A gyógynövények is csatasorba állnak a koronavírus ellen

Sok gyógynövény rendelkezik antivirális hatóanyaggal, ám ez még kevés ahhoz, hogy gyógyítsa is a Covid-19 okozta betegséget. De akkor sem haszontalan a vírusgátló gyógynövények alkalmazása… A gyógynövények egy részének hatásosságát a hosszú évszázadok alatt összegyűlt tapasztalatok bizonyítják, más részükről klinikai vizsgálatok is születtek és születnek.

Egy-egy gyógynövény „divatjának” a fellendülése leginkább onnan indul ki, hogy valaki üzleti érdekből jó marketinggel megtámogatja az adott fajt. Divat ide vagy oda, a gyógynövények hatásosak, és mellettük a gyógyulásba vetett hit is csodákra képes…

Sok gyógynövény van, amelyek illóolaja antivirális hatású
Sok gyógynövény van, amelyek illóolaja antivirális hatású (Fotó: Pixabay)

Vírusölő gyógynövények, de nem pont úgy…

„Sok gyógynövény van, amelyek illóolaja antivirális hatású. Ilyenek a teafa, a rozmaring, a babér, a bergamot, az eukaliptusz, a kakukkfű, az oregánó, a fahéj és a szegfűszeg.

Sokféle vírus van, ezek az illóolajok egyesek ellen hatásosabbak, másokkal szemben kevésbé, de az itt felsoroltak a legtöbb vírus ellen hatnak.

A bodorrózsában található polifenolos vegyületek is vírusgátló hatásúak – ott szokott félreértés lenni, hogy ez a hatás hol alakul ki? A lényeg az lenne, hogy mindez a szervezetben menjen végbe, mert a sejtjeinkbe már bejutott, ott szaporodó vírusokat kellene elpusztítani, de sajnos ezek a hatóanyagok odáig nem jutnak el.

Az illóolajok felületi fertőtlenítésre kiválóak, ám belsőleg alkalmazva nem működnek, mert akkora dózisban kellene bevenni belőlük ahhoz, hogy sejtszintig eljussanak, hogy az a dózis már mérgező lenne az emberi szervezetre is” – mondta a magyarmezogazdasag.hu megkeresésére Dr. Csupor Dezső, a Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézetének egyetemi docense, aki a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztályának az elnöke is.

Az egyetemi docens szerint az illóolajokkal történő levegőfertőtlenítéssel is hasonló a helyzet: ha egy szoba levegőjét beillatosítjuk velük, ahhoz még nem elegendő a koncentrációjuk, hogy a levegőben lévő kórokozók elpusztuljanak.

Amennyiben olyan koncentrációban párologtatnánk el ezeket az illóolajokat, hogy ténylegesen antivirális hatást fejtsenek ki, annak sok más mellékhatása is lenne – fejfájás, émelygés, hányinger –, mert az emberi szervezet nem tolerálná azt a mennyiségű belélegzett hatóanyagot. Tehát megelőzésként, a felületek fertőtlenítésére jó hatásfokkal alkalmazhatók az illóolajok, de amikor már megfertőződött valaki, akkor hiába vírusölő hatású egy illóolaj, már nem segít.

Sokan ezt nem gondolják végig, hogy nem csak a hatóanyag a lényeges, hanem a koncentráció is fontos.

Lombikban nagyon könnyű kimutatni vírusölő hatást (szinte majdnem minden növényből lehet olyan kivonatot készíteni, ami erre alkalmas), de ami működik egy lombikban az még nem biztos, hogy működik az emberi szervezetben – hangsúlyozta a szakember.

Lombikban nagyon könnyű kimutatni vírusölő hatást
Lombikban nagyon könnyű kimutatni vírusölő hatást (Fotó: Pixabay)

Mégis van értelme

A vírusok többsége, mint a jelenlegi járványt okozó koronavírus is a szem, száj és orr nyálkahártyáján keresztül fertőz. A fertőzés és a betegség lefolyásának a súlyossága nemcsak az adott ember immunrendszerétől függ, hanem attól is, hogy mennyi vírus jutott be a szervezetbe. A vírusok egy ideig a nyálkahártyán „várakoznak”, tehát a megfertőződés nem egy pillanat műve.

Annak lehet értelme, ha rendszeresen olyan illóolajokkal dúsított vízzel, amelyek egyébként belsőleg is használhatók, gargarizál az ember, például egy olyan szituációban, amikor esélyesebb a fertőződés.

