A jövő már itt van: funkcionális takarmányozás sertéseknél

A sertés sokkal több annál, mint hogy egy olyan élőlény, amelynek fedélre, takarmányra és jó egészségre van szüksége. Végül is minden mindig hatással van a másikra. A jó táplálkozás a jó egészség előfeltétele lehet – olyannyira, hogy az egészségügyi problémák megelőzhetők. Dr. Casey Bradley sertéstakarmányozási technológiai szakértő többet is elmond a „funkcionális takarmányozásról”.

A kíváncsiság és a tudásszomj időnként végtelen tekervényes utak bejárását követeli meg, hogy valaki megtalálja a pontos választ arra, amit keres. Igen figyelemreméltó az orvostudomány jelenlegi helyzete, az új korszak orvosának és a praxis típusának változnak a határvonalai.

Van néhány olyan kulcsfontosságú elem, amely még nem vagy nem következetesen épült be a táplálkozási programokba
Van néhány olyan kulcsfontosságú elem, amely még nem vagy nem következetesen épült be a táplálkozási programokba (Fotó: Pixabay)

Végső soron ez nem új kor, hanem visszatérés a hagyományos háziorvosi modellhez, a régi ismerős doktor kombinálja az ősi és modern technológiákat, hogy holisztikus megközelítést hozzon létre az egészséghez.

Diétás megoldások viselkedési problémákra

Casey Bradley Arthur nevű fia koraszülöttként született (29,5 hetes terhességgel), és korai egészségügyi kihívásokkal és fejlődési elmaradásokkal kellett szembesülniük. Óvodás korában további viselkedési és átmeneti kihívások jelentkeztek. A hagyományos orvostudomány szerint egy általános vérnyomáscsökkentő gyógyszer alkalmas a „hangulatingadozásainak” kezelésére, de a funkcionális táplálkozás révén felmerült a „Feingold-diéta”.

A folyamatos táplálkozás-ellenőrzés szükségessége

Hogy mi köze mindennek a sertéstápláláshoz? Ahol van néhány olyan kulcsfontosságú elem, amely még nem vagy nem következetesen épült be a táplálkozási programokba:

1.            Az állat orvosi, táplálkozási és biológiai történetének átfogó megértése;

2.            Következetes és folyamatos táplálkozási és biológiai monitoring.

A tudományos szakirodalomban egyre több bizonyíték van arra, hogy az egyén metabolizmusát már a nagyszülők táplálkozási és/vagy orvosi története is befolyásolja. Mégis, például megváltoztatható az elválasztott sertés takarmány-költségvetése az átlagos elválasztási súly alapján, de kétséges, mivel érdekesebb a szállítóautó megtöltése… Még arra is egyre több bizonyíték van, hogy az elválasztott sertések takarmányában a szójaliszt magasabb szintjét támogatják olyan betegségek esetén, mint a PRRS, de amikor a formulázási rendszerben az optimalizálásra kattint valaki, az a legolcsóbb takarmányt köpi ki.

Funkcionális sertéstáplálkozási szakemberré válás

Következetesen monitorozzák a szájnedveket, a vért és/vagy a boncolásokat a betegségek nyomon követése céljából, de nem tudni arról, hogy bárki is monitorozná az állatai tápanyagszintjét, kivéve, ha mulberry szívbetegségről vagy csonttörésről van szó. Arról nem is beszélve, hogy a termelésből, a takarmánygyárból és az állatorvosi diagnosztikából származó adatok silóit kombinálják, hogy a sertéságazat funkcionális táplálkozási tanácsadójává váljanak.

A genetika képes volt javítani az élve született malacok számát, az ADG-t és az FCR-t az állományokban, de az elhullást nem tudta elérni. Talán több sertést lehet kihozni egy kocából, de kétséges, hogy sokkal több sertés kerülhet a piacrai. Egy 28 sertés/koca/év (PSY) rendszer 5%-os elválasztásból a piacra jutási arány mellett, szemben egy 30 PSY-t és 10%-os elválasztásból a piacra jutási arányt alkalmazó rendszerrel, nagyjából ugyanannyi állatot juttat a sínre. Úgy tűnik azonban, hogy az ágazat belenyugodott abba a ténybe, hogy a termelési ciklus során a sertések 20-30%-át elveszítik.

Ahhoz, hogy valóban funkcionális táplálkozási programok készülhessenek a sertésállományok számára, az is szükséges, hogy minden fél megossza az adatokat és megvitassa a további utat.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Célpontban a fenntartható mezőgazdaság Elkezdődött az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) 30. Európai Regionális Konferenciája Törökországban. A tanácskozás középpontjában ezúttal a fenn...
Megakadályozhatja az elhízást a rizsfogyasztás?... Az elhízás egyre aggasztóbb méreteket ölt a világon. Egy friss felmérés szerint az elhízottak aránya Európában a felnőtt lakosság körében Magyarorszá...
Friss narancslé helyett friss rovarpüré jöhet regg... Először mérte meg az ehető rovarok antioxidánsszintjét egy tanulmány. Ebből kiderült, hogy a szöcskék és selyemhernyók annyi antioxidánst tartalmazna...
A gyerekeknél is országos élelmiszerfogyasztási fe... Nagyjából 2700 fő bevonásával kutatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a magyar élelmiszerfogyasztási szokásokat. Az országos felm...
Új eszközöket használ az antibiotikum-rezisztencia... Az antibiotikum-rezisztencia világszerte egyre nagyobb gondot okoz a humán és az állategészségügy területén. Ehhez kapcsolódóan indította el a Nemzet...
Több okból is támogatják a tej és tejtermékek fogy... Tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács...