A gabonafélék minden tápanyagigényét teljes körűen lefedik a FitoHorm termékei

A Fitohorm Kft. Magyarországon kifejlesztett és legyártott termékeivel a gabonafélék minden tápanyagigényét teljes körűen lefedi és arra megnyugtató megoldást képes biztosítani. Szükség is van erre, mert a magas műtrágyaárak és a szárazság komoly kihívás elé állítja a gazdálkodókat. A nehézségek kezelési lehetőségeiről Keresztes Zoltánnal, a cég egyik szaktanácsadójával beszélgettünk.

Először is, foglaljuk össze, mi történt az őszi gabonafélékkel!

2021. augusztus elejétől az őszi gabona kultúrák alá kiszórandó műtrágyák piaca bizonytalanná vált, ellátási problémák léptek fel, és a magas energiaárak miatt, az eddigiektől eltérő, aránytalanul magas műtrágyaárak jelentek meg. Erre reagálva, a gazdák az őszi gabonák alá a szükséges tápanyagmennyiségnek a felét-negyedét juttatták csak ki. A szeptember közepétől október végéig terjedő időszakban a vetési terület nagy részén sikerült megfelelő időben elvetni. Az ősz és a tél a vártnál jóval kevesebb csapadékot hozott!

Mi lett ennek a következménye?

A szárazság február közepétől kezdett aggasztó méreteket ölteni. Ennek következményeként a talajban lévő tápanyagok oldékonysága teljes mértékben megszűnt, ami együttesen hozzájárult a tápanyaghiány kialakulásához.

A szükségesnél kevesebb kijuttatott mennyiség következményeként mind az őszi búza, mind az őszi árpa nem megfelelően bokrosodott. Ettől függetlenül a gabonákon március elejétől egy kényszernövekedés volt megfigyelhető. Az április közepén érkező csapadék és a megfelelő hőösszeg megjelenése után a kényszerbokrosodás lezárult és a gabona szárba szökkent.

Mi lehet most ebben a helyzetben a megoldás?

Ki kell jelenteni, hogy sem a nitrogén típusú műtrágyák ellátottsági helyzete, sem az ára nem konszolidálódott, azaz nincs kellő mennyiségű műtrágya a piacon, és ami elérhető, annak a korábban megszokott szinthez képest 4-5-szörös az ára. A gazdáknak jellemzően nem rendelkeznek az őszi gabonák alá kijuttatható műtrágyával vagy annak magas ára miatt, azt nem is akarják megvenni.

Az őszi árpa jelenleg a zászlós levél képződés állapotába jutott, az őszi búza pedig az első nóduszát kezdi szilárdítani, tehát a szárépítés, nóduszfejlesztés és kalászhosszképzés állapotában van a gabona. Mivel a klasszikus nitrogénformák csak korlátozottan elérhetőek, ezért kézenfekvő megoldás a FitoHorm Turbo Nitrogén termékének az alkalmazása. Ez egy lombra szórható fejtrágya, ami a normál permetezés keretében kijuttatható. A termék hatását és működését tekintve hasonló eredményt képes produkálni, mint egy Nitrosol típusú vagy akár a 27%-os MAS típusú termékek. Alkalmazásának előnye, hogy menetszámcsökkentést érhetünk el, ugyanis a most egyébként is időszerű első gomba vagy, rovarölő szeres és gyomirtásos kezelések során egy tankkeverékben kijuttatható.

Mit tartalmaz ez a FitoHorm Turbo Nitrogén?

A FitoHormTurbo Nitrogén speciális formulációjának köszönhetően kiválóan alkalmas az UAN oldatok kiváltására,, szilárd fejtrágyák kiegészítésére.

Az UAN oldatokkal és szilárd fejtrágyákkal nagy probléma, hogy nem hasznosulnak jól lombon keresztül, talajon keresztüli hatásuk csapadékhiányos időszakban nincs, és emellett még erőteljesen perzselnek is.

A Turbo Nitrogén termékben a hatóanyag teljes egészében hasznosul lombon keresztül.

Mivel ragasztóként kötődik a felülethez, nem tudja lemosni a csapadék, és ezen előnyök mellett minimális a lomb perzselésének veszélye is. A termékben a speciális nitrogén hatóanyag mellett található magnézium, kén és réz is. Réztartalma egyedülálló a hasonló termékek között.

Mennyi a javasolt kijuttatandó mennyiség?

A FitoHorm Turbo Nitrogént 10-15 l/ha dózisban érdemes alkalmazni. Fontos viszont tudni, hogy a gabonafélék a termék 3 hetes hatásideje alatt nem tudnak annál több nitrogént felhasználni, mint ami a 15 literes dózisban megtalálható. A hektáronként 10-15 literhez a mikroelemsor teljessé tételéhez pedig hektáronként 2 liternyi FitoHorm Bio Gabonát javaslunk kijuttatni. Ezzel a kombinációval már egy komplex, teljeskörű tápanyagkezelést tudunk elvégezni. Ráadásul mindez a rovar-, gyom- és gombaölő szerekkel keverhető.

