A kert téli előkészítése 7 lépésben

Bőven benne vagyunk a novemberben. Ilyenkor érdemes összefoglalni, hogyan történjen a kert téli előkészítése. Olvassa el, melyek az utolsó lépések ahhoz, hogy felkészítse kertjét a téli hidegre és a fagyra.

Ahogy egyre hidegebbek a reggelek és az éjszakák, gyakrabban alakulnak majd ki a talajmenti fagyok is. A levelek már őszbe burkolóztak, és folyamatosan hullanak a fákról. Itt az ideje, hogy az utolsó lépéseket is megtegye a kertje téli előkészítésében. Mik a legfontosabb teendők?

Novemberben fontos feladat a kert téli előkészítése - Fotó: Pixabay, Stefan Schweihofer
Novemberben fontos feladat a kert téli előkészítése – Fotó: Pixabay, Stefan Schweihofer
A kert téli előkészítése – 7 lépésben
1.Távolítsa el az elhalt növényi részeket

Ha ezt nem teszi meg, akkor tavaszra növeli a kártevők, a gombák, valamint a különböző betegségek esélyét. A fák és a bokrok alatti lehullott leveleket hagyja ott, az évelőkről és a lányszárúakról azonban távolítsa el azokat. A legnagyobb gondot a gyepnek jelenti a lehullott levél. Ugyanis így télen a fű nem kap elég fényt, és akár el is rothadhat a levelek alatt. Ezért a gyepekről mindig gyűjtse össze a leveleket, és komposztálja őket. Arra azonban mindig figyeljen oda, hogy a diófa levelét soha ne tegye a komposztba, mert növekedésgátló anyagot tartalmaz.

2. Tiszítsa meg a komposzttartályt

A hidegebb idő hatására a baktériumok és a mikrobák is egyre nagyobb számban jelennek meg a meleg komposzthalomban. Ez azt jelenti, hogy ha már ősszel, a hideg tél előtt elkészült a komposztja, akkor ez az ideális időpont arra, hogy a tartályt kiürítse, kitakarítsa, és egy újabb adag komposztot készítsen. Leginkább az érzékenyebb növények területén szórja szét a komposztot! Ha lehetséges, akkor a szár körül, ezzel ugyanis a keményebb, hidegebb időjárástól tudja majd megóvni őket.

3. Fertőtlenítse a paradicsom területét (ha szükséges)

Ha az idén a paradicsomjai penészesek voltak, esetleg más kórokozó vagy kártevő tizedelte növényeit, akkor érdemes fertőtlenítenie azokat a területeket, ahol nevelte a növényeit. Így ugyanis nem marad a földben a betegség, és nem telel majd át a következő évre. Ilyenkor az összes elhalt növényi részt távolítsa el, és hidrogén-peroxiddal fertőtlenítsen le mindent. Hagyja megszáradni a területet, így már télen felkészülhet a következő évre.

4. Ássa ki a hagymákat

Ha már gyakoriak az éjszakai fagyok, akkor eljött az ideje, hogy kiássa a hagymákat és elraktározza azokat. Erre azért van szükség, mert így nem fognak károsodni, amikor már túl alacsony a hőmérséklet. Távolítson el annyi földet a hagymákról, amennyit csak lehetséges, és rétegezze újságpapírba vagy fűrészporba. A legideálisabb, ha hűvös, száraz helyen tárolja a hagymákat.

5. Készítse elő a talajt az új ágyásnak

Első lépésben távolítson el minden elhalt növényi részt és törmeléket a kertből, és adja hozzá a talajhoz a komposztot. Miután összetörte a rögöket a talajban, keverje össze a komposzttal. Ettől lesz jó a talaj levegőztetése. A téli hónapokban a tápanyagok a komposztból a talajba jutnak, így tavaszra megfelelően előkészített talajt kap majd. Ha a következő évben új virágágyást szeretne készíteni, akkor már most, a hidegebb időszakban ássa fel mélyen a földet. Ha pedig van félig lebomló levélkomposztja, azt is dolgozza bele. Tavaszra ezzel omlós virágföldet kap.

6. Ültesse el a fákat

A nagy méretű, szabad gyökerű vagy konténeres díszcserjéket is novemberben kell elültetni. Így a növények már a tél beállta előtt begyökeresednek, és növekedési előnnyel kezdhetik az új szezont. Az örökzöld és a fagyérzékeny fákat azonban jobb, ha csak tavasszal ülteti el.

7. Dokumentálja, mi történt a kertben!

Érdemes listát készítenie minden év végén arról, hogyan teljesített az adott évben a kertje. Volt-e betegség bármelyik növényen, sikerült-e védekeznie ellene, mi termett a legjobban, mi a legkevésbé. Ha ültetett valamilyen újdonságot, érdemes azt is feljegyeznie, beért-e, és jó helyre ültette-e azt. Írja fel azt is, ha bizonyos növények nem fejlődtek megfelelően az adott helyükön, és azt is, ha valamilyen zöldségből vagy gyümölcsből új fajtát próbált ki.

Cikkünket az Agrárszektor anyaga alapján állítottuk össze. Korábbi cikkünket itt találja meg az őszi kertművelésről.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Augusztusi teendők a kertben Bálint gazda oldalán ismét hasznos információkat tudhatunk meg a következő hetek legfontosabb kertészeti tevékenységeiről. Most, a nyár derekán csúcs...
Furfangos ásók Az emberi leleményességnek nem lehet határt szabni. Ez a nagy igazság következő cikkünk mottója is lehet, mivel ötletes gazdák az ásást próbálják könn...
Sok a teendő novemberben a kertben Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teend...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...
Újabb magyar találmányra lehetünk büszkék! Minek elégetni az ágakat, gallyakat, ha egy magyar találmánnyal a lakás is fűthető vele? Sokan nem is tudják, hogy az őszi avar- és kerti hulladék ége...
Márciusi teendők a kertekben Eljött a március, úgy fest, hamarosan beköszönt az igazi tavasz. Ezzel párhuzamosan felpezsdül az élet a kertekben is, megkezdődnek a tavaszi kerti mu...