A joystickkal is jól bánnak a Panepinto és Yorkshire malacok

A disznók képesek elsajátítani egy joystick működtette videojáték-feladatot. Erről számolt be egy friss kutatás eredményeit összegezve a tanulmányt közösen jegyző Purdue Egyetem és a Comparative Cognition Project (összehasonlító megismerési projekt).

2 Panepinto-mikró és 2 Yorkshire disznó vett részt a joystickkal működtethető videojáték-feladatban. Kiképezték őket egy olyan joystick kezelésére, amelynek mozgását a számítógép monitorán a kurzor jelezte. A tanulmányról szóló ismertetőt a Frontiers in Psychology folyóiratban publikálták.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat
A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat (Fotó: Pixabay.com)

Yorkshire és Panepinto sertések

A tanulmány elkészítéséhez a tudósok a Hamlet és Omelet nevű Yorkshire, valamint az Ebony és Ivory nevű Panepinto sertéseket foglalkoztatták. Az állatokat a Pennsylvania Állami Egyetem campusának fedett létesítményében helyezték el. A Yorkshire malacok (a vizsgálat kezdetén 60 és 63 kg) 3 hónaposak voltak, és egy beltéri karámban voltak elhelyezve. Hasonlóan a Panepinto sertésekhez (43 és 50 kg), amelyek 24 hónaposak voltak.

A kísérleti berendezés egy 33 centiméteres színes monitorral összekötött IBM 386-os személyi számítógépből állt, módosított 11 centiméteres analóg joystick-tengellyel és automatikus adagolóval a pellet-jutalom számára. Valamennyi kísérleti szereplő távollátó volt, ezért a látáskorlátozottság áthidalása érdekében a joystick használatakor a számítógép monitorát körülbelül 45 centiméterre helyezték el az állatok szemétől.

A disznókat megtanították arra, hogy megértsék a „joystick” és a „figyeld a képernyőt!” parancsokat.

Jutalomként takarmánypellet

Az állatoknak a joystickkal el kellett mozgatniuk a kurzort, hogy elérhessék a monitoron véletlenszerűen elhelyezett 3-, 2- vagy 1-falú célpontokat. Ha sikerrel jártak, takarmánypellet-jutalmat kaptak. A videófeladat elsajátítása megkövetelte a feladat fogalmi megértését, valamint a fejlett motoros teljesítményt.

A tudósok ezt írták: „Összességében valamennyi malac lényegesen jobb teljesítményt nyújtott az egyfalú célpontokon, ami azt jelzi, hogy bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és a kurzor mozgása között. Az, hogy a disznók olyan szintű feladatokat oldottak meg, amelyek önmagukban is figyelemre méltóak voltak, és lényegesen kívül esnek a szokásos referenciakereten, jelzi viselkedési és kognitív rugalmasságukat. Emellett figyelemre méltó volt a közösségi, társadalmi motivációjuk a feladat végrehajtására.”

Bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és 
a kurzor mozgása között
Bizonyos mértékben valamennyien összefüggést szereztek a joystick és
a kurzor mozgása között (Fotó: Pixabay.com)

Hozzátették: „Ezek az eredmények azt mutatják, hogy ügyességük révén és a vizuális kényszer ellenére a sertések képesek egy joystick által működtetett videojáték-feladatot elsajátítani.”

Interakció sertésekkel

A BBC-nek adott interjúban a kutatók azt is elmondták, hogy a sertések akkor is folytatták a játékot, amikor az élelmiszer-jutalmat adagoló készülék elromlott – nyilvánvalóan a társadalmi kapcsolat érdekében.

A kutatók a tudományos cikkben hozzátették: „A sertések és más domesztikált fajok kognitív képességeinek jövőbeni vizsgálata előnyös lehet az érintőképernyők vagy más fejlett interfész-technológiák használatakor.”

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Sertésállomány az Európai Unióban Egy korábbi cikkünkben az Európai Uniós tagállamok tejelő szarvasmarha állományáról írtunk, mai cikkünkben pedig a sertésállományt térképezzük fel az ...
Czerván György: megfordult a sertésállomány évek ó... Megfordult a sertésállomány évek óta tartó csökkenése, az idén júniusban közzétett legfrissebb adatok alapján egy év alatt valamivel több, mint 200 ez...
Folyamatosan növekszik a sertéslétszám Harmadik éve folyamatosan növekszik a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon. 2012-...
Örülhetnek a kocatartók, új támogatás jöhet A Földművelésügyi Minisztérium egy új állatjóléti támogatás bevezetésével szeretné segíteni a kocatartókat: vissza nem térítendő támogatáshoz juthatna...
A sertés tenyésztési irányszámai Mekkora a normál tömege egy most született malacnak? Naponta mennyivel kellene nőnie a tömegének? Mikor válik tenyészéretté a tenyészkoca? Hogyan taka...
Sertéstartás – megéri? A kérdésre nem egyszerű a válasz, több tényező is komolyan befolyásolhatja a sertéstartás sikerességét. Így mielőtt belevágnánk, jól meg kell gondolnu...