A jövő mezőgazdászai repülni is tudnak majd?

A drónok teljesen új távlatokat nyitnak a mezőgazdaság világában. Összefoglaltuk a lehetséges változásokat, hogy mire használhatók majd a pilóta nélkül repülő gépek és hogyan teszik könnyebbé a munkát a földeken.

Mik azok a drónok?

A pilóta nélküli repülőgép, más néven személyzet nélküli légi jármű, ezek a drónok. Az olcsó játékhelikoptertől a drágább quadrocoptereken át a több millió dollár értékű, programozható eszközökig bármit nevezhetünk drónnak. A kezdetekben elsősorban főleg katonai feladatokra használt repülőeszközt ma már az élet egyre több területén alkalmazzák. Érdemes megjegyezni, hogy használatát a legtöbb országban törvények szabályozzák. Anyagunkat a 24.hu cikke alapján közöljük.

Drónok könnyítik meg a gazdák dolgát a földeken - Fotó: Pixabay, Herney Gómez
Drónok könnyítik meg a gazdák dolgát a földeken – Fotó: Pixabay, Herney Gómez

Magyarországon egyelőre a drónokra is a légtérhasználati szabályok vonatkoznak. A drónröptetést a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztályának címzett levélben kell kérelmezni, 30 nappa la tervezett légtérhasználat előtt. Tavaly elkezdődött az úgynevezett „Európa legmodernebb dróntörvényének” előkészítése, amiről azóta nincs érdemleges hír.

Habár az emberek az élet sok területén hasznát veszik ezeknek a gépeknek, legjelentősebb ezek közül a mezőgazdaság.

A magyarországi szabályokat itt olvashatja.

Ezeket tudják a drónok
  1. A mezőgazdasági drónok által begyűjtött információk megmutatják, hogy melyik területeken egészségesebbek, illetve melyiken beteg(ebb)ek a növények. A gazdálkodó az így összegyűjtött adatok alapján hajthatják végre a szükséges módosításokat.
  2. Amikor felszerelnek egy drónt egy termál (különböző hőmérsékletet különböző színnel kijelző) kamerával, az nem csak az öntözőrendszer hibáit mutathatja meg, hanem megállapíthatja azt is, melyik növények vagy területek kapnak túl kevés, vagy túl sok vizet.
  3. Egy drónnal akár néhány négyzetcentiméteres területre is rá lehet közelíteni, így akár egyenként is meg lehet számolni minden növényt, de ami még fontosabb, hogy lényeges információkat kaphatunk a várható termény mennyiségéről.
  4. Egyes drónok képesek arra is, hogy programozott időközönként felmérjék a földeket, azokról képsorozatot készítsenek. Ezekből a fotókból megállapítható, hogy hogyan változik a termés állapota. Így ha szükséges, azonnali beavatkozással előzhetők meg az esetlegesen kialakuló problémák.
  5. A fejlesztés következő állomása az lehet, hogy a drón közvetlenül a növényvédelemért felelős robotot utasítja, amely nem csak kémiai, hanem mechanikai növényvédelmi beavatkozásokat is el tud végezni. Például gyomlál.
  6. A drónok szakmai szövetségének előrejelzése szerint a nem olyan távoli jövőben már a mezőgazdászok fogják birtokolni a kereskedelmi drónpiac 80 százalékát.
Videó a mezőgazdaságban alkalmazott drónról

Itt nézheti meg a DJI MG-1 típusú drónt növényvédelem közben.

Arról pedig itt írtunk korábban, hogy a jövő precíziós mezőgazdaságában milyen fejlesztési irányok várhatóak.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Módosítás, módosítás hátán Mi a helyzet a Békés megyei belvízhelyzettel; újra fenyeget a mezei pocok; milyen segítséget kaphatnak a kéknyelv betegségben érintett állattartók; me...
A jövő a levegőből jön – a terményvizsgálat ... A „drón” kifejezés egyre elterjedtebb az utóbbi években, így az emberek nagy része találkozott már vele valamilyen formában. Az interneten mindenki sz...
Nyerjen drónt és értékes könyveket! Aki most iratkozik fel a Magro.hu mezőgazdasági piactér ingyenes, heti, szakmai hírlevelére, részt vesz a december 16-ai nyereménysorsoláson. A szeren...
Így lehet Önből képzett drónpilóta! Bár a drónok szinte maguktól repülnek, a tapasztalatok azt mutatják, hogy sok még a fehér folt a vezetése terén. Arról nem is beszélve, hogy a mezőgaz...
Csendes, ügyes akrobata, igazi drón! Bemutatjuk a Magro.hu nyereményjátékának fődíjának másik felét is (a mezőgazdasági drónpilóta képzésről már olvashatott), a Galaxy Visitor6 névre hall...
A precíziós mezőgazdaságé a jövő A népességnövekedéssel párhuzamosan a mezőgazdaságban tevékenykedőknek fel van adva a lecke: az egyre kisebb termőterületen egyre több és jobb minőség...