A gazdának vetni és aratni kell, nem maradhat otthon

Az interjú szervezésekor még más volt a téma, de azóta a koronavírus-járvány negatív hatásai az ország minden lakosának az életét alaposan felforgatták. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja a kialakult helyzetet az MKB Bank szakértője, hiszen a pénzintézet jelentős szerepet tölt be az agrárfinanszírozásban. Simon Attilával, a bank Agrárium Főosztályának vezetőjével, az MKB Agrárpartner szakmai irányítójával beszélgettünk a témáról.

Ön szerint melyek az agráriumnak, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legnagyobb feladatai és problémái?

A mezőgazdaság legfontosabb feladata a lakosság élelmiszerrel való ellátása. Ezen a területen nem látok veszélyeket. A szektor rugalmasan reagált a megváltozott viszonyokra, és a korábban hosszú – időnként túl hosszú – élelmiszerláncok szinte pár nap alatt lerövidültek. A termelők, a gazdaságok és a vállalatok már közvetlenül szállítanak a nagy áruházláncok beszállítóközpontjaiba. Elképzelhető ugyan, hogy nem lesz teljes a korábban megszokott választék, egy-egy termékkategóriában nem 5-10 termék lesz a polcon, hanem ennél kevesebb, de közel minden termék elérhető és megvásárolható lesz. Gond lehet viszont az exporttal, mert a szállítások nagyon lelassultak. 2-3 hónapos távlatban további problémát okozhat az élelmiszeripar számára fontos csomagolóanyagok hiánya, mert nehezen jutnak be az országba. Ugyan a vállalatok rendelkeznek belőlük néhány hónapra elegendő a raktárkészlettel, azonban ha a válság elhúzódik, adódhatnak gondok.

A mezőgazdaságon belül melyek azok a szektorok, amelyek működésében a koronavírus a legnagyobb károkat okozhatja?

A virágok és dísznövények kereskedelme lehet az egyik legnagyobb kárvallott. A kereslet drasztikus visszaesése miatt – személyes tapasztalataim szerint – több kereskedőnél halmokban állnak a vágott és cserepes virágok illetve a virágpalánták.

Ami a gabonatermesztést illeti, van tartalék az országban. A magtárak várják az idei termést, de komoly tartalékaink is vannak. Vetőmagból önellátó az ország, sőt egész Európába exportálunk. A műtrágyaellátás már kérdéseket vet fel. Ugyan van gyártó az országban, és a teherforgalom is működik bizonyos szinten, illetve a szántóföldi növények közül a fejtrágyázás már megtörtént az őszi kalászosoknál, valamint a repcénél, azonban a kukorica és napraforgó esetében kérdéses, hogy hogyan tudjuk majd műtrágyával ellátni a növénykultúrákat.

Az állattenyésztésben is látok némi veszélyt, ahol leginkább a munkaerő biztosítása lehet problémás. Nagy kérdés, hogy a dolgozók be tudnak-e majd járni dolgozni és tudják-e működtetni az állattartó telepeket, hiszen az állatok napi gondozást igényelnek.

Simon Attila, az MKB Agrárium Főosztályának vezetője, az MKB Agrárpartner szakmai irányítója (fotó: Hercegfalvi Zoltán)
Simon Attila, az MKB Agrárium Főosztályának vezetője, az MKB Agrárpartner szakmai irányítója (fotó: Hercegfalvi Zoltán)

A fóliasátras és üvegházas szektorban az elmúlt évek fejlesztései miatt zöldségből és gyümölcsből is folyamatos és zavartalan lehet az áruellátás.

Aggasztó jelenség viszont, hogy megjelent az előrefizetés, ami jócskán kimeríti a gazdálkodók pénzügyi tartalékait. Minden egyes tételt, az üzemanyagot, a műtrágyát, a vetőmagot előre kell finanszírozniuk. Én abban bízom, hogy a járvány 2-3 hónap alatt lezajlik, és az aratásra a mezőgazdaság újra teljes kapacitással tud működni.