Így ezzel a módszerrel a nyálkahártyán lévő vírusok jelentős része eltávolítható. Ez a kockázat csökkentésére is jó, de arra is alkalmas, hogy aki már megfertőződött, így kisebb mértékben üríti a vírusokat, kevésbé fertőzhet meg másokat.

Az ilyen öblögetés (legalábbis szintetikus fertőtlenítőszereket tartalmazó szájvizekkel nyert tapasztalatok alapján) bizonyítottan csökkenti a vírusszámot a szájüregben. A teafa olaja nem javasolt ilyen célra, de a kakukkfüvet, az eukaliptuszt, a fahéjat vagy a borsos mentát tartalmazó szájvíz hasznos a vírus elleni védekezésben. Ezek csak hígított formában használhatók, mert túl töményen irritálnak.

A kakukkfüvet, az eukaliptuszt, a fahéjat vagy a borsos mentát tartalmazó szájvíz hasznos a vírus elleni védekezésben
A kakukkfüvet, az eukaliptuszt, a fahéjat vagy a borsos mentát tartalmazó szájvíz hasznos a vírus elleni védekezésben (Fotó: Pixabay)

Ez egy kockázatcsökkentő módszer, a megfertőződés emellett sem zárható ki, hiszen a szem és az orrnyálkahártya is támadási pontja a kórokozónak.

A bodorrózsából készült teának is körülbelül annyi értelme van, hogy a korty lenyelésének a pillanatában a növény hatóanyagai tisztítják a szájüreget és a nyálkahártyát, de sejtszinten ez a koncentráció nem fog hatni, főként mert a polifenolok egyébként sem jól szívódnak föl. Azonban ez a fajta tisztító hatás minden polifenol hatóanyagú növénnyel, tehát egy zöldteával is elérhető, nem csak a bodorrózsával – mondta Dr. Csupor Dezső.

Pakisztánban a fekete köményt vizsgálják

Egy pakisztáni vizsgálat során koronavírusos betegeknek adtak feketekömény-őrleményt.

Az így kezelt betegek gyorsabban gyógyultak, mint a kontrollcsoport tagjai.

De ezt a vizsgálatot csak egy helyen végezték el, ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthető legyen: a gyorsabb gyógyulás e növénynek köszönhető, érdemes lenne több helyen is megismételni e reménykeltő klinikai vizsgálatokat.

A bíbor kasvirág hatóanyagai nem a vírusokat ölik

Hanem az immunrendszer vírusellenes tevékenységét támogatják. Más növényeket, amelyeknek bizonyítottan egyes vírusos betegségeket gyógyító hatásuk van, elméleti alapon szokták javasolni a koronavírus ellen is. A dél-afrikai muskátli, a bíbor kasvirág, a fekete bodza termése a megfázást okozó korona- és más vírusok ellen jó, ezért feltételezhető, hogy valamilyen mértékben a mostani járványt okozó vírusra hatással lehet, ám a Covid-19 jóval fertőzőképesebb, mint az egyszerű náthát okozó koronavírusok.

Az előbb említett három növény hatóanyagai nem magát a vírust pusztítják el, hanem az immunrendszer vírusellenes védekezését fokozzák, bizonyítottan – szögezte le végül Dr. Csupor Dezső.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

A gyógynövényágazat helyzete Magyarországon Egyre többen foglalkoznak a gyógynövények termesztésével, főleg azok, akik nem szeretnek kémiai úton előállított gyógyszereket szedni a betegségek ell...
A kiváló gabonahelyettesítő A pohánka (más néven hajdina) már régen ismert a magyar emberek körében, mégis, kevesen használják, vagy termesztik ezt a növényt. De milyen növény is...
Figyelem! Több kertészeti pályázat kiírása is módo... Több, a kertészetek korszerűsítésével kapcsolatos pályázat is módosult néhány nappal ezelőtt. A változások többek között az ültetvénytelepítés támogat...
Összefog a gyógynövény ágazat, többet termesztenén... Újjáalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) gyógynövény alosztálya, a cél a termesztett gyógynövények arányának növelése a gyűjtöttekkel szemben...
Kúrálja és előzze meg a téli betegségeket ezekkel ... A hideg idő megérkeztével igen gyakori a megfázás. A télies időjárás miatt fontos felkészülni a betegségek megelőzésére és az enyhébb lefolyású meghűl...
A kertészek rémálma, ami valójában aranyat ér... A tarackbúza sok kertésznek okoz gondot, mert csak nehezen kiirtható gyomnövényként gondolnak rá. Ami azért téves megközelítés, mert egy fontos gyógy...