A jelen, és annak következményei

Több témakörben is vitás az agrárhelyzet; veszélyes lehet az orosz zöldség-gyümölcs tilalom; megjelent az agrártámogatási rendszer átalakításáról szóló rendelet; ellenőrzik az UHT-tejeket; nem éppen jó hírek az aratásról; együttműködünk a bosnyákokkal; sok búza jött össze a Magyarok Kenyeréhez; programajánló. Minden fontos agrárhírről cikkünkben olvashat.

A külkereskedelemben sincs éppen minden rendben, mint az orosz zöldség-gyümölcs tilalom. De itthon is van bőven olyan agrártéma, ami napok, vagy hetek óta foglalkoztatja a magyar mezőgazdasági szereplőket.

Lezárult egy vitás korszak az agrártámogatási rendszer átalakítása körül. Legalábbis egy időre, megjelent ugyanis az egységes területalapú támogatásról szóló rendelet. Ezzel pedig vége a találgatásoknak, és feltételezéseknek. A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent rendeletből kiderül, hogy az évi több mint 150 ezer eurós támogatásoknál 5%-os, az 1200 hektáros területtel rendelkezőknél 100%-os lesz a támogatáscsökkentés. Ezen kívül pedig kiemelt szerepet kap az állattenyésztés, és a munkaerőigényes ágazatok támogatása is.

Vége a vitának, rendeletbe foglalták, hogy az 1200 hektár feletti területek támogatását elvonják.
Vége a vitának, rendeletbe foglalták, hogy az 1200 hektár feletti területek támogatását elvonják.

Újabb vitára adhat okot a Natura 2000 területek kapcsán szerveződő tervezet. Az ország számos pontján készülnek jelenleg az ilyen jellegű területekre vonatkozó fenntartási tervek. A most készülők célja, hogy legyen egy aktuális, átfogó kép az adott területről. A fenntartási tervek nem kötelező érvényűek, hanem javaslatokat fogalmaznak meg. Többségük pedig a napokban válik vagy vált véleményezhetővé. A gazdálkodók, földbérlők, tulajdonosok és egyéb érintettek megismerhetik a tervek tartalmait és véleményezhetik is.

A hazai tej érdekeit védő ügyben is újabb fejlemények láttak napvilágot. A CO-OP Hungary Zrt. kereskedelmi lánc csatlakozott a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácshoz. Ezentúl tehát ezen üzletekben is kizárólag magyar tejjel találkozhatnak a vásárlók. Egyébiránt a hazai tej és tejtermék aránya eddig is meghaladta a 80%-ot, külföldi tejre pedig csak kiegészítő beszerzési forrásként támaszkodtak. Hamarosan pedig ellenőrzik az UHT-tejeket. Elrendelte ugyanis a minisztérium az ágazat szereplői által régóta kért intézkedést.

Már a COOP üzletek polcain sem láthat import tejet.
Már a COOP üzletek polcain sem láthat import tejet.

 

Még több piaci hír

Nincs túl nagy elégedettség az idei gabonahozam terén. Békésben például az elmúlt évtizedek leggyengébb búzatermését takarították be. Az őszi búza hektáronként 3,8 tonnás termésátlaga elmarad az előre jelzett 4,5-5,0 tonna közötti országos átlagtól. A hozamot és a minőséget is nagyban letörte a rendkívül csapadékos időjárás, a sárgarozsda gomba és a tartós pocokinvázió. A GOSZ elnöke szerint azonban országos szinten nem csúsztak a munkák. Hamarosan, az előirányzott augusztus eleji időre végeznek is az aratással.

Együttműködést írtunk alá Bosznia-Hercegovinával mezőgazdasági kapcsolatokat illetően. Eredményes a kétoldalú agrárkereskedelmünk, a múlt évben Magyarország 308 millió euró értékben exportált, 85 millió euróért pedig importált agrár- és élelmiszeripari termékeket. A magyar-bosnyák együttműködés célja, hogy a kereskedelmi kapcsolatok is tovább erősödjenek a két ország között.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b) és Boris Tucic, bosnyák külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter aláírják a két ország közötti mezőgazdasági megállapodást Fotó: Soós Lajos (MTI)
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter (b) és Boris Tucic, bosnyák külkereskedelmi és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter aláírják a két ország közötti mezőgazdasági megállapodást Fotó: Soós Lajos (MTI)

Még összesítik a Magyarok Kenyere program kapcsán befolyt búza adományokat. Az azonban már látható, hogy több gabona folyt be idén, mint tavaly. Pedig már 2013-ban sem volt ok a panaszra, tovább folytatódik az emelkedő tendencia. A Magyarok kenyere programban az augusztus 17-én a mohácsi Szent Miklós Vízimalomban összeöntött búzából előállított lisztből, verbőci vendégkovász és parajdi só felhasználásával sütik augusztus 20-án az állami ünnepre szánt, a Szent Jobb-körmeneten megáldott kenyeret. A pécsi Magyarok kenyere ünnepen felszelt kenyeret, továbbá még ezer cipót értékesítéséből befolyó összeget rászoruló gyermekek étkeztetésére fordítják majd.

Programajánló

A mai napon kerül megrendezésre a XXVII. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó Jászberényben.
Jövő héten pénteken 8-tól 10-ig pedig a Szentlőrinci Gazdanapok, ahol közel négyszáz kiállító vesz majd részt. Részletes programért látogasson vissza Agrárhírek oldalunkra vasárnap is!
Mindkét rendezvény családi programokban is bővelkedik, így az érdeklődök garantáltan nem unatkoznak majd.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Folyik az aratás, és az aggódás az olcsó dinnye és... Jól halad az aratás, biztatóak a terméskilátások; aggódnak a dinnye- és a meggytermelők is az alacsony árak miatt; támogatási kérelembenyújtás szőlőül...
Kevesebb, mint 1 hónap az aratásból Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke szerint várhatóan augusztus elsejére végeznek az aratással a gazdálkodók az o...
Idén is lesz Magyarok kenyere Idén is várják a búzát a Magyarok kenyere programhoz az ország minden megyéjéből és a külhoni területekről, a felajánlott gabonából készült liszt nagy...
Hiába a jó termésmennyiség, ha alacsony az ár Az őszi búza aratása Jász-Nagykun-Szolnok megyében is javában zajlik, az utóbbi napok esőzései azonban hátráltatják a munkát. A napraforgó- és kukoric...
Aratás – Az időjárás közbeszól Annak ellenére, hogy a szokottnál két héttel korábban kezdődött a búza aratása Komárom-Esztergom megyében, mára a sok csapadék miatt késedelmet szenve...
Átalakul az agrártámogatási rendszer – Pro é... 1200 hektár terület felett 100 százalékos lesz a területalapú támogatás elvonása. Ezt a forrást többek között az állatjólét támogatására, a koca, a ba...