A Huminisz Kft. technológiai ajánlata: napraforgó

A Huminisz-technológia lényege, hogy önmagukban is hatékonyan mûködő növénykondicionálókat és lombtrágyákat együttesen, az egyes növénykultúrák igényeinek megfelelő arányban és dózisban juttatjuk ki. Ezáltal még jobb hatásfok és eredmény érhető el. A KONDISOL növénykondicionálókat a SOLVITIS lombtrágyákkal együtt alkalmazva kiemelkedő jövedelmezőséget érhetünk el, például, napraforgóban is.

Huminisz előnyök:

  • akár egy kezelés hatására 0,2-0,8 t/ha terméstöbblet érhető el 3-4 t/ha-os termésszinten a kezeletlen/kezelt kontrollhoz képest
  • átlagosan 10-15%-s a hozamnövekedés 1-2 értékkel emelkedő olajtartalom mellett (1. grafikon)
  • nagyobb lesz a tányértömeg és tányérátmérő (2. grafikon)
  • erősödik a növény immunrendszere, a betegségekkel szembeni ellenállóképesség javul (3. grafikon)
  • a gombaölő szerek hatása javul (3. grafikon)
  • jobb lesz a termékenyülés (1. kép)

A várható hozamtöbblet időjárási-, és talajviszonyoktól , termesztés- technológiától, tápanyagellátottságtól függően változhat.

A KONDISOL B+S a ként szerves kén formában (metionin aminosav) tartalmazza, amely segít az olajképzés folyamatainak lerövidítésében, ezzel együtt támogatja a növény energiafelhasználását a cisztein előállításához. A bór folyamatos utánpótlása is fontos a napraforgó megfelelő vízháztartásának fenntartásához, elengedhetetlen a termékenyüléshez és a termésképzés folyamataihoz. A bór továbbá segít a stressz helyzetek kezelésében is. A magas fulvo- és huminsav tartalmú KONDISOL termékcsalád és különösen a K2 szintén hozzájárul a kezdeti abiotikus stressz és gyomirtó szer által okozott fitotoxicitás kezeléséhez (lásd 2-5. kép). Kisebb vegetatív felületre kijuttatva is hatékony (akár 15-20%-os borítottság). A kezelést követően rövid időn belül (2-4 nap) látványos javulás tapasztalható: elindul a növény fejlődése, a fitotoxikus tünetek mérséklődnek, klorofill-tartalom növekszik (SPAD-index)

A K2 még erőteljesebb regeneráló hatását a humin- és fulvosavak (8,8 m/m%) mellett a hozzáadott 5 féle aminosav (17,5 m/m%) szintén támogatja.

A termékek kijuttatása történhet az aktuális növényvédelmi kezelésekhez igazodva, azokkal egy menetben. A keverési próbát minden esetben végezze el!

Technológiai ajánlat

További, a felhasználással kapcsolatos információkért keresse területi kollégáinkat bizalommal!

Kísérleti eredményeink

A Huminisz technológiával kezelt napraforgó állományok 2013-2020 között átlagosan 13,15%-os terméstöbbletet eredményeztek!

1. grafikon: Huminisz technológiával kezelt napraforgó termésátlagai 2013-2020 között

A Huminisz termékek kijuttatásának eredményeként a napraforgó tányérátmérője és tányértömege is szignifikáns, pozitív eltérést mutat a kezeletlen kontrollhoz képest. Így a kezelt állományban bizonyítottan nagyobb termésátlag realizálható!

Bacardi napraforgó vizsgált paramétereinek eredményei (Rakamaz, 2018. 08. 29.)

2. grafikon: A Huminisz technológiával kezelt napraforgó vizsgált paramétereinek eredményei
A különböző betűk a szignifikánsan (p:<0,05) különböző csoportokat jelölik

A kijuttatott termékek fokozzák a gombaölő szerek hatékonyságát és a növény ellenállóképességét! A kísérletek során a Huminisz technológiával kezelt állományokban kevesebb Sclerotinia által fertőzött tövet számláltak az üzemi kontrollhoz képest!

3. grafikon: Huminisz technológia és üzemi kezelések összehasonlítása Sclerotinia sclerotiorum által  fertőzött növények számának tekintetében – Napraforgó (Hédervár, 2016)

A humin- és fulvosavak támogatják a termékenyülési folyamatokat és a tápanyagok beépülését a termésbe! Nagyobb tányérátmérő, több kitelt kaszat várható, mely nagyobb termésátlagot eredményez!

1. kép Napraforgó – SY Excellio termékenyülési értékelés

A pre-, illetve posztgyomirtás után esetlegesen fellépő fitotoxikus tünetek megjelenését követően a Huminisz technológiával kezelt napraforgónál a kezelést követő 2-4 nappal már látványos javulás tapasztalható! Bizonyos* posztemergens gyomirtó szerekkel együtt történő kijuttatás lehetséges és megelőzi, illetve mérsékeli a fitotoxikus tünetek kialakulását.

2-5. kép: Iharosberény 2016. május – Preemergens herbicid stressz és kezelés utáni állapotok napraforgóban, alacsony humusz- tartalmú homoktalajon

Az állomány 20-30%-a kipusztult. A fényképeken a kezelés előtti állapotok, majd a kezelést követő felépülési folyamatok láthatóak, 3 nappal és 3 héttel a Huminisz technológia kijuttatását követően.

*Részletes információért kérjük keresse területi képviselőinket!

A HUMINISZ technológia megtérülési mutatói napraforgóban

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Kiemelkedő eredmények őszi káposztarepcében és ősz... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. Cégünk a piac egyik meghatározó szereplőjeként font...
Egy hihető ígéret: a Huminisz-technológia 11,5% tö... Nehéz a gazdálkodók dolga, ha az inputgyártók és -forgalmazók szédítő ígéretei között akar eligazodni. Mekkora termésnövekedés elérése a reális egy új...
A Huminisz hozamnövelő eredményei kukoricában és n... A Huminisz Kft. évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik a huminsavas növénykondicionálás területén. A piac egyik meghatározó szereplőjeként fontos fela...
A cukorrépánál, szójánál és burgonyánál is nagy do... A Huminisz Kft. a huminsavas növénykondicionálás egyik szakértője Magyarországon. Fontos feladatának tekinti, hogy a termelőket szakmailag hiteles inf...
Őszi búza eredmények Huminisz-technológiával a 201... A 2017/2018. évi szezonban az őszi búza terméseredmények (hozam, minőségi paraméterek) országos átlagban elmaradtak az előző évitől. Az elhúzódó márci...
Káposztarepce eredmények Huminisz-technológiával a... Az őszi és tavaszi Huminisz-technológia alkalmazásával a káposztarepcében mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt kimagasló eredményt érhetünk el....