A joystickkal is jól bánnak a Panepinto és Yorkshire malacok

A disznók képesek elsajátítani egy joystick működtette videojáték-feladatot. Erről számolt be egy friss kutatás eredményeit összegezve a tanulmányt közösen jegyző Purdue Egyetem és a Comparative Cognition Project (összehasonlító megismerési projekt).

2 Panepinto-mikró és 2 Yorkshire disznó vett részt a joystickkal működtethető videojáték-feladatban. Kiképezték őket egy olyan joystick kezelésére, amelynek mozgását a számítógép monitorán a kurzor jelezte. A tanulmányról szóló ismertetőt a Frontiers in Psychology folyóiratban publikálták.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat
A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat (Fotó: Pixabay.com)

Yorkshire és Panepinto sertések

A tanulmány elkészítéséhez a tudósok a Hamlet és Omelet nevű Yorkshire, valamint az Ebony és Ivory nevű Panepinto sertéseket foglalkoztatták. Az állatokat a Pennsylvania Állami Egyetem campusának fedett létesítményében helyezték el. A Yorkshire malacok (a vizsgálat kezdetén 60 és 63 kg) 3 hónaposak voltak, és egy beltéri karámban voltak elhelyezve. Hasonlóan a Panepinto sertésekhez (43 és 50 kg), amelyek 24 hónaposak voltak.

A kísérleti berendezés egy 33 centiméteres színes monitorral összekötött IBM 386-os személyi számítógépből állt, módosított 11 centiméteres analóg joystick-tengellyel és automatikus adagolóval a pellet-jutalom számára. Valamennyi kísérleti szereplő távollátó volt, ezért a látáskorlátozottság áthidalása érdekében a joystick használatakor a számítógép monitorát körülbelül 45 centiméterre helyezték el az állatok szemétől.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat.

Jutalomként takarmánypellet

Az állatoknak a joystickkal el kellett mozgatniuk a kurzort, hogy elérhessék a monitoron véletlenszerűen elhelyezett 3-, 2- vagy 1-falú célpontokat. Ha sikerrel jártak, takarmánypellet-jutalmat kaptak. A videófeladat elsajátítása megkövetelte a feladat fogalmi megértését, valamint a fejlett motoros teljesítményt.

A tudósok ezt írták: „Összességében valamennyi malac lényegesen jobb teljesítményt nyújtott az egyfalú célpontokon, ami azt jelzi, hogy bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és a kurzor mozgása között. Az, hogy a disznók olyan szintű feladatokat oldottak meg, amelyek önmagukban is figyelemre méltóak voltak, és lényegesen kívül esnek a szokásos referenciakereten, jelzi viselkedési és kognitív rugalmasságukat. Emellett figyelemre méltó volt a közösségi, társadalmi motivációjuk a feladat végrehajtására.”

Bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és 
a kurzor mozgása között
Bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és
a kurzor mozgása között (Fotó: Pixabay.com)

Hozzátették: „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy ügyességük révén és a vizuális kényszer ellenére a sertések képesek egy joystick által működtetett videojáték-feladatot elsajátítani.”

Interakció sertésekkel

A BBC-nek adott interjúban a kutatók azt is elmondták, hogy a sertések akkor is folytatták a játékot, amikor az élelmiszer-jutalmat adagoló készülék elromlott – nyilvánvalóan a társadalmi kapcsolat érdekében.

A kutatók a tudományos cikkben hozzátették: „A sertések és más domesztikált fajok kognitív képességeinek jövőbeni vizsgálata előnyös lehet az érintőképernyők vagy más fejlett interfész-technológiák használatakor.”

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...