A hazánkban termeszthető szilvafajták gyűjteménye

Összegyűjtöttük a Magyarországon termeszthető szilvafajták egy csoportját, felsorolva a tulajdonságaikat, termőképességüket, és fajtajellegeiket. A felsorolás nem törekszik a teljességre, ezért nem minden olyan fajta szerepel benne, amely megterem az országban. Cikkünkben egy kis barangolásra hívjuk az olvasót az egyik legkedveltebb gyümölcsfajta jellemző és kedvelt változatai között.

Anyagunk a Pest megyei Dánszentmiklóson üzemelő Pullulo Faiskola gyűjtése alapján készült, mely több, hosszú távra szóló licencjoggal rendelkezik szilva, kajszi, cseresznye, meggy, mandula és alma fajokon belül. A szilvafajták összeírása az ő szakmai munkájuk eredménye.

Kedvelt és keresett szilvafajták listája
Kedvelt és keresett szilvafajták listája

A Haganta szülők: “Cacaks Beste” x “Valor”.

Növekedése középerős, vízszintesen elágazó, jól alakítható ágrendszert hoz. Viráágzására jellemző, hogy részben öntermékeny, porzói: C.lepotica, Hanita, Katinka. Érésideje szeptemberben a Presidenttel egybe esik. Gyümölcse nagyon nagy, hosszúkás, viaszos,átmérő 42 mm, átlagsúly 50-80 g, magvaváló és kiváló ízű. Korai ,nagy termőképességű fajta.

A Hanka szülők: “Hanita” x “Katinka”.

Növekedése középerős, könnyen alakítható koronával rendelkező fajta. Virágzása öntermékeny, jó porzói pedig a Katinka, a Presenta és a C.lepotica. Érésideje július végén van. Gyümölcse közepesen nagy, kék szilva, magvaváló, szilárd húsú, bőlevű, kiváló ízű, harmonikus sav-cukor aránnyal rendelkezik. Nagyon korán termőre fordul, bőven terem. Már az ültetés évében termést hoz.

A Haroma szülők: (“Ortenauer” x “Stanley 34”) x “Hanita”.

Növekedése középerős, nagyon szép korona felépítéssel rendelkezik. Korai virágzású, öntermékeny fajta. Érésideje szeptemberben, a Beszterceivel egy időben van. Gyümölcse ovális, középnagy, sötétkék, intenzív illattal. Húsa szilárd, leveses sötétnarancs, jól magvaváló. Íze kiváló, közepes sav-, magas cukortartalommal bír. Bőtermő, korán és rendszeresen terem.

a Jojo szülők: “Ortenauer” x “Stanley”.

Növekedése gyenge-középerős, virágzása korai, öntermékeny. Érésideje szeptemberben van, hosszan szedhető, de ajánlott megvárni, míg a húsállomány félig „besárgul”. Ovális, középnagy, nagy, szilárd húsú, bőlevű harmonikus ízű, közepesen magvaváló gyümölcsöt hoz. Korán termőre fordul, bőtermő fajta, ami rendszeresen terem.

A Topend Plus szülők: “Cacaks Beste” x “Valor”.

Növekedése középerős, kompakt. Virágzása: egy és több éves részeken is képez virágot, középkorai, öntermékeny fajta. Érésideje nagyon kései, szeptember vége – október, hosszan fán tartható. Gyümölcse nagy méretű, acélkék, hosszúkás, illatos. Húsa szilárd, de leveses magvaváló. Jól fán tartható és hosszan tárolható. Íze kiváló,a sütőipar is használja. Bőtermő, korán termőre fordul, alternanciára nem hajlamos.

Cacanska rana

Az egyik legkorábban érő, (július közepe és vége), nagy gyümölcsméretű fajta. Héja lila és hamvas. Húsa szilárd, sárgászöld, lédús, átlagos szilva ízzel. Elsősorban friss fogyasztásra ajánlott. Fája középerős-erős növekedésű, kezdetben feltörekvő ágrendszerrel. Éréskor hajlamos a hullásra. Önmeddő, ajánlott porzópárja a Cacanska lepotica. Téli erős lehűlésekre és késő tavaszi fagyokra alternanciával reagál.

Elena SZB

Korán termőre forduló, rendszeresen termő fajta. Öntermékeny. Nemesítői vizsgálatok szerint Sarka-vírusra toleráns. Szeptember végi érésű, gyümölcse megnyúlt, középnagy. Héjának színe sötétkék. Íze kiváló, édes, aromás, átlagos cukortartalma 18,4 százalékos. Jól tárolható, cukrászipari feldolgozásra is kiválóan alkalmas. A vírusérzékeny Besztercei fajtakör pótlására hivatott.

Presenta SZB

Korán termőre forduló, kései (szeptember vége- október eleje), német fajtaújdonság. Sarka vírus-toleráns, beltartalmát a jó íz és a nagy cukortartalom jellemzi. Gyümölcsmérete közepes, alakja hengeres. Kiváló pálinka alapanyagot ad.

