A HERBÁL a gyógynövények erejével segíti a növényt stressz esetén

A mai szélsőséges időjárási viszonyok negatív hatásai miatt fontos, hogy kultúrnövényeink immunrendszerét megerősítsük és kihozzuk belőlük a bennük rejlő maximális terméshozamot. A hazai mezőgazdasági termelésben is egyre nagyobb teret kapnak az organikus, a fenntartható és környezetbarát növénykondicionálók.

Ezen termékek szerves molekulái és egyéb összetevői aktivizálják a növényi anyagcsere-folyamatokat, gyorsítva a növények növekedését, fejlődését. A növényi eredetű kivonatok számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek pozitív hatása, a tudomány számára csak részben ismertek. A belőlük készült növénykondicionálók javítják a növény tápanyag-hasznosítási hatékonyságát. A fotoszintetikus aktivitás növelése mellett fokozzák a növényeknek az abiotikus stresszfaktorokkal, mint például a faggyal, szárazsággal, sóval szembeni tűrőképességét csakúgy, mint a gombákkal, baktériumokkal és vírusokkal szembeni ellenálló képességét.

A HERBÁL különlegessége abban rejlik, hogy egyesíti az elmúlt két évtizedben megjelent növénykondicionáló terméktípusok alkotóelemeit.

Milyen anyagokat is tartalmaz a HERBÁL?

A HERBÁL tulajdonképpen bioaktív összetevőket tartalmazó, szerves anyagokból nyert kivonat, melynek számos minőségi összetevője közül kiemelendők:

 • a gyöngynövények,
 • a humuszanyagok és
 • a növényi olajok, zsírsavak.

A gyógynövények, ahogy a humán gyógyászatban, úgy a mezőgazdasági termelésben is pozitív hatást gyakorolnak egy-egy adott problémára. A HERBÁL-ban található gyógynövények, magyarországi éghajlaton termesztett, magas minőségű, válogatott alapanyagokból kerülnek kiválasztásra. A magas színvonalú hatóanyagok a kultúrnövény immunrendszerére hatnak, azt stimulálják. Növelik a zöldtömeget, ezáltal nő a fotoszintetizáló felület, valamint segítik a rendelkezésre álló tápanyagok felvételét. 

A humuszanyagok a szerves szénnek a természetben leggyakrabban előforduló formái. Ezek egyik fontos jellemzője, hogy vízoldható vagy vízben oldhatatlan komplexeket képeznek a fémionokkal, oxidokkal, agyagásványokkal, valamint kölcsönhatásba lépnek szerves vegyületekkel, pl. alkánokkal, zsírsavakkal, felületaktív anyagokkal és növényvédő szerekkel. A talajban és tőzeglerakatokban előforduló humuszvegyületek fontos szerepet játszanak a földi és a vizes ökorendszerekben. Ezek az anyagok elősegítik az oxigénszállítást, gyorsítják a légzést, és ugyancsak elősegítik a növények tápanyag-hasznosítását.

A HERBÁL-ban egy speciális növényi olaj formuláció található, melyet egy zsírsavgyűrű vesz körbe. Ez a gyűrű tartja magában a gyógynövények hatóanyagait és a növényi olaj segítségével pedig könnyen szállítódnak a kultúrnövényben.

Hogyan segít Önnek és növényeinek a HERBÁL növénykondicionáló?

 • A gyökérzet megerősítésével elősegíti a talajban lévő tápanyagok ásványi sók és nyomelemek hasznosítását. A tápanyagok felvételét gyorsítja, a növekedést serkenti, ezáltal a növény erősebb lesz, tápanyagcseréje fokozódik.
 • A növény – vízgazdálkodásának javításával – jól hasznosítja az egyenlőtlen csapadékmennyiségét, a HERBÁL átsegíti a növényzetet az átmeneti szárazabb időszakon.
 • A HERBÁL-lal kezelt levélzet erőteljesebb, zöldebb, ami a további fejlődéshez szükséges fotoszintézis elengedhetetlen feltétele.
 • A növények bőrszövete megvastagodik, a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk és a kártevők is nehezebben tudják átszúrni.
 • A HERBÁL az immunrendszert erősíti, ellenállóvá teszi a növényt a különböző időjárási viszonyokkal szemben. Hatására a megerősített növény könnyebben viseli el az erős napfényt és a szélsőséges körülményeket.
 • Javasolt kijuttatási mennyiség szántóföldi növényeknél 5-10 liter / ha, mely garantáltan megtérül.

Eredmények a HERBÁL használatát követően:

Az elmúlt években végzett kisparcellás és üzemi kísérletek bebizonyították, hogy a HERBÁL-lal kezelt állományok a szélsőséges időjárási viszonyok mellett, a növény immunrendszerét stimulálva, többlethozammal hálálták meg a törődést. A magasabb hozam elérése természetesen, csak feltöltött tápanyagban gazdag környezetben valósítható meg.

Alkalmazásának előnyei:

 • erősíti a növények ellenálló képességét,
 • serkenti a növény növekedését, a klorofilképződést és a légzésaktivitást (intenzívebb fotoszintézis),
 • aktiválja a speciális, úgynevezett másodlagos védekezési funkciókat (fitoalexinek),
 • növeli a növényerősítő funkciót,
 • megnöveli a talaj biológiai aktivitását,
 • biztosítja a gyökérzet erőteljes növekedését.

További információért kattintson ide!

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Nem tonnákat hozó csodaszer, de 5-10 százalékos te... A levélminta fontos segítség a tápanyag-kijuttatásról meghozott döntésben, de csak egy pillanatnyi állapotot mutat meg az adott növény kondíciójáról ...
Szántóföldön is nagy segítséget jelent(ene) a lomb... A növények meghálálják azt a gyorssegélyt, amelyet a lombtrágyázással tudunk számukra biztosítani, ugyanis nemcsak a gyökereik, hanem a leveleik útjá...
A Fitohorm termékek UAN-oldatokkal való felhasznál... Az idei évben a repce- és gabonaállományok fejlődésükben jóval elmaradottabbak. A táblákon a nitrogén, a kén, de helyenként a foszfor/bór és a mikroe...
A búza legfontosabb mezo- és mikroelemei A mezoelemek közül az utóbbi években egyértelműen a kén került a figyelem középpontjába a búza táplálásában, mivel országszerte egyre több helyen mut...
Kiváltható-e a nitrogén műtrágya levéltrágyákkal?... Nem, sajnos a kijuttatásra szánt nitrogén hatóagyag jelentős része gazdaságosan nem váltható ki levéltrágyák alkalmazásával! És akkor, akár itt véget...
A FitoHorm Turbo termékcsaládja beindítja az őszi ... A csapadékhiány és a magas nitrogénárak egyaránt megkeserítik a gazdálkodók életét. Gyói Gábor a FitoHorm Kft. dél-alföldi régiójának szaktanácsadója...