A gazda szavának ereje

Mennyi jut tanyafejlesztésre; mikor teszik közzé a KAP rendeleteket; milyen módszer készül a zöldítési program teljesítése érdekében; hogy végződött a GMO-ügy; miről szól a TiJöttök! verseny; mi a helyzet a földeken és a nádasokban; módosul-e az ekáer; hogyan alakultak a termelői árak novemberben? Részletek agrárhír-összefoglalónkban!

2020-ig 12,4 milliárd eurónyi EU-s támogatás áll rendelkezésre, ez 1,9 milliárddal több, mint az előző időszakban. Nagy hangsúlyt kap a kertészeti, állattenyésztési ágazatok és az élelmiszeripari kapacitások fejlesztése. A célok között szerepel az öntözött területek nagyságának növelése, amely beruházásokra 40 milliárd Ft jutna. Több forrás jut az Alföldön 2011-ben beindított tanyafejlesztési programra is. Az eddigi évi 300 millió Ft helyett 1,4 milliárd Ft-ot különítettek el a költségvetésben. Várhatóan áprilistól lehet pályázni, és 150 tanya kaphat akár milliós támogatást. Rövidtávon cél az is, hogy a falugazdászokat és gazdákat felkészítsék arra, hogy a rendelkezésre álló forrásokat teljes mértékben le tudják hívni.

A KAP rendeletei elkészültek, és az egyeztetés különböző szakaszaiban vannak. Az összesen 7 rendelet azért nem jelenhetett meg eddig, mert a közösségi jogszabályok csak január 1-jétől hatályosak. Felkészülni viszont volt már mód, mivel tavaly többször is lehetett róla hallani, mely törvények állnak változás előtt. A rendeletek január és március között folyamatosan jelennek majd meg.

Eddigi támogatási összeg többszöröse jut majd tanyafejlesztésre
Eddigi támogatási összeg többszöröse jut majd tanyafejlesztésre

 

Közel egy éve, hogy folyik a vita a génmódosított növények tiltásáról. Tavaly novemberben már látszott a fény az alagút végén, azaz, hogy az Európai Unió Parlamentje várhatóan módosítani fogja a GMO-k termesztése kapcsán létrejött jogszabályt. A hét elején pedig meg is szavazták, hogy az egyes EU-s tagállamok rendelkezhessenek egyénileg, hogyan viszonyulnak saját országukban a témakörhöz.

Meghirdették a TiJöttök! elnevezésű innovációs versenyt. A gyakornoki programra többek között agrár- és élelmiszeripar kategóriában is lehet indulni, melyet az Agrár- és Élelmiszeripari Innovációs Zrt. támogat. Jelentkezni február 15-ig lehet! A versenyen az innovatív termékeket, technológiákat, szolgáltatásokat díjazzák, amelyek hozzájárulnak országunk versenyképességéhez. El is kél az újfajta gondolkodás: az EU-ban 100 cégből 30 innovatív képességgel rendelkezik, itthon csak 13.

A zöldítési program teljesítése érdekében mérési módszert dolgoz ki a VadVilág Megőrzési Intézet. A módszer különlegessége, hogy azt veszi alapul, a mezőgazdasági területek ökológiai állapota összefügg a mezei nyúl állományával. Az állat úgynevezett bioindikátor, mert természetes élőhelyén gyomnövények, fűfélék, cserjék nőnek. Ez pedig az ökoszisztéma egyensúlyát hivatott megőrizni. Becslések szerint jelenleg 400.000 mezei nyúl él hazánkban.

Ahol van mezei nyúl, van ott nem lesz gond a zöldítés teljesítésével
Ahol van mezei nyúl, van ott nem lesz gond a zöldítés teljesítésével

 

Aktuális betakarítási helyzet

Mivel a növények nyugalmi állapotban vannak, a változékony időjárás nem árt a vetésnek. A kártevők miatt viszont szükség lenne enyhén fagyos időjárásra. A tartósabb fagy a még földeken lévő kukorica betakarítását is megkönnyítené a gépek számára. Még 60.000 hektár kukoricát érint a kései betakarítás.