Stanley

Amerikai nemesítésű, Sarka-toleráns, különféle ökológiai adottságokhoz jól alkalmazkodó fajta. Augusztus végén, szeptember elején érik, gyümölcse középnagy, illetve nagy méretű. Íze nem kiemelkedő, de éretten megfelelő. Héja sötétkék, erősen hamvas. Öntermékeny. Mind üzemi, mind házikerti termesztésre alkalmas.

Topfive SZB

Középnagy-nagy gyümölcsű, kemény húsú, magvaváló szilva. Sötét héjszíne, aranysárga hússal párosul, amely kiváló beltartalmi értékekkel rendelkezik. Érési ideje július vége-augusztus eleje. Sarka-vírus toleráns, monília ellenálló, téli fagyokra nem érzékeny fajta.

Topfirst SZB

H.B. Jacob, geisenheimi kutató keresztezéses nemesítésének eredménye. Nagyon korai érésű, 40 grammos gyümölcse túlérve hullásra hajlamos. Jó íz és feldolgozhatóság jellemzi. A nemesítő szerint Sarka-rezisztens. Fája középerős növekedési erélyű, a vesszőkön és a többéves termőrészeken is találni virágrügyeket. A virágok öntermékenyek, de ajánlott porzópartnerrel ültetni, a középkorai virágzási csoportból. Nagy termésmennyiségekre képes, korán termőre fordul, nem hajlamos termésingadozásra. Gyümölcse liláskék-kék színű, viaszos, hosszúkás. Érési ideje nagyon korai, a Katinka előtt, illetve vele egy időben érik. A gyümölcshús sárgás, néha pirosas, lédús, magvaváló. Az íze jó, sütésre, cukrászipari feldolgozásra megfelelő. Túléretten lepotyog, szedési ideje körülbelül 15 nap. Terméshossza átlagosan 46 mm, szélessége 38 mm. Összes savtartalma 12 ezrelék, cukortartalma 13,5 Brix.

Tophit SZB

Középérésű, nagy termőképességű fajta. Vírustoleráns, részben öntermékeny. Nagy gyümölcsméret és terméshozam jellemzi. A Top-sorozat legszebb megjelenésű szilvája.

Toptaste SZB

Középkései érésű, augusztus közepétől szeptember közepéig érő fajta. Felfelé törő ágrendszere és nem túl erős növekedése van. 1 és több éves termőrészeken is virágzik, öntermékeny, a még magasabb hozamok eléréséhez porzópár ültetését javasolják. Gyümölcse kék, hosszúkás alakú. Húsa sárga, lédús, magvaváló, kiváló ízű, fűszeres zamatú. Ideális friss piaci fajta, de ipari alapanyagként is remek. A szesz-, a sütő- és a fagyasztóipar kiváló alapanyagát adja. Szüreti ideje hosszú, ami a házi kerti termesztésnél nagyon előnyös. Szilvahimlő toleráns, és a gombabetegségekre sem túl érzékeny. Gyümölcse átlagban 46 mm magas, 36 mm széles, 22-32 Brix és 12,7 százalékos savtartalommal.

Althan ringló

Augusztus közepén érő, nagy, gömbölyű gyümölcsű, ízletes ringló szilva. Héjszíne rózsaszín-lila. Húsa fénylő, narancssárga, bőlevű. Jó termőképességű fajta, korán termőre fordul, rendszeresen terem. Koronája termőkorban nagyméretű, terebélyes. Önmeddő, porzópartnerrel érdemes telepíteni. Ilyen porzó lehet például a Besztercei és a Sermina.

President

Szeptember közepén érő, nagy, megnyúlt gyümölcsű fajta. Héj színe sötétlila. Íze jó, mind friss fogyasztásra, mind aszalásra ajánlott fajta. Fáinak termőre fordulása korai, nagy termőképességű, rendszeresen hoz termést.

További, szilvával kapcsolatos cikkeinket erre a hivatkozásra kattintva lehet olvasni, amit szívből ajánlunk.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Az orosz embargó újabb hatása Az orosz embargó hatása pontosan nem kiszámítható, de több piac is komolyan átrendeződhet a jövőben. Bajba kerülhetnek például a hazai alma- és szilva...
Híres szilvafajták és érési idejük Ha van olyan gyümölcs, ami igénytelennek mondható, akkor az a szilva. Sem talajban, sem a termőhely fekvésében nincsenek különösebb igényei, bárhol ké...
Híres szilvafajták és érési idejük II. Előző cikkünkben már bemutattunk a legnépszerűbb szilvafajták közül néhányat, köztük a President és a Stanley-t is. Rajtuk kívül is akad még néhány em...
Itt szedhet szilvát – Szedd magad szilvaföldek lis... A korai fajtákkal megkezdődött a szilva érése hazánkban. Mint az eperből, vagy a sárgabarackból, úgy a szilvából is van már Szedd magad! lehetőség ors...
A szerény szilva A Kárpát-medence legelterjedtebb gyümölcsfaja a szilva. Házak táján, kertekben, szőlő között, szórványban, a Tisza árterében és rendezett ültetvényekb...
Ennél furább nevű szilva a világon nincs Magyarországon a szilvatermesztésnek kultusza van, gondoljunk csak a pálinkára, vagy éppen az üstben főzött szilvalekvárra. Számtalan fajtája ismert h...