A fogyás és az egészségmegőrzés titka lehet a méz és a kurkuma kombinációja

A kurkumás méz állítólag gyógyír a megfázásra és a túlsúlyosságra. A kurkuma a természetgyógyászatban diszpeptikus panaszokra, felfújódásra, és általában az emésztési problémákra javasolt. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és antivirális hatása miatt a megfázás kórokozói ellen is hatékony. A méz ugyancsak antibakteriális hatású, és égési sérülések és sebek gyógyulását is segíti. De valóban így van ez?

A Fitforfun.de cikkére a Magyar Mezőgazdaság bukkant rá. Eszerint a két anyag keveréke gyógyulást hozhat megfázásos vagy emésztési panaszokra. Ugyanakkor a túlsúlyosságra gyakorolt hatása Elina Fütterer táplálkozási szakember szerint az alkalmanként bevett magas cukortartalmú keveréknek inkább gyors vércukor növelő, majd azt hirtelen csökkentő hatása inkább intenzív éhségérzetet válthat ki. Óriási akaraterő szükséges tehát, ha valaki ezt szedve szeretné csökkenteni a táplálékbevitelét.

A méz és kurkuma keveréke segíthet az egészséges testtömeg megőrzésében?
A méz és a kurkuma keveréke segíthet az egészséges testtömeg megőrzésében?

A recepttel kapcsolatban a táplálkozási szakember úgy vélekedik, hogy a méz-kurkuma keverék csakis akkor lesz hatékony az őszi megfázásos tünetekkel szemben, ha az életmód-változtatással is jár. Egy rossz állapotú, túlterhelt immunrendszeren a keverékek nem tudnak segíteni. Ezért a rendszeres mozgásra, helyes táplálkozásra, és a kielégítő alvásra is fontos odafigyelni. Továbbá azt javasolja, hogy a keverékhez annak felszívódássegítő hatása miatt tegyenek hozzá egy kis őrölt borsot is.

A kurkuma-méz keverék receptje:

  • 100 gramm teljes értékű méz;
  • 2 evőkanál kurkumapor;
  • ¼ teáskanál őrölt bors.

Addig keverjük, míg a kurkuma és a bors alaposan össze nem keveredik a mézzel. A megfázás első tüneteinek jelentkezésénél napjában többször egy kiskanálnyit hagyjunk feloldódni a szánkban.

Cikkajánló: Erre jó a manukafa – gyógyító csodaméz készül belőle

A manuka méz az egészségre gyakorolt kedvező hatásán túl a külsőt is megszépíti. A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából jön létre. Egyes szakértők szerint magasabb tápanyag-tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális hatását pedig a 80-as években fedezték fel. Megnéztük, pontosan mire jó a manuka méze.

Share Button

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hogy elsőként értesüljön fontos agrárhírekről, támogatásokról, rendeletekről!

Kapcsolódó cikkek

Van méz, vagy nincsen? A Méhészeti Egyesület szerint nem lehet mézhiányról beszélni. A hazai boltok, illetve a termelők viszont épp az ellenkezőjét állítják: kevés a méz itt...
Az akác adja a méhészek kenyerét A Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint indokolatlan az utóbbi időszak akác elleni hangulata hazánkban, főleg úgy, hogy a magyar méhészek az akácm...
Az importméz szigorúbb ellenőrzését követelik Brüs... Az Európai Unióba importált mézek szigorúbb ellenőrzését és származásuk pontosabb megjelölését kezdeményezte Magyarország a Mezőgazdasági és Halászati...
Újabb gyenge évnek néznek elébe a méhészek A tavalyi termésen ugyan még nem tudtak túladni a magyar méhészek az unióba özönlő ázsiai áruk miatt, de már nagyon várják az új termést. Pedig nem so...
Az akácmézben van a legnagyobb haszon Amikor az akác virágzik, aratnak a méhészek, mert a méhek ilyenkor gyűjtik be a legtöbb nektárt. Pedig az akác nem is őshonos növényünk, ehhez képest ...
Nagy bajban a méhészek, nem sok termés lesz idén... Kis túlzás ugyan, de a probléma tényleg jelentős. A somogyi méhészeket a hétfői vihar küldte végképp a padlóra. A fagyok után az esők, most pedig a vi...