A jegenyék nem nőnek az égig….

Az árak sem növekednek évről évre, gondoltuk ezt eddig a nyárig. Ám a valóság rácáfolt erre a népi bölcsességre, mert olyan helyzetet állított elő a piacon, ami további áremelkedéshez vezetett.

Az elmúlt évben a magyar gazdák profitáltak a világpiaci keresletnövekedés hatására bekövetkezett áremelkedésből. A magyar termés az átlagosnál jobb volt, folyamatosán emelkedő árak mellett került értékesítésre a belföldi és az export piacokon. Mivel az árak viszonylag alacsony szintről indultak, az erős kereslet hatására az év végére soha nem tapasztalt magas értékesítési árak alakultak ki kukorica, napraforgó és búza esetében. Ekkorra már a termelői raktárak kiürültek, a feldolgozóknál is csak az éppen szükséges átmeneti mennyiség volt biztosítva az új termésig.

7,2 t/ha termésátlaggal számolva, egy közepes, 7,5 millió tonnás kukoricatermés várható Magyarországon

A kínálati oldalon a termelők kivártak az új termés előre kötésével, hiszen azt tapasztalták, hogy aki előre kötött az elesett az áremelkedés okozta plusz profittól. A keresleti oldalon a malmok és a takarmánykeverők vártak az új termés ár lenyomó hatására, az árak csökkenésére. Ezek a piaci szereplők a korábbi áremelkedést sem tudták érvényesíteni a saját eladási áraikban, melynek következtében készleteik nőttek, eredményességük csökkent.

Ezt a várakozást felborította az, hogy a hazai aratás késett, így a felhasználók kerültek lépéskényszerbe, nekik kellett árat mondani előszőr. Jól látszott ez az árpánál, mert az induló 58 ezer Ft/t árak rövidesen 62-63 ezer Ft/t felé emelkedtek. A hazai takarmánykeverőknek az árpa olcsó alternatívát jelentett a 90 ezer Ft/t felé emelkedett kukoricával szemben, illetve jelentős exportkereslet is volt az árpára.

Ebben az időszakban jelentősen befolyásolta a várakozásokat a nyár eleji aszály, ami a kukoricatermést fenyegette, és káros hatását lehet, hogy csak most fogjuk látni igazából, ha a kukorica betakarításra kerül az ősz folyamán.

Az árpa betakarítása július végére befejeződött. A NAK hivatalos adatai szerint őszi árpából 242 ezer hektárról 6,4 tonnás átlagtermés mellett 1,56 millió tonna termett. Tavaszi árpából 27 ezer hektár betakarított területről cca. 120 ezer tonna termést hoztak le a gazdák. A kereslet is növekedni kezdett az árpára, amíg a FOB-os irány nem működött az alacsony (de emelkedő) Constanta-i szintek miatt, addig az olaszok egyre növelték beszerzési áraikat. Grafikonon a FOB RUSSIA árpa áralakulása július végéig.

Repcéből 257 ezer hektáron 701 ezer tonna került betakarításra 2021-ben, mely mind területben, mind mennyiségben 20%-os csökkenést jelentett a tavalyi terméshez képest.

Az EU-26 várható termése 16,85 millió tonna lehet, mely némileg meghaladja a tavalyit (16,45 millió t), azonban ez még mindig alacsonynak tekinthető. Az importigény továbbra is jelentős marad (6-6,5 millió t). A hagyományos importforrások, Ukrajna a szezon elején piacra bocsátja az exportfeleslegét. Kanada a gyenge termés miatt idén importőr, ezért az idei szezonban Ausztrália lehet a fő importforrás, a gyenge kanadai termés miatt.

A Matif árjegyzései továbbra is magas volatilitást mutatnak. Az augusztusi határidő 500 és 550 EUR/t között mozgott a zárása előtti hónapban. A korai feladású repcére, jelentős felárat fizettek a vevők.  A magas Matif-árak és prémiumok kombinációjaként nagyon vonzó termelői árak alakultak ki, amely beindította a piacot. A termelők elkezdték adni a repcét, jelentős mennyiség cserélt gazdát. A termelői piacon 200.000 Ft/t feletti fix árakon születtek üzletek, amellyel a magyar repce kiárazódott az exportpiaciokról.