Hogyan működik a termék?

A Turbo Nitrogén karbamid tartalma a növény számára a lombon keresztül 100%-ban felvehető. A karbamid-formaldehid(es) komplex formának köszönhetően a szer kijuttatáskor nem sokkolja a növényt, műgyantaszerűen bevonja a lombozatot, és mintegy 2-3 hét alatt, a napfény hatására bomlik el. Ez idő alatt folyamatosan táplálja a növényt nitrogénnel.

Az alkalmazás után a „műgyanta” 20 perc alatt megköt, és utána a kijuttatott permetlé teljes mértékben esőállóvá válik. Ráadásul a ragacsos rétegbe a kijuttatott gomba- rovarölő és gyomirtó szer hatóanyagok is beleragadnak, így ezeknek a hatását biztosabbá teszik.

Azt már láthattuk, hogy hatásosak a termékek, de mekkora költséget jelentenek?

Egy mázsa MAS 27 jelenleg megközelítőleg nettó 30-35 ezer forintba kerül. Ezzel szemben a FitoHorm Turbo Nitrogénért hektáronként 13-14 ezer forintot kell fizetni. Ráadásul, ahogy említettem, nem kell hozzá külön kivonulni a műtrágyaszóróval, így a kijuttatási költsége is kedvezőbb. A Bio Gabona 2 l/ha ajánlott mennyisége pedig körülbelül nettó 2500 Ft-ba kerül.

Mire érdemes még ebben az időszakban figyelni a gabonatermesztőknek?

A nitrogénpótlás mellett, nem árt figyelnünk a gabonafélék mikroelempótlására sem. A FitoHorm Bio Gabona oldatműtrágyában a mikroelemek mellett korszerű kelátképző van jelen, ez a formuláció biztosítja a mikroelemek levélen keresztül történő gyors és hatékony felvételét. A célzott lombtrágyázással a kedvezőtlen időjárási hatásokat mérsékelhetjük, a hasban levő kalászkezdemények számát pedig növelhetjük és így megvalósul a célzott tápanyag-utánpótlás.

Az őszi gabonaféléknél most a szárképződés és nóduszépítés, valamint a kalász felépítésének fenológiai fázisa zajlik.

A hozzám beérkező növényvizsgálati eredmények és a korábbi sokéves tapasztalataim is azt mutatják, hogy ilyenkor a növényekben egy relatív kalcium-, magnézium és káliumhiány alakul ki, még jó talajadottságok és megfelelő műtrágyázás esetén is. Ez a fázis az elsőtől a negyedik nódusz kifejlesztéséig, aktuálisan április közepétől május közepéig tart. Erre megoldásként mi a Fitohorm Turbo Kalcium nevű termékünket javasoljuk, amiből 4 l/ha-t kell kijuttatni. Tartalmaz a kalcium mellett káliumot és magnéziumot is, és szintén javasolt kombinálni 1-2 l/ha Fitohorm Bio Gabonával az összes szükséges mikroelem biztosítása érdekében.

Keresztes Zoltán a Fitohorm Kft. szaktanácsadója

(x)

Share Button

Kapcsolódó cikkek

Előre szerződnének a gazdák Tartósan alacsony gabonaárak alakítják át a hazai termelést, a gazdák ugyanis elkezdtek magasabb hozamú fajtákat termelni. Ezeket akkor is célzottan l...
Jó évet zárhatnak a gabonatermesztők A legfrissebb becslések szerint az idei gabonatermés elérheti a 2.540 millió tonnát az egész világra vetítve. A gazdák ezért jogosan örülhetnek az ide...
Az idei év kedvezett az őszi kalászosoknak Az idei év kedvezett az őszi kalászos gabonák termesztésének. Az elmúlt években, évtizedekben nem volt a mostanihoz hasonlóan magas őszi kalászos gabo...
Kisebb földterületen kevesebb gabona termett A legfrissebb információk szerint 132 ezer hektárral csökkent a gabonafélék termőterülete 2015-ben az egy évvel korábbi adatokhoz képest, valamint 2,6...
Orosz búza teszi tönkre a világpiacot A világpiacot idáig az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió uralta, legalább is búzafronton. Az utóbbi években azonban az orosz rubel értéke j...
Így vessen őszi búzát, aki jót akar magának Őszi búzát termeszteni tankönyvekből nem, vagy csak részben lehet. Sok dologra kell odafigyelni, ha megfelelő termésátlagot szeretnénk elérni. Az egyi...