A halogatásnak vége, mutatjuk milyen munkák nem várhatnak tovább a kertben

Késő öszig folyamatosan van mit csinálni a kertekben, például fel kell készíteni a növényeket a télre. Persze csak akkor, ha azt szeretnénk, hogy a kertünk tavasszal frissen és egészségesen pompázhasson. Íme, néhány tipp az őszi feladatok elvégzéséhez.

Ősszel is sok feladatunk van a kertben, hiszen ilyenkor kell elvégezni – többek között – a gyepápolást, a komposztálást és a faültetést is. Összeállításunk a kiskertblogger cikke alapján készült.

Az örökzöld cserjéken és sövényeken a kora őszi időszakban még végezhetünk egy formára nyírást (Fotó: Pixabay, MabelAmber)

1. Őszi gyepápolás a szép tavaszi pázsitért

A gyep ápolását ősszel sem hanyagolhatjuk el, ha tavasszal egészséges pázsitot szeretnénk. Ilyenkor a gyep trágyázására és szellőztetésére is gondolni kell. Előbbihez nitrogénben szegény vagy nitrogénmentes, káliumban gazdag trágyát használjunk. Ha már jelentkeznek az éjszakai fagyok, a füvet nem ajánlatos 4-5 cm-nél alacsonyabbra nyírni és a fűnyírások számát egyébként is fokozatosan csökkentsük.

2. A komposztáljunk

Ősszel sok szerves hulladék keletkezik, amit komposztálhatunk, de előtte érdemes aprítógéppel kisebb darabokra vágni, gyorsítva ezzel a komposztálás folyamatát. A komposztba kerülhetnek az elhervadt, a talajból gyökerestől kihúzott egynyári dísznövények és fűszernövények is.

3. Eljött a facsemeték ültetésének ideje

A facsemete-ültetéseket is ekkorra érdemes időzíteni, megkeresni megfelelő helyüket, valamint megásni a legalább 60-80 cm mély ültetőgödröket. Ha a felásott talaj tápanyagban szegény, dúsíthatjuk komposzttal és szerves trágyával. A gyümölcsfacsemeték ültetésének optimális időpontja október vagy november. A csemetéket az ültetés előtt érdemes egy napra vízbe állítani, ültetés után pedig alaposan beöntözni.

4. A mediterrán növényeket már óvni kell

A fagyérzékeny, mediterrán cserepes növényeket még az első éjszakai fagyok előtt tegyük fagymentes, jól szellőző helyre, ahol télen sem csökken a hőmérséklet 5 °C alá. Öntözővizük mennyiségét folyamatosan csökkentsük. Kerüljön már be a kertből a citrom-, a babér-, az olajfa és a leander is.

5. Földbe a virághagymákkal!

A nárcisz, tulipán vagy jácint hagymáit kora ősszel ültessük, hogy a fagyok beálltáig meggyökeresedjenek. A dísznövények hagymáinak méretéhez képest kétszer olyan mély ültetőgödröt ássunk, amelynek aljába tápanyagban szegény talaj esetén szórjunk szervestrágyát vagy komposztot.

6. Foglalkozzunk a szamócával

A szamócapalánták szabadföldi elültetésére, valamint az elszaporodott szamócatövek szétültetésére is ez az időszak a legmegfelelőbb. Az ágyásokba szórjunk házi komposztot vagy trágyát, az elültetett növények tövét öntözzük be alaposan, hogy még a tél előtt gyökeret fejleszthessenek. Válasszuk a szamócák ültetésére a kert napfényben gazdag területeit. Új palánták vásárlása esetén friss és élénk lombozatú, erős gyökérzetű növényeket válasszunk.

7. Gondoskodjunk a gyógy- és fűszernövényekről is

A levendulát, zsályát metsszük vissza, hogy ne érje őket fagykár. A fűszeres illatú cserjék töveit kb. a felére vágjuk vissza, a zsálya leveleit szárítsuk meg, tegyük el télire. A citromfüvet és a mentafajtákat tőosztással szétültethetjük: föld alatti hajtásaikkal együtt ássuk ki az egész fűszernövényt, majd válasszuk szét úgy, hogy 3-4 növény együtt maradjon, ezeket ültessük külön-külön új helyükre.

8. Sövényápolási praktikák

Az örökzöld cserjéken és sövényeken a kora őszi időszakban még végezhetünk egy formára nyírást. Fontos, hogy a fagyok beálltakor már ne nyírjuk a sövényt, ez fagykárokhoz vezethet.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Így ültessen gyümölcsfát – 3 pont, amit érdemes be... Ha még nem ültette el gyümölcsfáit, olvassa el az alábbi tippeket melyet Bálint gazda és a szépzöld.hu tanácsai alapján állítottunk össze Önnek. 1....
Kajszinak áll az őszi vásár A meggy idei igen alacsony piaci ára elvette a termesztők kedvét e gyümölcsfaj szaporításától. Az őszi ültetési idényen inkább a kajszi fáknak áll a v...
Sok a teendő novemberben a kertben Bár igencsak közel van már a tél, mégis ki hitte volna, hogy novemberben még 20 fokot mérünk napközben. Most pedig különösen fontos néhány kerti teend...
Komposztálni jó! Magyarországon fejenként átlagosan évi 430 kg-ot is meghaladó mennyiségű hulladékot termelünk. Ennek akár 45 %-a is állhat biohulladékból (településen...
Már tart az eperszezon – mire kell figyelni? Legkorábbi szabadföldi gyümölcs Magyarországon a szamóca, közkeletű, de téves nevén az eper. Termesztése nem bonyolult, ha odafigyel rá a gondos gazda...
Olykor a sok eső is árthat Zamatos, nagy szemű, mutatós és édes, beérett a hazai szabadföldi eper. Kilóját e hét elején 900-1200 forint között kínálták Tolna megyében. A termelő...