Összeségében a repce idei világszintű termése (65,4 millió t), meghaladja a tavalyi (64,71 millió t), azonban a sok bizonytalansági tényező miatt nagyon volatilis a repcepiac ármozgása.

A napraforgó idei 655 ezer hektáros vetésterülete, jelentősen meghaladja a tavalyit (2020, 605 ezer ha). A NAK termésbecslése alapján a várható 1,79 millió tonna termés is meghaladhatja a tavalyit. Nemzetközi kitekintésben is optimisták a termésvárakozások, a világ össztermése (57,5 millió t), várhatóan 7 millió tonnával meghaladhatja a tavalyit.

A világpiac két legnagyobb szereplője Oroszország és Ukrajna. A Volga menti száraz július időjárás ellenére is várható 15,5 millió t napraforgó (2020: 13,31 M t). Ukrajnában csapadékosabb volt a július, a várható termés 16,7 millió t, amely akár 17 millió t is lehet kedvező augusztus esetén (2020: 14,1 millió t).

Mindennek ellenére meg kell várni a tényleges hozamokat a Fekete-tengeri régióban. Sok múlik azonban a növényi olaj árain, amelyek a következők miatt változhatnak:

  • Az amerikai kormány politikai döntése a biodízel megbízatásának korlátozásáról
  • A szójabab termésmennyisége és ára
  • A pálmaolajtermés Malajziában
  • Napraforgóolaj a biodízel célú felhasználásában növekedés lehet az EU-ban.

Összességében a termés mennyisége visszatér a normális szintre, ami a további árnövekedést megakadályozhatja, de a biodízel célú felhasználás iránti növekedés és a repcehelyzet megakadályozza az árzuhanást.

A kukorica termése fogja eldönteni, hogy milyen trendek fognak a magyar belpiacon felerősödni a továbbiakban és kombinálodni a nemzetközi hatásokkal. A NAK 2020. július 30-i előzetes kukorica termésbecslése szerint egy millió hektáron 7,2 t/ha termésátlaggal számolva, egy közepes 7,5 millió tonna termés várható az országban. Ebben az esetben mind a hazai, mind az exportpiac tud működni. Vannak azonban olyan termelői előrejelzések már a birtokunkban, hogy a tényleges termés az előrejelzéstől lehet 300-700 ezer tonnával kevesebb is, ami felboríthat minden számítást.

Mint látható rengeteg tényező és sok bizonytalan hatás növelheti még az árakat tovább.

Hogy nőhetnek-e a jegenyék az égig kérdésre a választ én sem tudom. Azt azonban igen, hogy módjukban áll!

Otrok György
terménykereskedelmi igazgató
IKR Agrár Kft.
www.ikragrar.hu

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kevesebb búza várható a világban Az USA agrárminisztériuma (USDA) publikálta a következő szezonra vonatkozó prognózisát a gabonapiacról. Eszerint világviszonylatban a tavalyinál keves...
Több szója teremhet idén Az olajnövények globális piaca mennyiségben várhatóan 2,3 százalékot növekszik a 2014/15-ös gazdasági évben a tavalyi évhez viszonyítva és 515,2 milli...
Olajnövények piaci helyzete A világon a legelterjedtebb olajmag a repcemag és a canola. A tavalyi évben rekord méretű volt a két növény magjának nemzetközi forgalma, 15,2 millió ...
Az európai repcepiac a franciáktól kaphat lökést i... Az alacsony gabonaárak az előzetes felmérések szerint arra késztethetik a francia gazdákat, hogy a szokásosnál nagyobb területen vessenek repcét. Ugya...
Miért jobb a román kukorica, mint a magyar? Elkezdődött a kukorica betakarítása itthon és a piac is beindult. Az első fejlemények nem teljesen a hazai termesztők szája íze szerint alakulnak. Ala...
A repcemag össztermelése a canola teljesítményével... A legfrissebbi prognózis szerint a repcemag össztermelése - beleértve a canola-t is - a világon valamivel meghaladhatja az egy évvel korábbit. A 2017/...