A Balaton nádasállománya 1200 hektárra tehető, de a fele védett. A nem védett 600 hektárt 3 évente lenne célszerű vetésforgóban vágni, hogy meg tudjon újulni. Idén viszont csak 20 hektáron aratják le a nádat a 200 helyett. Az enyhe tél miatt ugyanis nem alakult ki a megfelelő jégvastagság, és várhatóan február közepéig, a nádaratás szezonjának végéig (ekkor kezdenek el költeni az első védett madarak) már nem is fog. Eddig több mint 30 kérelem érkezett tisztító nádaratásra, de további igények is érkezhetnek. Vízügyi szakemberek nem aggódnak vízminőségi problémák miatt. A tavasszal fészkelő madaraknak pedig kifejezetten jól jöhet az avas, régi nád.

A Tiszántúlon pedig több hetes késéssel indult meg a nádaratás a héten. Ezért itt csak a tervezett 3-400 hektárnak felét tudják majd learatni. Évtizedek óta nem volt ilyen rövid a nádaratási szezon, az esős, meleg ősz miatt a nádasok kifiatalodtak, leveleiket csak a decemberi fagyokban veszítették el.

A Tempo Kft-nél 70 embernek nyújt munkát a nádaratás, éves szinten 4-500 millió Ft-os árbevételt érnek el.
A Tempo Kft-nél 70 embernek nyújt munkát a nádaratás, éves szinten 4-500 millió Ft-os árbevételt érnek el.

 

EKÁER

Január elsején indult, még a hónap végéig türelmi időszakkal működik az ekáer. A héten a MAGOSZ és a NAK fórumot tartott a rendszerről. Többek között arról a célról is volt szó, hogy a mezőgazdasági főszezon idejére mindenki jól tudja használni a rendszert. A felvetett kérdéseket pedig a kormány megvizsgálja, és szükség esetén módosítja a jogszabályt. Az érintettek fő kérdése, hogy tevékenységük ekáer-kötelesnek számít-e. A témakör tisztázása érdekében a NAK honlapján egyértelműbbé teszik az ágazat-specifikus kérdéseket. Egy új honlap indítása is kilátásba került, amelyen egy űrlap kitöltésével kiderül, szükség van-e ekáer-számra, és a bejelentést is segítik.

A héten hiba csúszott a rendszerbe a nol.hu szerint, aminek következtében más érintettek forgalmi adatait is lekérhették a felhasználók. A probléma azért lehetett volna súlyos, mert a konkurens cégek rendelései (árak, mennyiségek, termékek) is könnyen hozzáférhetővé váltak egy időre. Szerencse, hogy bár több érintett is jelezte a nem megfelelő működést, csak egy cégnél volt adatletöltés, és rövid időn belül el is hárították a hibát.

Mezőgazdasági árak változása

Novemberben közel 7%-kal csökkentek a mezőgazdasági termelői árak 2013 novemberéhez képest. A növényi termékek ára több mint 8%-kal, az élő állatok és állati termékeké 4,5%-kal csökkent.

                                                                           

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Mi áll az indiai gazdák nagyszámú öngyilkosságának... Szerencsések vagyunk, hogy nincs ránk hatással a Monsanto, vagy az érintett gazdák csak bűnbakot keresnek adósságproblémáik tekintetében? Önöknek mi a...
GMO: Áldás vagy csapás? Kb. 2 hete adtunk hírt azokról a szerencsétlen indiai eseményekről, tragédiákról melyek hátterében a GMO ( genetikailag módosított növények) ipari alk...
GMO-mentes roadshow Jövő hét szerdán, okt. 30-án indul Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, Apagy községből, a több megyén is átívelő, decemberig tartó GMO-mentes roadshow. A...
A Közös Agrárpolitika 2014-2020-as időszakának kil... Agrár helyzetértékelés – új KAP-támogatások címmel indult az AgromashExpo csütörtöki napján a szakmai programok sora 10 órakor. A programot Petőházi T...
Közel 600 milliárd Ft-tal több támogatás Magyarors... A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősor...
Csak mezőgazdászoknak! Az agrárágazat szereplőit érintő fontos témákról lesz szó a szeptemberi Gazdag Gazda Roadshow 4 állomásán. Tudja, hogy hogyan változik a támogatási, p...