A farm környezetbarát járműve, amelyik szelíd és erős, mint egy ökör

A CAKE Kibb egy olyan lehetséges mobilitási megoldást javasol a regeneratív (újraképződő; felfrissítő) mezőgazdaság számára, amely jobban illeszkedik az ezzel járó értékekhez. Egy fizikailag és kémiailag nem zavaró járművet, amely változatos és moduláris módon segítheti a gazdálkodó életmódjának egész napját.

Magának a Földnek a generatív erejét kell hasznosítanunk. Az erő a biológiai sokféleségben rejlik, és nem működtethetünk többé olyan gazdaságokat és farmokat, ahol csak egyféle növényt vagy állatot termesztenek – állítják a fejlesztők.

A Kibb a svéd Gotland sziget Gotniska dialektusának, Gutniska nyelvjárásának ökröt jelentő szava. Ez a név a jármű erejét, valamint az állat szelídségét jelképezi
A Kibb a svéd Gotland sziget Gotniska dialektusának, Gutniska nyelvjárásának ökröt jelentő szava. Ez a név a jármű erejét, valamint az állat szelídségét jelképezi (Forrás: CAKE)

A regeneratív farmok működtetéséhez elengedhetetlen a földeken való mozgás. Az állatállományt úgy kell mozgatni, hogy az általuk bejárt füvet és termést a lehető legkevésbé zavarják. A több kultúrából álló szántóföldek fenntartása szintén több felügyeletet igényel.

Az értékek és a környezet tisztelete

A projekt ihletője és mozgatórugója egy olyan jármű megtervezése lett, amely a korábban említett típusú mezőgazdasághoz hasonló értékeket és a környezetünk tiszteletét tükrözi.

A farmon/farmon végzett munka nagy része nehéz, fosszilis meghajtású gépeket igényel. Ami egy kicsit ellentmondásos, mivel a farmon a legnagyobb hangsúlyt az állatok és a környezetük gondozására helyezzük. Ehhez olyan járműveket használunk, amelyek több szempontból is zavarják és pusztítják a környezetet.

E tézis eredménye a Kibb, amely a svéd Gotland sziget Gotniska dialektusának, Gutniska nyelvjárásának ökröt jelentő szava. Ez a név a jármű erejét, valamint az állat szelídségét jelképezi, amely a természetben a méretétől függetlenül érvényesül.

Maga a jármű egy elektromos ATV (ATV, azaz All Terrain Vehicle: olyan terepjáró jármű, amelyik egy kormánnyal és egy motoros üléshez hasonló üléssel rendelkezik), amely finoman mozog a gazdaságban emberi vezetővel és anélkül is.

Moduláris megközelítés

A modularitás fontos szempont a tervezés során. Hogy képes legyen megbirkózni a különböző feladatokkal, amelyek egy farmon szükségesek. A Kibbs technológiája könnyen cserélhető ennek a moduláris megközelítésnek köszönhetően. Így biztosítja a végfelhasználó számára a naprakész terméket, mivel lehetővé teszi, hogy ezeket az alkatrészeket kicseréljék, és frissítsék a terméküket. Így az élettartam meghosszabbodik a ma az iparban használt, rendszeresen tervezett elavulási ciklusokon túl.

Az egyszerű kialakítás a járműhöz szükséges dolgok lényegét ragadja meg. A járművet úgy tervezték, hogy mindenkor a lehető legkevesebb hatást gyakorolja. Bár a felhasználó számára még mindig biztosítja a szükséges teljesítményt és képességeket. Finoman és magabiztosan mozog a gazdaságban, tiszteletben tartva a talajt és a környezetét.

Holisztikus anyagválasztás

A Kibb holisztikusan közelíti meg az anyagválasztást, felhasználva azt, ami már megtalálható a vidéken. Gumiabroncsai a Skandináviában elterjedt pitypangból készülnek, műanyagjai pedig a Svédországban helyben termesztett lenmagból.

Az alumínium a fő anyag, amelyet mind a vázhoz, mind az ATV egyéb részleteihez használnak. Anyagként az alumínium fenntartható választás, mivel több életcikluson keresztül anyagromlás nélkül újrahasznosítható.

Védett állatok a föld felett és alatt

A projekt fő érdekeltjei az emberi használón kívül az állatok. Mind a talajban, mind a gazdaságban élők. Ha a talaj fedett és egészséges gyökérzetű marad, akkor a bogarak és élőlények változatos ökoszisztémája tud benne boldogulni. A föld felett a csendes és nem közvetlenül szennyező elektromos meghajtás fizikailag és kémiailag is megóvja a farmon élő állatok környezetét.

Share Button