Mi az, ami tartósan megmaradhat a mostani kikényszerített változások közül?

Várhatóan növekedni fog a hazai termékek iránti igény és ezzel azoknak a piacon betöltött súlya. A siker kulcsa az, hogy a hazai mezőgazdaság mennyire gyorsan tud reagálni a változásokra. A mezőgazdaságban dolgozóknak el kell látniuk alapfeladataikat és a lakosságot: vetniük, aratniuk kell, nem maradhatnak otthon.

Milyen segítséget tud az MKB Bank a gazdáknak nyújtani, hogy az előrefizetésen vagy az egyéb financiális nehézségeken úrrá tudjanak lenni?

Az MKB Bank felkészülten segíti ebben az időszakban is a gazdákat: MKB Agrár Kamattámogatott Hiteltermékek néven nálunk is elérhető a 0,5%-os* kamatra igényelhető NHP fix beruházási hitel. Emellett MKB Hektár Plusz Termékcsaládunk részeként többek között szabad felhasználású céllal is nyújtunk finanszírozást. Továbbá a gazdaság zökkenőmentes működésében a már korábban bevezetett és a gazdák által jól ismert sikertermékünk, a mezőgazdasági faktoring szolgáltatásunk lehet segítségükre. Mindezekkel és más, kimondottan az agrárügyfelek számára kínált egyéb termékeinkkel lehetőségünk van biztosítani számukra a financiális támogatását.

A vírus okozta helyzetet folyamatosan elemezzük és igyekszünk rugalmasan reagálni a gazdák igényeire. Szívügyünk az agrárium és ezt a gazdáknak is érezniük kell.

Komoly sajtóvisszhangot váltott ki március közepén, hogy MKB Bank Nyrt. egymilliárd forintot adományozott a koronavírus-védekezéssel kapcsolatos kormányzati erőfeszítések támogatására. Mit lehet tudni ennek a döntésnek a hátteréről?

Szerintem nem szorul különösebb magyarázatra az, ha egy magyar tulajdonban lévő bank kötelességének érzi, hogy Magyarországnak segítsen. Különösen az időskorúak tájékoztatásával és védelmével kapcsolatos intézkedéseket tartjuk fontosnak. Reméljük, mások is hasonlóan tesznek majd.

További információ az alábbi oldalon érhető el: mkb.hu/agrar

*Amennyiben az ügyfél megfelel az NHP fix program feltételeinek és jogosult a 42/2019. (IX.20.) sz. AM rendelet szerinti maximális kamattámogatásra.

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram – JÚNIUS ... A hónap végéig lehet már csak igényelni az Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram keretében hitelt a 6 milliárd Ft-os keretből. Egyéni vállalkozások...
HOLD: tartsa pénzét szakértőknél Mi a legjobb befektetés? Hogyan lehet jól dönteni a különböző lehetőségek közül? Kötvény, részvény vagy inkább ingatlan? A kérdések megválaszolásához ...
A Raiffeisen optimistán tekint a hazai agrárium 20... Elégedettek lehetnek a 2018-as évvel az agrárium szereplői mind az eredmények, mind a rendelkezésre álló finanszírozási források okán. Az idei év tört...
5 százalékkal nőtt az agrárhitelek állománya Magya... A mezőgazdaság és az élelmiszeripar egyéni és társas vállalkozásainak hitelállománya 2018. 4. negyedévének végére az előző negyedévhez képest 0,57 sz...
Magyar pénzből fejlesztik az erdélyi mezőgazdaságo... A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztéri...
Új, milliárdos hitelprogram fiatal gazdáknak Egymilliárd eurós hitelprogramot indít a fiatal gazdáknak az Európai Beruházási Bank és az Európai Bizottság a 2020 utáni időszakra. Phil Hogan agrár...