A húsgalambtenyésztés felfuttatását a Debreceni Egyetem is támogatja új képzésével

Továbbképzést hirdet a húsgalamb-tenyésztés iránt érdeklődők számára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara. A januárra tervezett szakmai program az egyetemi alapképzésben oktatott haszongalamb-tenyésztés tantárgy tematikájára épül.

Az értékmérőktől a tartástechnológián, a takarmányozáson, a különböző fajtákon és a genetikai ismereteken keresztül egészen az állategészségügyi ismeretekig, a húsgalambtenyésztés minden tényezőjére kiterjed a debreceni agrárkar 2019 januárjára tervezett továbbképzése.

Húsgalamb tenyésztői képzést indít a Debreceni Egyetem
Húsgalamb tenyésztői képzést indít a Debreceni Egyetem

Állattenyésztő hallgatóink egy féléves tantárgy keretében tanulnak minderről, amit előzőleg élettani, állategészségtani, takarmányozástani, tartástechnológiai és állattenyésztési ismeretekkel alapoznak meg. A tenyésztőknek hirdetett, 15 órás továbbképzésen mindezt ötvözzük

– összegezte a tematikát előzetesen Posta János, Állattenyésztési Tanszék adjunktusa.

A kar oktatói-kutatói közül többen gyakorló galambtenyésztők, ők is bekapcsolódnak a továbbképzésbe, illetve a speciális ismereteket a területek szakemberei (például takarmányozási szakember, állatorvos,…) oktatják majd.

Képzésünk kapcsolódik az Agrárminisztérium napokban bejelentett nemzeti húsgalambprogramjához, amihez várják a tenyésztők jelentkezését. Ahogy Nagy István miniszter is elmondta, a galambászat nem igényel költséges nagyüzemi felszerelést, visszahozza a háztáji állattartást a vidéki portákra és ezzel a termelők utánpótlását is bővítheti – emelte ki Posta János.

A galambászatnak nagy hagyományai vannak Magyarországon, az Alföldön mindig jellemző volt, de mára itt is drasztikusan visszaesett a termelés, a vágógalamb-előállítás. Békés és Hajdú-Bihar megyékben működnek még néhány száz páros tenyészetek. A nemzeti program beindításától a tenyésztők számának növekedését várják, figyelembe véve, hogy a galambhús világszerte keresett és jól jövedelmező termék.

Prémium élelmiszerről van szó, ára a boltokban eléri a kilónkénti négyezer forintot. Nem elhanyagolhatók élettani hatásai sem: magas a fehérjetartalma, könnyen emészthető. Azt gondolom, a galambhúshoz kapcsolódóan a termékfejlesztés is izgalmas lehetőségeket rejthet még a jövőben – tette hozzá a szakember.

A Debreceni Egyetem agrárkara továbbképzést hirdet 2019. január 30-31. között, jelentkezni a http://regisztracio.unideb.hu felületen (Húsgalamb tenyésztői képzés) lehet.

A képzés tematikája itt érhető el.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Duális képzés indul a Debreceni Egyetem mezőgazdas... A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara hat szakot hirdetett meg új gyakorlatorientált formában. A j...
Fehérjenövény-program Debrecenben Magas termésbiztonságú, gazdaságosan termeszthető és finomításra alkalmas fehérjenövények nemesítése a célja annak a programnak, amelyet csütörtökön i...
Sertéstelep-vezetőket képeznek Debrecenben Két évvel a juhászképzés beindítása után hétfőn sertéstelep-vezetők négyhetes oktatása kezdődött meg a Debreceni Egyetemen (DE). A képzés során a rész...
Agráros diákok, irány külföld! A Debreceni Egyetemen már 2001 óta minden évben lehet pályázni a CEEPUS programon történő részvételre a környezetgazdálkodási agrármérnök hallgatóknak...
93 éves agrármérnököt tüntettek ki Debrecenben... Arany, gyémánt és rubin oklevelek átadására került sor Debrecenben. A jubileumi diplomaosztó ünnepségen - ahol beszédet mondott az egyetem dékánja is ...
Újfajta növényszaporítás a Debreceni Egyetem Kutat... Modern laboratóriumi rendszert alakítottak ki a Debreceni Egyetem AKIT Nyíregyházi Kutatóintézetében. Ezzel a mikroszaporítással előállított, in vitro...