A cukkini helyes termesztése

A cukkini a kabaktermésűek családjába tartozik, első ránézésre pedig az uborka és a tök keresztezésének tűnik. Ebben van is igazság, hiszen a Közép-Amerikából származó növény mindkettőnek a rokona. Néhány évtizeddel ezelőtt még nem sokan ismerték, azóta azonban igazi kedvenc lett. Enyhe íze és jó állaga miatt sokoldalúan felhasználható, alacsony energiatartalmának köszönhetően pedig minden étrendbe könnyedén beilleszthető.

Az Agrárium blog cikke szerint leginkább a kabaktermését fogyasztjuk, bár egyes országokban a virága is ínyenc falatnak számít. Azonban ez a felhasználási mód nálunk még nem igazán terjedt el. A termése átlagosan 10-30 centiméteres, lehet kör alakú, hosszúkás, tömzsi és vékony is. Színe a zöld és a sárga több árnyalatában is előfordul, de létezik belőle csíkos változat is. Május és október között terem a szabadföldön, de az üvegházi termesztésnek köszönhetően az év bármely szakában elérhető. A növény fény- és hőigénye igen nagy, a fagytűrő képessége viszont nem túl jó.

A cukkini a fagyot nem szereti, a fényt és a meleget igen
A cukkini a fagyot nem szereti, a fényt és a meleget igen

A magokról és a csírázásról

Magvai tojás alakúak, enyhén lapítottak, ezermagtömegük 150-200 gramm. A magok 6-8 évig őrzik meg a csírázóképességüket. Csírázásához minimum 12 °C szükséges, igazán jól pedig 25-30°C-ban érzik jól magukat, ilyenkor magvaik 1 hét alatt ki is kelnek. A talajra nem túlzottan igényesek, viszont vízre annál inkább szükségük van. Amennyiben a kertben termesztik, ügyelni kell rá, hogy ne támadják meg a cserebogarak és a levéltetvek, de érdemes védeni a tökmozaiktól és a tök kolletotrihumos betegségektől is.

A cikk szerint a cukkini a választékbővítő zöldségek közé tartozik. Semleges íze miatt jól illeszkedik sokféle ételbe, remekül fűszerezhető, és nem nyomja el más ételek ízét. Tápanyagértéke a tökfélékhez hasonló, energiatartalma is nagyon alacsony, emiatt könnyedén beilleszthető bármilyen étrendbe. Arról pedig itt írtunk korábban, hogy: Csoda, hogy fel nem robbant a II. világháborús cukkini.

Share Button

Kapcsolódó cikkek

A zöldséghajtatás technológiai korszerűsítése... A mezőgazdaságban kiemelt szerepe van a különböző fejlesztéseknek, manapság már sok hazai termelőnek és befektetőnek fontos, hogy a legkorszerűbb zöld...
Tökéletes komposzt néhány hónap alatt A kertben és a konyhában nagy mennyiségű szerves hulladék keletkezik, amit számos gazda szemetesbe dob vagy eléget, ezzel rontva a környező lakosok él...
Orosz embargó – Magyarország a zöldség-gyümö... Magyarország haladéktalanul az EU Mezőgazdasági Különbizottsága napirendjére kérte a zöldség-gyümölcs támogatás tárgyalásának ügyét, miután Brüsszel s...
Ajándékozzon könyvet karácsonyra! Vészesen közeledik a karácsony. Ilyenkor hagyomány, hogy meglepjük szeretteinket kisebb-nagyobb ajándékokkal. Mi is lehetne szebb és hasznosabb ajándé...
Kertészeti teendők januárban is! Ugyan a hideg januári időjárásban és a hóban (persze, csak ha esik egyáltalán) nem szokás a kertben dolgozni, de a vállalkozó kedvű gazdák ilyenkor is...
Burgonyatermesztés kis helyen A burgonyatermesztés hely, idő és munkaigényes folyamat, a folyamatos gyomtalanítás, kapálás, földdel történő töltögetés miatt. Amennyiben nincsen ele...