A jólét mérőszámai – így pontozzák a malacokat

Az utóbbi években az állati termékek fogyasztói magasabb jóléti követelményeket támasztanak a malacokkal kapcsolatban. A malacok jólétének meghatározása olyan tényezőktől függően változik, mint a kulturális, tudományos, vallási és politikai háttér. A malacjólétet különböző megközelítésekkel értékelik, olyan mérésekkel, mint az érzés alapú megközelítés, a természetes életmód és az öt szabadságjog.

A jó elhelyezés és a jó egészségi állapot a malacok szempontjából a jóléti minőség két fő alapelve. A jóléti minőségről szóló jegyzőkönyv fiziológiai, egészségügyi és viselkedési kritériumokat használ a malacok jólétének értékeléséhez.

Az összebújás definíciója az, amikor egy malac úgy fekszik, hogy testének több mint a fele érintkezik egy másik malacéval, miközben több hely áll rendelkezésére, mint amennyit elfoglal
Az összebújás definíciója az, amikor egy malac úgy fekszik, hogy testének több mint a fele érintkezik egy másik malacéval, miközben több hely áll rendelkezésére, mint amennyit elfoglal (Fotó: Pixabay)

Jó elhelyezés

A jó elhelyezés a malacok jólétének értékelésének egyik fő alapelve. Két kritérium köré épül: ezek a pihenés és a hőkomfort.

Kényelem a pihenés körül

A pihenés körüli kényelmet a malacok testén lévő trágya alapján értékelik, ez egy állat alapú mérőszám. A testre jutó trágyát egyéni és csoportos szinten is értékelik. Egyéni szinten: 0 pont = a testfelület legfeljebb 10%-a szennyezett, 2 pont = a testfelület több mint 10%-a szennyezett. Csoportszinten: 0 pont = az alomban nincs olyan sertés, amelyiknek a testfelülete szennyezett volna, 1 pont = az alomban lévő malacok legfeljebb 50%-ának szennyezett a testfelülete, 2 pont = az alomban lévő malacok több mint 50%-ának szennyezett a testfelülete.

Hőmérsékleti komfort

A hőkomfortot a malacoknál két állat alapú méréssel értékelik: ezek a zihálás és az összebújás.

A zihálás rövid, szájon át történő, gyors, ziháló légzés. A malacoknál a percenkénti 55 légzésnél nagyobb légzésszámot zihálásnak tekintjük. A malacok zihálását csoportonként pontozzák: 0 pont = nincs zihálás, 1 pont = az alomban lévő nyugalmi malacok legfeljebb 20%-a zihál, 2 pont = az alomban lévő nyugalmi malacok több mint 20%-a zihál.

Az összebújás definíciója az, amikor egy malac úgy fekszik, hogy testének több mint a fele érintkezik egy másik malacéval, miközben több hely áll rendelkezésére, mint amennyit elfoglal. Az összebújást csoportonként pontozzák: 0 pont = nem figyelhető meg összebújó viselkedés, 1 pont = az alomban lévő pihenő malacok legfeljebb 20%-a mutat összebújó viselkedést, 2 pont = az alomban lévő pihenő malacok több mint 20%-a mutat összebújó viselkedést.

Jó egészségi állapot

A malacjólét értékelésének másik fő elve a jó egészségi állapot. Ez is két kritérium köré épül: a sérülésmentesség és a betegségmentesség köré.

Sérülésmentesség

A sérülések hiányát a sántasággal értékelik. Ez azt jelenti, hogy egy vagy több végtagot nem lehet normális módon használni. A sántaságot csoportos szinten értékelik: 0 pont = az alomban lévő összes malac járása normális, 1 pont = az alomban lévő egy malac közepes sántaságot mutat, 2 pont = az alomban lévő több malac közepes sántaságot mutat, vagy az alomban lévő legalább egy malac súlyos sántaságot mutat.

A betegség hiánya

A betegség hiányát a köhögés, a tüsszögés, a pumpálás, a végbélnyúlás és a lábszár szétnyúlása alapján értékelik.

A malacokat 5 percig kell megfigyelni, ezalatt a köhögések és tüsszentések számát csoportonként fel kell jegyezni.

A pumpálást labuored légzésként határozzák meg, amikor könnyen látható, hogy a mellkas minden egyes lélegzetvételkor emelkedik és süllyed. A pumpálást csoportszinten pontozzák: 0 pont = az alomban egyetlen sertés sem mutatja a nehézlégzés jeleit, 1 pont = az alomban egy sertés mutatja a nehézlégzés jeleit, 2 pont = az alomban egynél több sertés mutatja a nehézlégzés jeleit.

Végbélprolapsusról akkor beszélünk, ha belső szövetek lépnek ki a végbélből, és ezt a csoport szintjén pontozzuk: 0 = az alomban nincs malac, amelynél prolapsus van, 2 pont = az alomban egy vagy több malacnál van prolapsus.

A lógó láb a hátsó végtagok enyhe vagy részleges bénulására utal. Azt eredményezi, hogy a hátsó végtagok szétterpesztésével nem tudnak állni. A szétterpesztett lábak csoportosan kerülnek értékelésre: 0 pont – az alomban nincs szétterpesztett lábú malac, 1 pont = egy malac az alomban szétterpesztett lábú, 2 pont = több malac szétterpesztett lábú az alomban.

(Forrás: pigprogress.net)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Agrár pályázatokról egyszerűen 1. rész Jelen cikk-sorozat célja, hogy a gazdálkodók számára utat mutasson az Európai Uniós és hazai támogatások igénybevételéhez. Magyarország területének k...
Az állattenyésztés nyertese lehet a 2014-2020-as c... A Földművelésügyi Minisztérium álláspontja szerint az állattenyésztő kis- és közepes gazdaságok a 2020-ig szóló európai uniós költségvetési ciklus egy...
Milyen évet zár idén a mezőgazdaság? Szakértők vál... Vegyes eredményeket, de összességében jó évet jelenthet a mezőgazdaságnak a 2014-es esztendő. A szántóföldi növénytermesztésben ugyan nem biztosított ...
Szorosabbá fűzik a román-magyar agrár kapcsolatoka... A magyar-román agrár kapcsolatépítés jegyében Kecskemétre látogatott egy delegáció Alba megyéből. A Megyeházán rendezett tanácskozás középpontjában a ...
Visszanyerheti jelentőségét az állattenyésztés... Növekvő sertésállomány Magyarországon; tejtermék-támogatás; támogatást kapnak a zöldség-gyümölcs termelők az orosz embargó miatt; átgondoltabb AKG pro...
Legalább a lépfene terjedését sikerült megállítani... A hatóságok összehangolt, gyors fellépése megakadályozta a nyári lépfenejárvány elterjedését. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azon dolgozik, hogy...