkedésnek sok jó pozitív hatása lehet az emberi szervezetre (Fotó: Pixabay, NadineDoerle)
A kertészkedésnek sok jó pozitív hatása lehet az emberi szervezetre (Fotó: Pixabay, NadineDoerle)

Tökéletes stresszoldó

A stressz igen komoly problémákat képes okozni szervezetünkben, így kihat az egészségünkre is, ugyanis egy kortizol nevezetű hormon mennyiségi változása következtében alakulnak ki például a depresszió, vagy a szívbetegségek tüneteit is. Ezért annak érdekében, hogy megszabaduljunk tőle, sokan inkább a gyógyszerek mellett döntenek, melyek csillapítják ugyan a tüneteket, de a valódi problémát nem szüntetik meg. A kertészkedés által viszont könnyen megelőzhetők a stressz okozta tünetek.

Valószínűleg mindannyiunk átélte már azt az érzést, amikor egy-egy túra alkalmával, vagy csak éppen egy erdőben/parkban sétálva úgy érzi, semmi problémája nincs azokban a percekben. Nos, ha saját kerttel rendelkezünk, akkor valójában bármikor átélhetjük ezt az érzést, sőt, még önbizalmunk is épül ezen élmények során.

Fejleszthetjük személyiségünket

Ahogy azt fentebb már említettem: kertészkedésünk alkalmával építhetjük önbizalmunkat is. Nagyon felemelő érzést képes adni az, ha a növényeinket fejlődni látjuk. Ezáltal sikerélményben lesz részünk, mely növeli bennünk azt a tudatot, hogy képesek vagyunk elérni célkitűzéseinket. Illetve nem utolsó sorban folyamatosan új célokat is ad számunkra, melyeket egyre magasabb szinteken igyekszünk elérni.

Rejt kudarcokat, melyek tanítanak

Persze ha már rendelkezünk kerttel, ugyanúgy érhetnek minket kudarcok, mint sikerélmények. Előfordulhat, hogy nem úgy sikerül a termésátlagunk, mint amire számítanánk, vagy esetlegesen kiszárad, megbetegszik néhány növényünk. Ez viszont nem jelenti azt, hogy fel kell hagynunk a kertészkedéssel. Ezekből a hibákból ugyanis könnyen lehet tanulni, ezáltal évről évre több tapasztalatot tudhat magáénak, aki erre adja a fejét.  

Természetes D vitaminforrás

A kertünkben tartózkodva, palántáinkat nevelgetve észrevétlenül is vitaminhoz juttatjuk szervezetünket, hiszen a nap sugarai folyamatosan érnek minket. Bár ennek lehet hátránya is, nyáron nem árt óvatosnak lenni, és védeni bőrünket a tűző nap sugaraitól.

Testmozgás észrevétlenül

Bele lehet fáradni ugyan a kertészkedésbe, ám ez munka közben nem is olyan észrevehető. Nap közben csak tesszük a dolgunkat, gondozzuk növényeinket, miközben testünk sok kalóriát éget el a folyamatos mozgással, ezzel viszont már csak nap végén szembesülünk, amikor megérezzük izmainkban az egész napos munkát. Mindemellett a koordinációs készségünk is javul, mely a kerti szerszámok használatával, illetve a föld kézi megmunkálásával fejleszthető.

Immunrendszer erősítő

Azáltal, hogy nem a házban töltjük el napjainkat, hanem ki is mozdulunk a szabadba, máris erősítjük szervezetünket, viszont ha esetenként piszkos is lesz a kezünk, csak elősegítjük immunrendszerünk ellenállóságát. Bizonyított tény, hogy ilyen esetekben az immunrendszerünk igyekszik minden kórokozót leküzdeni, viszont ehhez elsőként a kórokozóknak kontaktba kell lépnie a szervezetünkkel. A kerti munkálatok által pedig lehetőséget adunk önmagunknak az ilyesfajta fejlődésre.

A pénztárcánkon is láthatóvá válik a változás

Ha már mi magunk is képesek vagyunk megtermelni azon javakat, amelyekre szükségünk van, akkor nem kell plusz kiadásokba keverednünk. Tehát ha saját magunknak megtermesztjük a szükséges zöldségeket és gyümölcsöket, a későbbiekben már nem kell a boltok polcairól válogatni több szempont alapján, hogy melyik terméket érdemes hazavinni. Így biztos forrásból tudhatjuk, hogy ami az asztalunkra kerül, az nem mesterséges technológiáknak köszönhetően termett.

Látható tehát, hogy valójában a kertészkedés sokkal több egy „maroknyi földnél”. A fent felsorolt jótékony hatásokon kívül még millióval találkozhatunk, melyek akár az itt láthatóakból is következhetnek – gondolhatunk itt arra, hogy csökken az álmatlan éjszakák száma, vagy hogy az önkontrollunk is a javunkra fejlődik-, így mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy ha van módja létesíteni egy kisebb kertet, több problémától szabadulhat meg, mint gondolná.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Régen várt pályázat nyílik: Kertészeti gépek, tech... Környezetbarát (energiatakarékos) kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás az Európai Mező...
Gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítése,... Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez nyújtandó támogatásokhoz kapcsol...
Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...
Furfangos ásók Az emberi leleményességnek nem lehet határt szabni. Ez a nagy igazság következő cikkünk mottója is lehet, mivel ötletes gazdák az ásást próbálják könn...
Sok a teendő novemberben a kertben Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teend...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...